150 matcher med jordnära och principfasta tränarduon
Även om det inte blev en vinst i matchen mot VFB Stuttgart, så hade man i Union Berlin ändå anledning att fira. Urs Fischer och Markus Hoffmann gjorde sin 150:e match tillsammans. En milstolpe för de båda. Här är en liten resumé av vad de har uträttat under sina dryga fyra år med die Eisernen från Berlin. Särskilt tre matcher har definierat deras tid och det kan även bli en fjärde och femte inom snar framtid.
Det historiska avancemanget
Union Berlin har inte varit i Bundesliga särskilt länge. De är ännu färskingar och njuter av varje ögonblick de får vara i finrummet. Efter att ha varit i 2.Bundesliga i tio år drygt, så var man redo att ta klivet upp till tyska fotbollens finrum. Man hade försökt några gånger tidigare med olika tränare som inte stannat mer än ett år utan att ta sig uppåt och dessutom kämpat med ekonomin genom historien. Man var uppe i topp sex, men snubblade på mållinjen och saknade nästan alltid tre eller fyra poäng från att kvala uppåt. Inför starten av 2.Bundesliga för sisådär fyra år sedan hittade man rätt man för jobbet. Man letade utanför landets egna gränser och vände sig söderut till Alperna. Där hittade man en kontraktslös och målmedveten schweizare som var redo för nya utmaningar. Det skulle visa sig vara ett riktigt bra kap, när man hämtade in Urs Fischer som redan då hunnit med Europaspel med FC Basel som han dessutom vunnit både ligan och cupen ett par gånger med. Som de flesta vet, så är fotboll en lagsport. När man ändå var nere i Alperna, så passade man också på att hämta in österrikaren Markus Hoffmann som varit Urs Fischers assisterande under de framgångsrika åren i schweiziska ligan. Den dynamiska duon återförenades och skulle återigen uträtta storverk tillsammans.
I senaste omgången av Bundesliga mötte man VFB Stuttgart på hemmaplan och matcherna mot Stuttgart har alltid varit underhållande att titta på. Just mötena mot Stuttgart har ett symbolvärde för Union Berlin, då det var mot dem man spelade de två avgörande kvalmatcherna för att ta steget upp till en historisk plats i Bundesliga. Det spelas i vanlig ordning 34 matcher, men just dessa två blev kronan på verket för Urs Fischer och Markus Hoffmanns första säsong tillsammans med Union Berlin. Efter att ha varit ytterst nära en direktplats till Bundesliga när man slutade på samma poäng som tvåan SC Paderborn på 57poäng, så var det en bättre målskillnad som snuvade Union Berlin på den andra direktplatsen. Toppstriden var ytterst jämn denna säsong, då man bara slutade en poäng före fyran FC St. Pauli på 56 poäng och femman 1.FC Heidenheim på 55 poäng. Men slutspel blev det för Union Berlins del mot just VFB Stuttgart som befann sig på negativt kval i Bundesliga.
Numera finns inte bortamålsregeln, men där och då för fyra år sedan gällde den fortfarande och spelade stor roll för Union Berlins avancemang. Först blev det 2-2 på bortaplan och sedan höll man ut och fixade 0-0 hemma på ett fullsatt die Stadion An der Alten Försterei. Scenerna därefter blev historiska och minnena från planstormingen lever starkt kvar i mångas minnen. Nu hade duon från Alpländerna lyckats med det otroliga att för första gången föra upp ett lag från gamla Östberlin till tyska fotbollens finrum och fick därmed klubbens namn att eka över hela Fotbollseuropa. Undertecknad själv visste inte vilka de var förrän det historiska avancemanget, men det var efter detta min passion tog fart.
Pragmatikerna ingen räknade med
Sedan kom den riktiga prövningen. Att överleva i Bundesliga och undvika att trilla ur. Urs Fischer och Markus Hoffmann visste om att det skulle bli en tuff uppgift, men de visade att de var där för att stanna och överträffade allas förväntningar den säsongen. Inför första säsongen lyckades de knyta till sig stark rutin från Bundesliga i form av mittfältaren Christian Gentner ifrån just Stuttgart som man besegrade i kvalet. Man lyckades också med den sensationella värvningen av Bundesligaprofilen och gamla Dortmundspelaren Neven Subotic. Dessutom knöt man till sig mittbacksklippan Marvin Friedrich permanent.
Rent taktiskt funkade det också för den pragmatiska tränaduon. Som nykomlingar skulle det bli svårt att försöka spela sig igenom Bundesliga. Lösningen blev att ha en targetanfallare i form av Sebastian Andersson och nyttja fasta situationer så mycket som möjligt. Receptet fungerade och man kunde som ett mittenlag med 41 poäng fira att man säkrat kontraktet. Dessutom blev man en av ligans målfarligaste lag på fasta situationer. Största skalpen denna säsong var när man tog sin allra första vinst i Bundesliga på hemmaplan mot inga andra än Borussia Dortmund. Man vann med 3-1 och visade vilken kaxig nykomling man var. Man slutade på en elfteplats på samma poäng som stadsrivalen Hertha Berlin. Det var bara målskillnaden som hindrade Union Berlin från att bli tia istället.
Nykomlingarna som kom upp sig
Nästa säsong skulle det bära av på riktigt och ett stabilt lagbygge tog form under deras ledning. Ett lag som efter bara blott en andra säsong skulle vara involverade i toppstriden och konkurrera om Europaplatser. Några tongivande spelare gick under sommaren, men man fixade snabbt tunga namn som ersättare. Största namnet och den mest sensationella värvningen man gjorde var givetvis Max Kruse, men man stärkte även upp försvaret i form av Niko Gieβelmann och Robin Knoche. I målet hämtade man också in ledaren Andreas Luthe som bland annat storspelade i matchen mot Red Bull Leipzig i sista omgången av Bundesliga. Under den säsongen föddes det spelförande Union Berlin vi ser idag och som inte stressar iväg bollarna, utan låter dem rulla och hitta smarta passningar. Alla dessa spelare var med om att bidra till den förändringen.
Matchen mot Red Bull Leipzig blev en perfekt avslutning på en spännande säsong. Det var som taget ur en film från Hollywood. Precis som i slutklämmen av 2.Budnesliga när Union Berlin kvalade uppåt, var förra säsongen av Bundesliga väldigt jämn den med. Hela fem lag hade chans på att nå de sista Europaplatserna. Dortmund skulle denna säsong vinna tyska cupen och hade redan genom sin tredjeplats i ligan en Europaplats klar. Detta gjorde alltså det möjligt för sjundeplatsen att komma ut i Europa.
Förutsättningarna var satta och det blev en riktig thriller av sista omgången av Bundesliga. Red Bull Leipzig tog ledningen efter att Andreas Luthe tabbat sig, men han kompenserade sedan genom en massa klassräddningar och visade med sin rutin varför man värvat just honom. Kvitteringen kom genom Marvin Friedrich och det såg lite ljusare ut för Union Berlin. Spänningen var olidlig och i slutsekunderna gjorde ingen annan än Max Kruse sista målet som betydde 2-1 och en historisk sjundeplats med avancemang till nystartade Europa Conference League. Man hamnade på 50 poäng tätt följda av Borussia Mönchengladbach 49, VFB Stuttgart 45 och SC Freiburg på 45 poäng som alla spelade på samma dag. Union Berlin blev dessutom ännu mer historiska genom att bli det första tyska laget någonsin att delta i den nya turneringen. Grädden på moset var också att man hamnade långt före Hertha Berlin i tabellen.
Trots vind i seglen sitter man ändå tryggt ned i båten
Den här säsongen började likt den förra ganska bra. Det började med att man breddade truppen ytterligare där Rani Khedira var det största namnet man knöt till sig. Man hängde med i toppen av ligan och förlorade knappt några matcher i Bundesliga. I Conference League var man ytterst nära från avancemang ur gruppspelet och i cupen har man nått semifinal. Denna säsong har tränarduon från Alperna fått känna på hur det är att som mindre klubb ha framgång och vad det för med sig. Det drar till sig uppmärksamhet och de större klubbarna köper upp de mindre klubbarnas mest utvecklade spelare för att själva få bättre resultat och växa ännu mer. Man förlorade några tongivande namn och det ställde till det lite för dem, men man har nu rätat upp skutan och är på väg tillbaka igen.
Urs Fischer och Markus Hoffmann har nämligen ytterligare en chans att bli historiska när de bara är en match bort från att nå en cupfinal och bärga hem sin första och klubbens första tunga titel. Deras filosofi är och förblir dock alltid att leva i nuet och inte ta sig för mycket vatten över huvudet. De ska först först och främst lyckas med huvudmålet om 40 poäng och säkra nytt kontrakt på lördag innan landslagsuppehållet.