Vintersammanfattning

Vintersammanfattning

När så de tolv vindruvorna svalts och det nya året ringts in börjar det återigen bli dags för La Liga-fotboll. Valencia inleder spelåret 2020 hemma på Mestalla, där de på lördag tar emot SD Eibar i en match som förhoppningsvis kommer utmynna i att alla tre poäng stannar kvar nere på den spanska östkusten.

Efter en, minst sagt, skakig inledning lyckades Celades i slutet av hösten ändra den negativa riktning Valencia var inne på och det var med en positiv känsla som laget gick in till juluppehåll. Missnöjet som länge funnits mot Peter Lim kvarstår dock och krysset mot Valladolid i höstens sista match var ett onödigt poängtapp. Men, en gruppseger i Champions League och sex raka obesegrade matcher – trots stora skadebekymmer – bådar ändå gott.

Just skadebekymren har varit ett av de största problemen för Valencia under senhösten. Inte en match har gått utan att någon av de normalt sett ordinarie spelarna saknats från truppen på grund av skada. Under den öppna träningen på Mestalla den 30e december var det därför en fröjd för oss 9000 som tagit oss dit att se att spelare som Garay, Kondogbia och Cheryshev helt verkar ha kommit över sina tidigare skadebekymmer. Även Cillessen var tillbaka i full träning, men om fansen får bestämma får han nog fortsätta vänta med att ställa sig mellan stolparna igen. Stödet Jaume Domenech har fortsätter att vara starkt. Under uppvärmningen, då målvaktstränaren sköt lösa skott mot mål, jublades det högt varje gång Jaume skopade upp bollen. Återstår att se vem Celades kommer föredra framöver.

Celades kommer nämligen behöva en målvakt att lita på ifall han ska nå målet som han pratar om i dagens (3/1) SuperDeporte. Tränaren pryder framsidan med ett citat om hur han och laget skulle vilja gå obesegrade på hemmaplan genom ligan, något Valencia hittills är ensamma om – tillsammans med Barcelona och Real Madrid, såklart.

Trots de många comebackande spelarna är det tydligt att det finns anledning att öppna plånboken när nu januarifönstret öppnar. Under träningens elva mot elva-spel var det en imponerande bredd som kunde uppvisas, förutom på en viss position. De båda högerbacksplatserna upptogs av Daniel Wass respektive Thierry Correia, vilka inte övertygat under hösten (även om Wass ska ha beröm för sina insatser i och med att det inte är en naturlig position för dansken). Den det ryktas flitigast om ska komma in och stärka upp där är valenciabekantingen Joao Cancelo. Portugisen har inte kommit till sin rätt i Manchester City den här säsongen och Valencia sägs ha förhoppningar om att åtminstone kunna låna in honom till sommaren.

När vi nu går mot ljusare tider får vi hoppas att det även gäller för Valencia, och att säsongen fortsätter på den nya, positiva, inslagna vägen. En trepoängare mot Eibar skulle vara en perfekt sen julklapp (eller tidig Dia de los reyes-klapp om man så vill) och skulle kunna ge hela klubben en rejäl skjuts inför de viktiga matcher som ska spelas under januari och februari. Amunt!

David Landström Nilsson2020-01-03 23:40:07

Fler artiklar om Valencia