Lagbanner
My name is Kang-in, Kang-in Lee, Lee Kang-in

My name is Kang-in, Kang-in Lee, Lee Kang-in

Spelarporträtt Kang-in Lee

Då var det dags för det första av två kommande spelarportträtt efter den heta omröstningen. Dom flesta valde att lägga sin röst på Kang-in Lee som kommer vara huvudrollsinnehavaren i denna berättelse och Daniel Wass som vi får lov att återkomma till vid ett annat tillfälle.

Nå väl, då ska vi bege oss ut på en otroligt spännande och innehållsrik resa där vi ska berätta om fotbollsspelaren Kang-in Lee. Till att börja med så tänkte jag släta ut ett frågetecken gällande hans namn, och då menar jag inte stavningen utan följdordningen. Kang-in Lee blir ju som dom flesta länder brukar ha det, det vill säga förnamn sedan efternamn. Men i stora delar av Asien och framförallt i Sydkorea så heter han Lee Kang-in, alltså tvärt om där efternamnet går före förnamnet. Men vi ska inte grotta ner oss allt för mycket i det men då vet ni och jag varför det står olika lite varstans man läser om honom. Klart är i alla fall att det står Kang In på matchtröjan och det är Kang-in jag kommer referera honom till i den här texten.

Den 19 februari år 2001 föds Kang-in Lee vilket är samma år som Ipoden lanserades av Apple. Vad har Ipoden med Kang-in Lee att göra? Ja det får vi be om att få återkomma till lite senare. Incheon är staden och Sydkorea är landet som Kang-in föds i vilket är Sydkoreas tredje största stad.
Familjen består av mor och far samt två äldre systrar och en bror, och här var det väldigt svårt att hitta information. Det vi kan slå fast är att hans far, Woon-Seong Lee eller Lee Woon-Seong för den som vill, var en taekwondoinstruktör och en fotbollsälskare där en viss Diego Maradona var en favorit och Idol hos fadern.
Fotbollsintresset fanns som vi nämnde redan i familjen och när Kang-in började spela fotboll så gjorde han det vid 3–4 års ålder i en lokal ungdomsförening. Där stack han ut och var överlägsen jämfört med dom andra barnen. När Kang-in fyllt 5 och började skolan så kom möjligheten att få spela organiserad fotboll i ett seriesystem mot andra skollag.


Bild: Kang-in Lee i skollaget

Kang-in fortsatte att leverera och var höjder bättre än precis alla andra. Detta gjorde så att fler och fler fick upp ögonen på den vindsnabbe teknikern. Precis när Kang-in hade fyllt 6 så var han redan en lokalkändis i sitt område i Incheon och nu skulle han strax bli känd över hela Sydkorea.
För året är nu 2007 och Kang-in Lee har fått chansen att medverka i en Sydkoreansk TV-Show som heter Fly Shoot Dori. I TV-programmet så får man följa ett hopplock av dom mest talangfulla pojkarna tränas och utvecklas som ett lag tillsammans med meriterade fotbollstränare. Detta var då den tredje säsongen och upplagan av Fly Shoot Dori och på matcherna dom spelade så fanns scouter på plats från massor av fotbollsklubbar runt om i världen.
Kang-in gjorde succé och var bäst i sitt lag och vann även det individuella priset för säsongens Fly Shoot Dori spelare.

Nu var han namnet på allas läppar runt om i stugorna i Sydkorea och nu började det hända grejer i fotbollskarriären.
Efter den lyckade TV-showen så gick Kang-in vidare till Yoo Sang-Chuls ungdomsakademi där han fick fortsätta utvecklas ett par år. Yoo Sang-Chuls är en stor fotbollsprofil och tränare i Sydkorea som han ofta återvänder till och har tackad mycket genom åren.
Nu har det blivit 2009 och Kang-in har hunnit fylla 8 år och rekryteras av storklubben i staden. Incheon United FC och deras U12 lag blir nästa anhalt på vägen. Här måste jag bara flika in att Incheon United faktiskt har pensionerat ett nummer som ingen spelare kan bära. Då syftar jag inte på att det är och var Kang-in Lees nummer utan det är nummer 12, fansen nummer. Även fast jag inte är något fan av att pensionera nummer så tycker jag det är riktigt snyggt gjort av dom och en fin hyllning till sina supportrar.


Bild: Kang-in Lee i TV-showen 

Nog om pension för där är vi inte riktigt än med Kang-in. Ungdomsåren blir lite stökiga och kanske är det en ”baksmälla” efter all uppståndelse och uppmärksamhet som han fick under TV-Showen som har börjat lagt sig lite nu. Kangin ska börja studera på Seokjeong Elementery i Incheon och byter lag till Flyings FC. Där stannar han i ett år innan han får hem ett erbjudande från två stora spanska fotbollslag som vill att han kommer och provtränar. Dessa två lag har följt Kang-in under resan i TV-showen och har haft kontakt med honom under åren som gått där efter. Dom två klubbarna är Villareal och såklart Valencia CF. Och här hade tidigare nämnde Yoo Sang-Chul ett finger med i spelet där han rekommenderade Kang-in att resa till Valencia.

Året är då 2011 och Kang-in Lee har rest till Valencia, provtränat ett par veckor och imponerat på ungdomstränarna. Valencia bestämmer sig at dom vill knyta till sig den lovande sydkoreanen som bara är 10 år gammal vid det här laget.  För att detta ska gå helt lagligt till så behöver hela familjen flytta från Sydkorea till Valencia då Kang-in är så pass ung. Troligen var det många och långa samtal kring middagsbordet i Incheon innan dom bestämmer sig för att riva upp familjen som rotat sig och bott i Incheon hela sitt liv. Det var dags att packa väskorna och bege sig till en främmande världsdel, land, stad och språk. Där på andra sidan väntade Europa, Spanien, Medelhavet och Valencia. Otroligt vilken support Kang-in får hemifrån kan man ju säga.


I juli 2011 så skrev Kang-in tillsammans med sina föräldrar på för Valencia CF. Väl på plats i Valencia så klättrar han stadigt bland ungdomslaget och gör väldigt bra ifrån sig. Nu kommer vi hoppa några år fram i tiden till 2017 då en juniorkarriär börjar bli en seniorkarriär.
Miguel Grau hade precis tagit över som tränare för Valencia Mestalla och nu i december 2017 bestäms det att Kang-in Lee ska ta klivet från u-lagen och ungdomsakademin till B-laget.


Bild: Kang-in Lee som 10 åring i Valencia

För exakt 3 år sedan på dagen imorgon gör Kang-in debut för Valencia Mestalla den 21 december 2017. Han startar matchen mot Deportivo Aragon och får spela 82 minuter innan han blir utbytt.
Muguel Grau och dom övriga såg potentialen och Kang-in fick fortsatt förtroende på planen. Det fick dröja till 17 februari 2018 innan första poängen kom i en assist mot UE Llagostera. Första målet kom 6 maj mot CE Sabadell och nu skulle det inte dröja länge innan Kang-in Lee skulle få testa på spel i A-laget.

Totalt så gjorde Kang-in Lee 29 matcher, 5 mål, 2 assist på 29 matcher inräknat U19 Champions League spel. Vi har noterar även att den hetlevrade sydkoreanen drog på sig 8 gula kort på dom matcherna.
A-lags debuten kom som för många andra ungdomsspelare i Copa Del Rey, och Kang-in Lee är inget undantag. Den 30 oktober startade Kang-in Lee mot Ebro i en 2–1 seger och blev där med den yngste koreanen någonsin att spela europeisk tävlingsfotboll.
Kang-in Lee gjorde sin debut i La Liga den 12 januari 2019 då han kom in istället för Denis Cheryshev i den 86: e minuten i 1–1 matchen mot Real Valladolid. Med sin ålder på 17 år, 10 månader och 24 dagar blev Kang-in den yngsta icke-spanska spelaren någonsin och den första asiatiskaspelaren att göra ligadebut för Valencia.

Senare samma månad var det dags för den fantastiska matchen mot Getafe i Copa Del Rey. Kang-in fanns med på bänken när Valencia skulle försöka vända ett 1-0 underläge från första mötet i Madrid. Ni vet ju alla hur det slutade när Valencia vände och vann på tilläggstid med 3-1 och tog sig vidare i cupen som senare skulle innebära Valencias första titel sedan 2007. Kang-in Lees inhopp var helt avgörande för matchens utgång, då han står för 2 hockeyassist av hög kvalité. Där tänkte man att en ny stjärna har födds ur Valencias akademi som kommer uträtta stordåd framöver.  
Den 30 Januari belönades Kang-in Lee med ett a-lags kontrakt på 3 år och ett ordinarie nummer som blev 16.

Sedan blev det en turbulent tid för den unge sydkoreanen då han åkte in och ur A-laget och fick några minuter här och där. Så vi tar oss vidare till U20 VM 2019 där Kang-in Lee är fundamental för Sydkoreas framgångar.  
Vi skriver in Maj i kalendern och Valencia har släppt iväg Kang-in för att spela U20 VM och kommer där med att missa resterande matcher av säsongen.

Sydkorea och lottats in i en grupp bestående av Sydafrika, Portugal och Argentina. Tuffaste gruppen på papperet med som tur är har Sydkorea Kang-in Lee i sitt lag. Första matchen ställs Kang-in Lee mot Portugal och spelar mot bland annat Trincao, Rafael Leao, Dalot och Jota. Kang-in spelar 90 minuter men lyckas aldrig bära sitt lag till seger och matchen slutar med förlust 1–0.
I den andra gruppspelsmatchen vinner man mot vad som ses som det enklaste motståndet Sydafrika. Med 1–0 efter ett fint förarbete av Kang-in Lee som noteras med en hockeyassist.

I den sista och tredje matchen så är det dags att möta storfavoriterna Argentina. Sydkorea tar ledningen strax innan paus och det är vår huvudperson som slår ett fantastiskt inlägg som nickas in i mål. Sydkorea ökar på ledningen tidigt i den andra halvleken och Argentina är aldrig nära att störa dom. Argentina får in ett sent reduceringsmål men när domaren blåser av slår vi fast att Sydkorea vinner matchen med 2–1 och är vidare som grupptvåa.
Sydkorea vinner mot Japan i åttondelsfinalen med 1–0 och här gör Kang-in enligt rapporterna sin sämsta match men spelar alla 90 minuter.
I kvartsfinalen står Senegal för motståndet och det är Kang-in Lee som är huvudrollsinnehavaren i matchen. 2–2 efter ordinarie tid och Kang-in har gjort ett och assisterat till det andra målet. Efter förlängningen står det 3–3 och Kang-in noteras för en ytterligare assist. Det hela slutar med seger på straffar och Sydkorea är vidare till semi-final.

I semi-finalen står Ecuador på andra planhalvan och Kang-in Lee leder sina mannar ut på planen. Endast ett mål görs i matchen och det är Kang-in Lee som återigen assisterar fram till det. Ett delikat instick i straffområdet och lagkamraten Choi Jun sätter bollen i mål.
Nu har Kang-in tagit sitt lag till en final och han är namnet på allas läppar i Sydkorea igen. Han har tagit sitt Sydkorea till den största framgången någonsin på U-landslagsnivå och han gör det som lagets tydligaste bästa spelare och i förlängningen turnerings bästa.

För i finalen räcker varken Sydkorea eller Kang-in Lees trollkonster till då det slutar med 3–1 förlust mot Ukraina och silvermedaljen är ett faktum. Kang-in gör lagets enda mål på straff och noteras för totalt 8 poäng totalt. Förlusten gick inte att ta i beräkning då hans insatser var höjder bättre än alla andras och det hela slutade som jag var inne på tidigare. Kang-in Lee utses till turneringsbästa spelare och får The Golden Ball. Noterbart för oss nordbor vann en viss norrbagge skytteligan. Det gjorde han genom att göra alla sina 9 mål i en och samma gruppspelsmatch, Norge som inte ens tog sig vidare från gruppen…
Efter turneringen så skrivs det i tidningarna om Real Madrid, Manchester City och dom andra stora drakarna i samma artiklar där Kang-in Lees namn florerar. Men han ska återvända tillbaka till Spanien och Valencia.


Bild: Kang-in Lee tar emot priset som bästa spelare i U20 VM 

När säsongen 19/20 tog fart så fick Kang-in Lee minst sagt chansen att etablera sig i A-laget på riktigt och nu har nog alla som orkat läsa hela vägen hit rätt bra koll på Kang-in Lee.
Vi tar oss snabbt igenom lite statistik för förgående säsong då alla har nog det rätt färskt i minnet. Det blev 17 ligamatcher som genererade 2 mål och 2 röda kort och Champions League debut och 5 matcher.

En kort sammanfattning om nutiden kan vi ge oss på också!
Den hetlevrade sydkoreanen med bländande teknik har under den här säsongen haft svårt under Javi Gracia. Han passar inte riktigt in i den spelmodell som Valencia kör just nu, lite sammavisa under Marcelinos era. Han är i mina ögon en klockren nummer 10 spelare som inte alls funkar som forward eller på en kant som det oftast blir när han väl för chansen. Han har så mycket fotboll i sig och jag älskar se honom jobba på småytor och använda sin fina teknik och känsliga vänsterfot. Jag hoppas verkligen att det går att skola om honom så att han passar in på ett bättre sätt. Eller att han blir så bländande grym att man blir tvungen att bygga spelet, i alla fall anfallet efter honom.



Nu befinner vi oss minst sagt i den svåraste krisen i Valencias moderna historia där spelare säljs för reapriser eller ges bort gratis. Spelare som inte vill krita nya kontrakt likt vår kära sydkorean. Jag förstår om han vill lämna detta sjunkande skepp som för tillfället inte visar tecken på morgonluft. Men jag hoppas verkligen han stannar och blommar ut till den fina ros han kan bli.

Samtidigt som en maktgalen person styr klubben ner i avgrunden. Kang-in har fått bli deras gubbe där dom framhäver sin Meriton Youth Policy när Kang-in Lee gör något bra på planen. Han kom till Valencia långt innan Peter Lim och är oförtjänt deras posterboy.  
Vi får inte glömma hans långa resa från Incheon som 10 åring där han drog med sin taekwondofarsa och övriga familjen till Valencia för att få sparka boll. Allt han och hans familj lagt åtsidan för att lyckas inom fotbollen. Jag önskar han och hans familj all lycka och jag vill tro att den lyckan finns i laget i mitt hjärta, Valencia Club de Futbol. 

Och vi rundar av med en skön bild som återkopplar till varför vi skulle veta om Apple och Ipod. Kang-in Lees största intresse är nämligen att surfa på nätet och lyssna på musik. Mer långsökt än så var det inte. 


Bild: Kang-in Lee surfar vidare

Namn: Lee Kang-in
Född: 2001/02/19 Incheon Sydkorea
Längd: 1,73
Klubbar: Incheon United FC, Flying FC, Valencia B, Valencia CF
Intressen: Musik, Surfa på nätet, familj och surfing
Meriter: Copa Del Rey 2019, FIFA U-20 World Cup runner-up 2019, Toulon Tournament Best XI 2018, Golden Ball FIFA U-20 VM 2019, Asian Young Player 2019, Kopa Trophy nominee 2019, Korean Young Footballer 2019

Källor: Wikipedia, Transfermarket, Flashscore, YNA, Eldesmaruque, Marca

Joakim Gidlund2020-12-20 20:20:00
Author

Fler artiklar om Valencia