Julspecial: Liftarens guide till Valencia
Det har varit efterfrågat ett tag, många har varit nyfikna, och istället för att tvingas googla runt på 100 olika sidor tänkte jag sammanställa allt i denna artikel. Följ med på en illustrerad resa till den fantastiska östkuststaden, Spaniens tredje största stad, världens vackraste fotbollsstad- Valencia.
Stadens historia
Valencia är en stad som under historiens gång blivit präglad av en hel drös med kulturer, precis som största delen av Spanien. De som mest influerat provinsen har dock varit Romanska imperiets och morernas belägring. Under tidigt 1000-tal bestod största delen av befolkningen av morer, förutom en kort period när El Cid lyckades återerövra staden 1088.
Det första steget mot en definierad region togs på 1200-talet när Valencia förenades med Katalonien och Aragonien, men staden behöll ändå en slags autonomi då den ekonomiskt gick väldigt bra. Detta syntes även under 1500- och 1600-talet när Valencia blomstrade, mest tack vare sina kulturella rikedom och utveckling av många kända konstnärer samt den nya konsten att trycka böcker.
Framfarten bromsades dock då krig tog över, speciellt när morerna drevs ut ur regionen och resten av Spanien. 1707 togs självstyret bort av den första bourbonske kungen av Kastilien och Aragonien som var den första som förenade hela Spanien till ett centraliserat kungadöme. Innan inbördeskriget försökte ledarna återta självstyret, men när kriget bröt ut misslyckades detta, och istället fick man vänta till efteråt, när en slags tvådelad autonomistatut uppkom, vilket förklarade både kastilianska och valencianska som regionens officiella språk. Detta märks även idag på stadens gator, när väldigt mycket är skrivet på valencianska, men folket ändå utan problem klarar sig på spanska.
Gränserna är i princip desamma som under det aragoniska styret, och även flaggan, La Senyera, rödgulrandig med blå kant, är liknande den gamla aragoniska flaggan.
Valencia ligger som bekant på den spanska östkusten, mellan de två kustremsorna Costa Azahar och Costa Blanca, den första även kallad för apelsinkusten. Staden ligger i den autonoma provinsen Comunidad Valenciana, som i sin tur är uppdelad i tre provinser, från norr till söder: Castellón, Valencia och Alicante.
Hela provinsen gränsar i väst till Aragonien och Kastilien-La Mancha, i norr till Katalonien och i söder till Murcia.
Plaza Ayuntamiento i centrala Valencia.
Besöka apelsinmeckat
Kommer man söderifrån och åker in i staden, är det första man slås av hur pass stort allting känns. Från de fem-sexfiliga rondellerna och boulevarderna, det utbredda landskapet med byggnader så långt ögat når till skyskraporna som tornar upp sig mot himlen.
Genom staden rinner Turiafloden, som egentligen inte rinner längre då den för 60 år sedan helt enkelt tömdes på vatten efter att befolkningen tröttnat på alla översvämningar. På sina håll kan den se tråkig ut då den nu är belägrad av gräs och växter, men följer man den från motorvägen in mot stadens centrum är det annorlunda.
Helt plötsligt möts man av en väldigt lång, ormliknande park som hyser det mesta man kan önska. Stora gröna ytor, många träd, promenadstråk, lekställningar och det kanske viktigaste för en fotbollsnörd: konstgräsplaner. Det rekommenderas starkt att ta sig ner till någon utav dessa otaliga planer och avnjuta en fotbollsmatch tillsammans med andra turister och lokalbefolkningen, det finns alltid plats.
Rör man sig mot den stora hamnen, kommer man utan tvekan lägga märke till stadens största och mest spektakulära sevärdhet: Ciutat de les Arts i les Ciències, översatt: Konstens och vetenskapens stad. Denna består att ett flertal fantastiska, vita byggnader av olika form, föreställande något som kan tyckas vara gigantiska snäckskal. Allt är designat av lokale arkitekten Santiago Calatrava, som även ritat Turning Torso i Malmö.
I en otrolig miljö, mellan vackra, moderna broar, finns detta komplex lokaliserat. Det hyser bland annat ett enormt operahus (Palau de les Arts Reina Sofia) samt ett av Europas största akvarium (L’Oceanográfic). Ett besök i Valencia är inte fulländat utan en visit på detta akvarium och byggnaderna runt omkring där man hittar olika utställningar beroende på säsong.
Utsikt över parken i Turias flodbädd.
Vandrar man vidare mot kusten når man snart stränderna och hamnen. Långa, enorma stränder kantar staden, med härlig sand och inbjudande vatten. Hamnen är en av Spaniens största med mängder av containrar och fartyg som skyfflar in och ut varor. Detta är även ett inslag man ser när Formel 1 kommer till staden under augusti, riktigt vacker inramning där kontrasten mellan havet och de vackra byggnaderna mitt emot är av sällan skådat slag.
Fotbollen
Något man heller inte får missa när man besöker staden, såklart, är de officiella Valencia CF-butikerna i staden. Dessa finns på två platser i centrum, den ena precis invid Estadio Mestalla, och den andra, större, kallad fotbollstemplet på Calle Pintor Sorolla 25, nära Turiafloden. I båda butikerna hittar du ett gigantiskt utbud av Valenciaprylar, med kollektioner i dagsläget från Jooma. Här finns allt man kan önska sig, från bildekaler och tofflor med Valencialogga till matchtröjor med favoritspelarens namn på ryggen.
En liten del av Las Ciencias och L’Oceanográfic.
Till er som tajmar in resan med ett obligatoriskt besök på Mestalla:
Biljetter kan köpas på Mestalla 1-2 veckor innan match, i s.k. taquillas belägna vid det lilla torget på ”framsidan” av arenan. Där brukar det på matchdag vimla av försäljare på gatan som för några euro extra säljer biljetter med bra platser, brukar löna sig att köpa av dom istället för att nöja sig med en plats högt uppe på läktarna. Men prova alltid i biljettluckan, kolla vad som finns kvar. Oftast går det att få tag på plåtar, speciellt om det inte är någon stormatch man vill gå på.
Priserna ligger på mellan 20 och 60 Euro för en vanlig La Liga-match. För 20 Euro får man sitta högt uppe på Gol Gran/Gol Xicotet, vilket inte alls innebär att man inte kommer se något, men för att ta del av den riktiga, pulserande stämningen rekommenderas en plats längre ner. Amfiteatro (under taket) erbjuder bäst platser men kostar även mest, därför brukar det gott och väl räcka minst lika bra att sitta på motsatta sidan, där man får väldigt bra vy över hela planen.
Kommer Real Madrid eller Barcelona på besök ökar kostnaderna rejält. Helt plötsligt får man punga ut med 60 Euro för den billigaste biljetten och upp emot 160 Euro för den allra bästa bredvid hedersläktaren. Säkert värt det med tanke på vad man kommer få uppleva, men här ska sägas att biljetterna blir slutsålda väldigt fort, så det brukar oftast inte räcka med att försöka norpa åt sig en under matchdag.
Vill ni vara säkra på att ha biljetter innan ni åker ner, finns det inte särskilt många alternativ att välja på. Det mest jordnära i prisväg är genom www.servicaixa.com, då det har samma priser som på arenan med ett litet tillägg (serviceavgift). Haken här är att man måste ha ett spanskt DNI-nummer, ett personnummer. Detta gör att man om man inte har ett eget, måste beställa genom en spanskregistrerad medborgare.
Sedan finns ju alltid de s.k. sportarrangörerna, men var beredd på att betala grova överpriser hos dessa. Jag har inga rekommendationer att ge då jag personligen inte har någon som helst erfarenhet av köp hos dessa.
Matchdag
Innan matchen drar igång på kvällen kan man, om man besökt de historiska byggnader i staden samt tagit sig en rundtur i vetenskapsstaden, ta sig förbi Valencias nya hemmaborg som nyligen börjat byggas på igen. Den befinner sig bredvid en gigantisk rondell och en stor farled med namnet Avenida Cortes Valencianas. Omöjligt att missa det enorma bygget om man färdas längs med Avenidan. I dagsläget är det fortfarande en betongklump, men formerna är klara och man ser ungefär hur det kommer se ut när den är klar om två år. Är man stolt över Mestalla kommer detta vara något att bli ännu mer imponerad av.
Nou Mestalla.
Vill du uppleva riktig fotbollsstämning, ta dig mot arenan senast en timme innan avspark. Vid färd med bil kan man hitta parkeringsplats på ”arenans sida” av Turiafloden, på Passeig de l’Albereda, men var i god tid och ha småmynt redo för de självutnämnda parkeringsvakterna som vinkar in dig.
Mestalla ligger beläget på Avenida de Suecia. Spelarbussarna brukar åka upp mot gatan från Passeig de l’Albereda på Calle del General Gil Dolz, så har man tur och är där ca. 1,5-2 timmar innan matchstart är chansen stor att man får en skymt av spelarna som sakta åker förbi på den av polis för biltrafik avstängda gatan.
Ju mer man närmar sig arenan, desto mer stiger stämningen. Utanför är det karnevalsstämning, där folk av allt möjligt slag beblandar sig, försäljare ställt upp sina stånd fyllda med prylar av alla slag med alla möjliga lag.
Är man där i rätt tid kan man plötsligt bli bortmotad av beriden polis för att ge plats år spelarbussen. Här gäller armbågens lag, fram genom folkmassan och stäm in i jublet över spelarna som kliver ur bussen, vissla åt motståndarna, det mina vänner, är rejäl glädje!
Gå runt arenan, sug in förväntningarna, känn pulsen öka, titta på alla människor, det är en oförglömlig upplevelse värd att skrivas in i boken ”100 saker du måste uppleva innan du dör”.
Den största massan supportrar tar sig inte in på läktaren tidigare än en halvtimme innan avspark. Då börjar det strömma in folk på platserna, och stämningen ökar ännu mer när klackarna tar plats. Inramningen sångerna, den gående orkestern och Mestallas läktare ger är obeskrivlig, den måste upplevas.
Världens brantaste läktare och magisk stämning - Mestalla!
När spelarna väl börjat ta sig in på plan och jublet stigit till oanade höjder kan du luta dig tillbaka, och med lite tur med vädret, känna dig nöjd över att ha upplevt Valencia från sin allra bästa sida, känna att detta är en fantastisk stad, ett fantastiskt lag och att man bara måste återvända dit, snart.
God Jul och Gott Nytt Valencia År önskar Er hängivne skribent, som nu tar ett uppehåll från skriveriet på obestämd tid.
/Andreas Manea
*****
Vi fortsätter våran artikelserie imorgon med en totalgenomgång av samtliga spelare och deras insatser under hösten 2011.
Häng med i Caspers välskrivna analyser kring Valenciaspelarnas insatser!