Försäljningsrekord på nya matchtröjan
Den valencianska blå-gul-röda flaggan La Senyera har återuppstått som matchdräkt och fansen har direkt tagit den till sitt hjärta. Under första veckan såldes över 3300 Valenciatröjor.
La Senyera tillbaka i spelet
La Senyera Reial de Jaume I är regionen Valencias historiska flagga med anor kring 1200-talet. Den bär vertikala gulröda ränder, med ett guldkrönt blått parti ovanpå. Senyeran ingår som bekant även i Valencia CF karaktäristiska fladdermusemblem.
Den åttonde juli 2004 släpptes de officiella speldräkterna för kommande säsong till försäljning. När dörrarna stängdes på kvällen hade nästan 1100 tröjor sålts. Sex dagar senare hade 3300 tröjor fått nya ägare. Av dessa stod det nya bortastället, nygamla La Senyera, för över 70 procent av den totala omsättningen.
Klubben meddelar att La Senyera-dräkten släpps just 2004 för att sammafalla med 25-årsfirandet av Copa del Rey-vinsten som Valencia Club de Fútbol vann mot Real Madrid på Vicente Calderón 1979. Alla förväntar sig förstås att klubben åter ska ta titlar i detta magnifika ekipage.
Senast vi såg färgerna var under 70-talet, i den lysande generationen med den store argentinska spelaren Kempes (sedemera även tränare). Det nya stället bär många likheter, men kragen är annorlunda utformad och dräkten har naturligtvis det senaste inom meshtekniken, signerad Nike. Med andra ord ska spelarna tillåtas svetta sig varma på ett mer komfortabelt sätt. Vi får hoppas att de inte blir alltför bortskämda.
Hemmauniformen går som vanligt i svart-vitt. Dessa färger har prytt Valencias spelare under nästan åttio års tid och så kommer det förbli även framöver. Naturligtvis har den fått en liten uppfräschning för att skapa mer marknad. Tröjförsäljning genererar en viktig intäkt för alla klubbar idag.
Den populära heloranga uniformen som dykt upp på senare år behålls men får kliva ner en plats till tredjeställ och sparas till särskilda tillfällen. Även denna har genomgått ett par kosmetiska förändringar. Symboliken med apelsiner är känd för de flesta, men det finns också en koppling till självständighet. Wilhelm av Oranien ledde under 1500-talet Holland till självständighet från dåtidens spanska supermakt.
Designen går i linje med de EM-lag vi nyss kunde följa i Portugal, med Nike som dräktsponsor. Vid premiärvisningen stod Albelda, Vicente, Curro Torres och den nye målvakten Butelle modeller för respektive dräkt vid Mercado de Colón.