Allt till salu inför tuff säsong

Allt till salu inför tuff säsong

Pandemin har slagit hårt mot tyska klubbar. Här finns normalt inga ägare/ sponsorer som kan stötta i krislägen. För en välskött klubb som Mainz slår ändå de nya förhållanden hårt och framtiden är oviss.

Jag brukar vara optimistisk inför nya säsonger. De som ständigt kraxar om att vårt lag är för dåligt har alltid haft fel. Inför denna säsong är det dock ett allvarligare utgångsläge. Även om publiken sakta släpps på har intäckterna minskat kraftigt. Möjligheten att sälja spelare är begränsad. Klubbar utan finansiärer/ ägare kan inte agera när priserna faller för man saknar kapital. Jmf med när det är köpläge på börsen, den fattige saknar kapital.
Bundesliga med sin 51% regel är därmed den stora förloraren. 

Mainz har en trogen publik, en ekonomiskt stark hemmamarknad och en av Tysklands mer välskötta akademier, det väger just nu lätt som en fjäder.

Det innebär också att inga etablerade nyförvärv är på väg in och att spelare kan komma att försvinna utan att det finns ersättare på plats. 

Nyförvärven är två innerbackar Luca Killian från Padderborn samt Dimitri Lavalee på en fri transfer. Vi har dessutom förlängt med veteranen Stefan Bell (?). Lägg till innerbackar som Niakhate oxh st Juste så förstår ni att man undrar vad som tänks med så många mittbackar.
Den enda naturliga vänsterbacken Aaron Martin finns det LaLiga intresse för, återstår då veteranen Brosinski som har förlängt och kan spela på båda kanterna. 

Vi har två mycket duktiga målvakter, den yngsta och mest lovande Florian Muller kan man tänka sig att släppa mer eller mindre gratis, han är ombedd att söka sig till en ny klubb. Vi pratar här om en bundesliga målvakt av hög kvalitet.

Båda lagets plausibla målskyttar har intresse från England, Robin Quasion sitter på utgående kontrakt och det pratas om runt 80 miljoner kronor från Burnley. Även Mateta som hade skadeproblem förra säsongen är efterfrågad av Crystal Palace. Hitintills har inga av lagets ordinarie spelare lämnat. Men det står helt klart att om någon av Martin, Quasion eller Mateta lämnar saknas det täckning i nuvarande trupp.

Till detta ska läggas att årets Bundesliga är den tuffaste kanske någonsin när det gälller den undre halvan. Några räddningsplankor finns inte. 

Mainz trupp är just nu helt ok, den kan mycket väl räcka till för en mittenplacering men alla rykten och dumpningar av spelare ger ett uppgivet intryck. De klubbar som trots allt satsar kan givetvis utsätta sig för en risk, men att ta hänsyn till ekonomiska realiteter brukar sällan löna sig inom fotbollen. Det ansvartagande man nu visar i Mainz styrelserum ger negativa signaler till spelartruppen och förhoppningen är att spelarna trots det har moral att sluta sig och ta kampen mot olyckskorparna.

En tänkbar startelva är

Zentner--Martin-Niakhete-st Juste- Baku--Latza-Kunde--Quasion-Boetius-Öztunali--Mateta

Tyvärr brukar den mindre kapable Beierlorzer ta ut betydligt sämre startelvor.

Bengt Kleijn2020-09-15 10:45:27
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....