Konsten att bygga ett lag
En fristående uppföljare till Mammon-artikeln: Är stora fastighetsaffärer bra för fotbollen? Vi borrar in i ligans byggen.
Byggherre och President
Att trixa med anläggningstillgångar är inget nytt fenomen i La Liga. Redan på femtiotalet var Barcelona igång med försäljning av stadion då de 1954 sålde Les Corts till staden för att finansiera nya Camp Nou. Man kan bara spekulera i var pengarna till köpet av storspelaren Luis Suarez från Depor samma år kom från.
Långt senare, en byggherre vid namn Josep Nuñez försöker sälja sportanläggningar i anslutning till Camp Nou: Ministadi och La Masia. Det blev bakslag på grund av kraftiga protester från grannskapet. Ministadi tar drygt 15000 personer och uppfördes några år tidigare av, just det, Nuñez.
1997 köper FC Barcelona in mark söder om stan i Llobregat för ca 1.6 miljoner euro: Can Rigalt. Denna mark ska snart säljas tillbaka till kommunen L'Hospitalet samt byggfirman Fecsa-Endesa för 40 miljoner euro!
Pelotazo på Bernabeu
Det enda parti i Barcelona som motsäger sig genomförandet av detta är Partido Popular (högerpartiet med rötter från Franco-tiden) som lustigt nog är det parti som godkände Real Madrids försäljning av av sin träningsanläggning Ciudad Deportiva. Hörde vi röster om regeringslagets favorisering från centralmakten?
Byggherre Florentino Perez sålde till huvudstaden, fick 480 miljoner euro och kunde betala skulderna på 240, vilket gav pengar över till spelarköp.
Perez påstår förstås att han sålde anläggningen för ett kompispris(!), andra hävdar att det var långt över marknadsvärdet och gynnade Madridlaget på ett otillåtet sätt. Hittils har det inte gått den väg som man kunde förvänta sig. Varumärket är visserligen starkare än någonsin, men sportsligt kan man inte påstå att Real Madrid fått valuta av sitt galaktiska stjärnstall.
EU undersöker fortfarande om Real Madrids försäljning av Ciudad Deportiva är legal ur ett konkurrensperspektiv.
För några månader sedan vinner Perez omval av presidentposten med ett par starka punkter, som takläggningen av Bernabeu = nytt bygge. Och strax intill stan byggs den nya träningsanläggningen Cuidad del Real Madrid(ismo), ett 120 hektars komplex vid Valdebebas. Den går säkert också att sälja i framtiden.
Under konstruktion
Nu vill Valencia CFs nye lille byggherre Soler Jr. vara lika duktig som de stora grabbarna. Sälj gamla Mestalla och flytta in till en stor fin nybyggd stadion.
Vem betalar? Naturligvis skattebetalarna i staden, regionen och i slutänden alla spanjorer, precis som fallet i Madrid och alla andra försäljningar som subventionerats eller köpts av offentliga institutioner. Officiellt heter det att klubben säljer anläggningen och marken till staden/regionen, som i det här fallet även går in som delägare i organisationen som ska uppföra den nya stadion.
Fullt legalt - om inte EUs konkurrensmyndighet kommer fram till annat.
Som Valencianista blir man kluven. Jag sympatiserar med de Madridistas som försvarar sin president Perez: Skulderna försvinner som i ett trollslag, man får pengar över till galaktiska spelarköp - och i det här fallet får man också en ny fin stadion att dyrka sitt lag i. Men det känns fel, som att klubben dras längre in i en ekonomisk malström.
Tro nu inte att stadionförsäljningar är förbehållet de stora klubbarna med politisk makt. Många klubbar har redan - eller har planer på att realisera stora fastighetsaffärer.
Byggkarusellen snurrar
1997 sålde RCD Espanyol sin stadion Sarriá med intilliggande mark och flyttade upp till Olympiastadion på Montjuic (löparbanor runt planen ger utslag!). De fick 56 miljoner euro för en bit mark på ett av de mest attraktiva områdena i stan, men sägs ha blivit blåsta då de kunde fått hela 96 miljoner om det bara väntat några månader till. Olympiastadion är en tillfällig lösning. Den nya stadion vid Cornella-El Prat tros kunnas slutföras 2006 trots sinande kassa och skatteverket i hasorna.
Tenerife i Segundan är också i fastighetsbranschen. Så sent som i denna veckan stod det klart att de säljer sin Ciudad deportiva de Geneto till staden/regionen, som beräknas ge en inkomst på 24 miljoner euro.
Som sig bör ska Atletico Madrid göra stora manövrar. Staden söker OS år 2012 och behöver attraktiva anläggningar. De vill att Atletico flyttar till en nybyggd stadion vid La Peineta, som även kan arrangera friidrottsgrenar med löparbanor (urk, där kom utslagen igen). Vicente Calderón värderas till 226 miljoner euro, så det låter som en deal. Men byggherre Gíls efterlevande har lärt sig av mästaren och vill åt mer mark för att kunna uppföra sin egen Ciudad Deportiva. Kanske vill de också sälja tillbaka till staden en regnig dag? Staden Madrid vill dock inte råka ut för vad som hänt i Sevilla.
Där är läget det omvända. Varken Real Betis eller Sevilla FC vill flytta från sina borgar till den relativt nybyggda "La Cartuja" - en stadion som uppfördes under det olympiska världsutställningsåret 1992 och som staden erbjuder klubbarna. La Cartuja är inte färdigbetald. Räkningar skickas till ACS, bättre känt som ett av Florentino Pérez byggbolag. Inte konstigt att klubbarna skyr denna stadion trots de lukrativa lockelserna. Skulle inte förvåna mig om La Cartuja har löparbanor också. Huu!
I Bilbao finns det långtgående planer på att bygga en modern stor fotbollskatedral nära Guggenheimmuseet. Till och med de nya tröjorna uttrycker en önskan om det. Samtidigt är det många som är emot en försäljning av San Mamés då den innehåller så mycket historia och triumfer, en av de mest anrika fotbollsplanerna i Spanien och världen.
Både renovering och nybyggnation kostar mycket och snart måste man välja väg. Frågan är hur Athletic tänkt finansiera detta projekt. Jag tänkte skriva något satiriskt om revolutionsskatt men den typen av humor kan lätt missförstås. Tröjreklam räcker, men laget heter inte Arsenal. Vi kan återigen konstatera att markförsäljning till staden kan bli lösningen och skattebetalarna står för kalaset.
Bra eller dåligt?
Det blir inte allvar förrän man betänker att dessa skatteutgifter ställs mot utgifter för sjukvård, utbildning, brottsbekämpning och andra samhällsinsatser.
Om man väljer att vara mindre politisk (hur det nu går till inom spansk fotboll!) slår mig en annan hemsk tanke: kanske kan mina svenska skattepengar bli EU-pengar som tillslut hamnar i motståndarnas fotbollsarena!?
Eller är kollektiv subvention av fotbollsbyggen rentav bra för samhället? Jag tror efter en stunds övervägande att det faktiskt är så.
Lufta din åsikt!
Gå in på forumet.
Relaterade artiklar
» Mammon har tagit La Liga
» Valencia bygger ny stadion
» Presidentval i Real Madrid
» Emirates - Djävulens sändebud?
Källor: Levante-EMV, Marca, Wikipedia.org, ABC, AS.COm