Europa League lottat – spansk finess vs engelsk brunkarmentalitet
Vi kunde få blåbärslag som Wisla Kracow, Salzburg, Viktoria Plzen eller Legia Warszawa. Vi kunde få svåra lag som Porto, Lazio, Udinese eller Stoke. Vi fick Stoke. Inkastglada och köttiga Stoke.
Så sent som förra helgen slog Stoke Harry Redknapps Tottenham med 2-1 i ligaspelet. Apropå Premier League ligger laget på en betryggande åttondeplats och har många duktiga och meriterade spelare.
Tränare Tony Pulis spelar ett klassiskt och brittiskt 4-4-2 med rena vildsvinen i försvarslinjen, hårt jobbande yttermittfältare, ett lika hårt jobbande innermittfält samt två tunga forwards på topp. Unai Emery uttryckte sig så här efter lottningen: ”Stoke har en mycket brittisk spelstil” och ”det kommer att bli tufft”.
Engelsmännen är desto kaxigare då Tony Pulis menade att de fått en bra lottning medan Ricardo Fuller gick ännu längre genom att säga att ”bönerna blivit besvarade”. Stoke är inte bara bra på inkast och att brunka, de verkar också ha en väldigt hög tro på sig själva.
Om vi tar en titt på laget finner vi antingen Asmir Begovic eller dansken Thomas Sörensen som burväktare. Begovic är landslagskeeper för Bosnien medan Sörensen som bekant har vaktat den danska målvaktskassen i ett decennium. Begovic har varit Tony Pulis förstaval men senast mot Spurs stod Sörensen i mål och gjorde det riktigt bra.
Backlinjen består av stenhårda fyrtorn i tysken Robert Huth, landslagsaktuelle Ryan Shawcross, den förre detta Tottenham och Real Madrid- spelaren Jonathan Woodgate samt den irländska landslagsmannen Marc Wilson. Som back-up finns Matthew Upson som gjorde mål i åttondelsfinalen mot Tyskland i Sydafrika-VM.
Mittfältet är även det starkt. Yttermittfältaren Jermaine Pennant känner vi till sedan hans sejour i Liverpool och Zaragoza.
Tottenhambekantingen Wilson Palacios spelar även han numera i Stoke, men har under hösten inte lyckats ta en ordinarie tröja. Istället spelar Rory Delap (världens bästa inkastare tillsammans med lagkompisen Ryan Shutton som fungerar som Pennants erättare på högerflanken) samt antingen Glenn Whelan eller Dean Whitehead på det centrala innermittfältet.
Till vänster hittar vi Matthew Etherington som slog till med två mål senast mot Spurs. Även han har spelat för Tottenham och engelsmannen kan mycket väl ställa till oreda för Valencia.
På topp spelar Peter Crouch tillsammans med Jon Walters. Ett klassiskt engelskt forwardspar där Crouch möter medan Walters går i djupled. Sommarvärvningen av Crouch från Tottenham (!) har gjort att klubbens dyraste spelare genom tiderna, Kenwyne Jones (köptes för ca 90 miljoner kronor från Sunderland sommaren 2010), förpassats till bänken. Även Birminghambekantingen Jerome Cameron finns att tillgå om laget behöver få in lite snabbhet där framme.
Det finns med andra ord gått om bra spelare i Stoke. Hemma på Britannia är de oerhört starka men om Valencia fixar ett kryss på bortaplan är chanserna mycket goda att vinna i returen och därmed gå vidare till åttondelsfinal.
Styrkor hos Stoke
- Huvudspelet: Försvararna vinner 99 av 100 nickdueller. Crouch och Walters vinner ungefär detsamma i anfallsspelet.
- Krigarmentaliteten: Det finns ingen spelare i Stoke som lämnar planen med en torr tröja. Stoke lever på sin fysik och det gör alltid ont att möta engelsmännen.
Svagheter hos Stoke
- Hela backlinjens långsamhet: Det är inga superkvicka försvare som Tony Pulis förfogar över. Om Valencia hoppar över inläggsspelet för att istället satsa på att utmana tungviktarna i en-mot-en – situationer har Valencia hittat en vinnande taktik, trust me!
- Kreativitet saknas: Laget är en brunkargäng och att inkasten är lagets största vapen säger det mesta. Rory Delap, Glenn Whelan och Dean Whitehead är inga Xavi, Iniesta eller Fabregas. Hög press och vips har engelsmännen tappat bollen!
Till Unai Emery: Slå inga luftpastejer, utmana istället motståndarna med spansk finess, spring i djupled och pressa Stoke högt.
Du behöver inte tacka, jag nöjer mig med avancemang. Framför allt ska det bli kul att hånle mot Pulis och Fuller.