Vinden har vänt i Valencia
Vi dammar av en gammal klassisk bild från senate det begav sig - Cree en la final!

Vinden har vänt i Valencia

Efter att ha upplevt en höst där i stort sett allting blåste medvind för Marcelino och Valencia har nu vindarna vänt nere i apelsinlundarnas stad. Inför säsongens viktigaste vecka är Los Ché såväl vingklippt som ur form.

Man kalla det tur eller tillfälligheter men vad vi kan så enkelt kan konstatera är att den lilla medvinden som Valencia hade under hösten har verkligen vänt nu och slår tillbaka i ansiktet med stormstyrka. Men det är lätt i tuffa tider att tycka man bara har otur och i bra tider är det inte lika roligt att tillskriva en del av framgången till just tur. Kikar vi på höstens omgångar så ser vi att många gånger när Valencia spelade så saknade motståndare nyckelspelare och/eller vart lite ur form.
 
I premiären var det struligt omkring Kevin Prince-Boatengs vara eller icke vara i klubben, i omgång två mot Real Madrid saknade hemmalaget såväl Ronaldo som Sergio Ramos på grund av avstängningar, i omgång tre tog vi emot Atletico Madrid utan Griezmann och i derbyt mot Levante saknade los Granotas sin nyckelspelare Jose Luis Morales. Mönstret forstatte under hösten där segern mot Sociedad kom efter att hemmalaget saknade Inigo Martinez, i hemmamötet med Athletic Bilbao saknade gästerna Iker Munain och i seriefinalen mot Barcelona hade las blaugranas mittbacksproblem med såväl Pique och Mascherano skadade och avstängda.
 
Någonstans så vände allt detta lilla flyt och den medvind man hade i ryggen under hösten i omgång 15 när problemen började slå tillbaka för Valencia. Carlos Soler gick sönder med en fotskada som visade sig vara allvarliga än vad vi trodde då och höll honom borta i nära två månader. I omgången efter så kom Valencias förlust när man tvingades ställa upp utan Soler, Murillo, Garay och Guedes. Mardrömmen och kräftgången har sedan dess fortsatt, kanske kom kulmen i bortamatchen mot Las Palmas där vi förlorar mot jumbon utan Gaya och Parejo som tagit ”medvetna” avstängningar inför matchen för att va spelklara mot Real Madrid, dessutom en match där Valencia åker på två röda kort och en straff emot sig.
 
Hemmamötet med Real Madrid genomfördes därför med mittbackskris och där Guedes tvingades utgå i paus skadad. Vi tvingades ställa upp med nyförvärvet Coquelin som mittback mot ett av Europas mest fruktade offensiv (även om de varit ovanligt bleka denna säsongen). Det är såklart inte den typen av förutsättningar som Valencia behöver när man ska mäta sig med de största som redan om man har skadefria trupper har en stor fördel mot Valencia - på pappret - och än mer i bredden på trupperna. Valencia är oerhört sårbara när man saknar 2-3 spelare och har inte alls bredden som övriga topplag har.
 
Tur och otur jämnar allt som oftast ut sig över en hel säsong. Det är jag fortsatt övertygad om -  men för Valencias del så kommer denna motvinden samtidigt som laget visar en nedåtgående form. Här går det såklart att föra en diskussion omkring höna och ägget, vilket som egentligen är orsak och verkan. Det är även så pass olyckligt att Valencias kris kommer i ett skede av säsongen som är väldigt avgörande. Inom loppet av 10 dagar väntar nämligen möten i ligan med två direkta konkurrenter (Real Madrid och Atletico Madrid) samtidigt som ett dubbelmöte i Copa del Rey mot Barcelona ska avgöra om våra drömmar om en titel ska dö eller leva vidare. Det är lite upp till bevis den närmaste månaden för Valencia om det är så att detta är en mer tillfällig formsvacka eller om är så illa att bränslet tagit slut redan för Marcelinos armé.
 
Det finns egentligen ingenting eller åtminstone väldigt lite som just nu talar för bra resultat för Valencia de närmaste veckorna. Samtidigt är det kanske just det som krävs för en vändning. Valencia har denna säsongen visat sig vara som allra bäst när ingen riktigt tror på laget, när de flesta räknar bort Valencia så har man liksom funnit energi omkring detta och använt det som bränsle. Tvärtom de stunderna man kanske haft höga förväntningar att Valencia enkelt ska kunna städa av en match – då har man svikit och tappat onödiga poäng. När nu laget på torsdag åker till Nou Camp har man allt att vinna och jag hoppas också att det är så man tar sig an dubbelmötet. Förhoppningsvis vänder vinden åter för Marcelino när man åker söderut tillbaka mot Valencia efter matchen mot Barcelona. Det lär vi behöva i vår om en Champions League-placering ska säkras.

Niklas Hermansson@Nikche2018-01-31 08:30:00
Author

Fler artiklar om Valencia