El Sadar, 2021-09-12 16:15

Osasuna - Valencia
1 - 4

Viktig seger mot Osasuna

Ett uselt bortafacit och 58 matcher sedan Valencia vann två matcher i rad i ligan. Allt det där är ett minne blott efter en fin insats borta mot Osasuna. Inte minst från Guedes som var glödhet matchen igenom.

Knappt han man bänka sig innan matchen uppe i Pamplona på klassiska, fina och nyrenoverade El Sadar hettade till rejält. Osasuna får en straff tilldömd av Basiska domaren Ricardo De Burgos Bangoetxea men den håller inte vatten i VAR-granskning. Domaren ger istället något förvånande bollen till Mamardashvili att starta igång med händerna och det förvaltar inte vår Georgiske målvakt på något vidare bra sätt. Han kastar nämligen långt men fel och exakt 15 sekunder senare ligger den i nätet bakom honom. Jon Moncaloya avslutade snyggt från straffområdesgränsen och öppnade därmed årets målkonto.

Maxi Gomez hamnade sen äntligen i målprotokollet när han i minut 37 skarvar in 1-1 efter en fin assist av Carlos Soler, när pausvisslan ljöd var känslan att det kunde gå hur som helst i andra halvlek. Visst hade Gonçalo Guedes visat redan i första halvlek att han va på spelhumör men det visade sig bara vara en försmak av det som skulle komma i andra halvlek.

För denna match skulle i slutändan handla om just Guedes. Den skulle handla om den Guedes vi lånade in hösten 2017 och som 1 månad senare på egen hand pulveriserade Sevilla hemma på Mestalla. Tempoväxlingarna, farten, skotten och den där trollbindande känslan som får publiken att ställa sig upp så fort han får bollen, allt det där var tillbaka ikväll.

Hans första mål för kvällen (bedöms enligt mig felaktigt till självmål) kom till efter en touch på en Osasunaback, bollen letade sig snyggt upp i bortre stolpen och in. Guedes erkände efter matchen att det var tänkt som ett inlägg men det förtar inte insatsen. Han snor påpassligt bollen av en Osasuna spelare och trycker gasen i botten mot straffområdet. En Guedes med den farten och på det spelhumöret är otroligt svårstoppad.

Andra målet kommer bara 5 minuter senare och det ser nästan ut som att han själv tänker att han just nu kan göra lite som han vill. Han tar lugnt emot en riktigt fin crossboll av Daniel Wass på högerkanten och driver rakt mot mål. Med två backar emot smyger han till synes nonchalant enkelt nån meter in i straffområdet, flyttar bollen lite åt sidan och bara klappar till. En stenhård bössa borrar sig otagbart in i målvaktens bortre hörn.

Bordalás har gett Guedes en fri offensiv roll vilket Portugisen utnyttjar fullt ut, han poppar upp lite över allt på planen men vi får heller inte glömma att han nu också tar det defensiva jobbet också. 3 mål på två senaste matcherna och i storform, man börjar nästan se fram emot Realmatchen nästa helg.

I övrigt bör Carlos Soler så klart nämnas med två assist, en till Maxi och en till Alderete som nickade in 4-1 på Solers hörna. Pepe Bordalás skall så klart ha sin del av berömmet i detta. Som han styr allt från avresetider för att få med sig Maxi och Alderete (båda gjorde mål idag) till stenhårda öppna träningar där inställning och kämparglöd är A och O. Nästan varje dag går han från klarhet till klarhet i hur han agerar och hur han arbetar, vi äntligen en riktigt tränare att stå bakom.

Personligen kan jag tycke att vi kan kräva mer från våra mittbackar som släppte till en hel del idag. Mama i målet gjorde det som krävdes för att han skall förtjäna en ny chans mot Real utan att briljera. Vi kan nog kräva lite mer från inhopparna som inte gjorde något som helst avtryck men det spelar ingen roll en kväll som denna. Vi gjorde för första gången någonsin 4 mål på El Sadar och vi har inlett denna säsong på ett lysande sätt. 9 mål på 4 spelade matcher nu finns det inget lag i ligan som inte fruktar att möta detta Valencia. Speciellt på Mestalla och speciellt med Soler och Guedes på planen.