Är 51% regeln bra för tysk fotboll?

Är 51% regeln bra för tysk fotboll?

Tysk fotboll är inte som andra storligor i Europa. Vi har en regel som i princip hindrar rikingar från att köpa upp klubbar. Detta brukar unisont hyllas av oss bundesliga supportrar. Men är denna regel verkligen så bra?

I år vinner Munchen ligan med rekordmarginal. Det har inte funnits någon spänning alls under säsongen vad det gäller plats 1. Även om vi har ett system med rättvis fördelning av TV-intäckter etc så tyder siffrorna på att Bayern bara ökar sitt försprång. Fotbollsekonomer (t.ex. den osynliga handen) visar siffror på att denna utveckling bara kommer att öka med ett genomförande av FFP. Det blir några få klubbar som får en allt starkare maktposition inom europeisk fotboll.

FFP påminner väldigt mycket om EUs regler för diverse verksamheter t.ex. jordbruksstöd det blir så komplicerat att andemeningen snart är borttappad. Allt handlar till slut bara om att hitta de bästa kryphålen för att kunna åsidosätta konkurransen. Vi ser det med t.ex. PSG, frågan om vad som är ett rimligt sponsorkontrakt mer subjektivt kan det inte bli.

De som hyllar 51% regeln brukar också vara FFP förespråkare man ser sig som fotbollsnostalgiker men jag ser mest regelverk som kommer att sysselsätta 1000 tals jurister de närmaste åren. Allt i kampen om den bästa ekonomin. Vi riskerar att flytta verksamheten från ren kommers till rättsalarnas korrupta boning.

Denna säsong har varit klang och jubel i England. I PL finns det nu minst 5 klubbar med ekonomiska muskler att vinna PL. Jag minns det trista 80-talet då Liverpool ett tag var gränslöst överlägsna, intresset för PL sjönk runt om i världen. Tack vare rika investerare kan nu en maktfaktor som United helt missa europaspel, en klubb helt jmf med Bayern i storlek.

Jag anser att det på sikt är bra om vi får en bundesliga där fler klubbar har finansiella muskler att vinna ligan och att utmana om vinst i CL. Det blir mycket svårt att nå dit med 51% regeln och med ett FFP. Idag finns det ett antal klubbar som via konstruktioner drivs direkt av företag även i Tyskland. RB Leipzig, Bayer Leverkusen och Wolfsburg hur t.ex. Leipzig uppfyller kraven på 51% regeln kan bara vara en juridisk finess. Det är där man hamnar när man ska lagstifta om den här typen av aktiviteter. Man fastnar i ett hårklyveri som ingen egentligen kan begripa.

Vad är det som är värt att hålla fast vid?

Det viktigaste i tysk fotboll idag är enligt mig publiken. Tysk fotboll har världens bästa publik. Det är billigt att gå på fotboll och stämningen är oftast i världsklass. Detta är själen som gör att jag och många med mig älskar att se på denna liga oavsett om det är live eller på TV, om det är en toppmatch eller bottenstriden i zweite.

Vad är fel med den moderna fotbollen?

Det jag saknar mest sedan jag som barn cyklade till Bajens hemmamatcher är den på den tiden hemvävda och lojala spelartruppen. Så sent som i SM finalen mot Göteborg 1982 bestod laget mest av stockholmare många från söders förorter. Är det något som förstört fotbollen så är det de ständiga surret kring spelarövergångar och en spelaromsättning som gör att en klubb kan ha ett snitt på under 3 år som den genomsnittliga spelaren varit i klubben. Fotboll är inget vanligt jobb och så länge den arbetsmarknaden är helt oreglerad kommer fotbollen att sakna själ. Om man verkligen ville värna fotbollen skulle ett tak på utländska spelare införas och utbildningsbidragen höjas betydligt. Även dessa regler skulle kräva insatser för att de skulle efterlevas men det skulle vara enklare än dagens FFP.

Det är stora och svåra frågor. Det finns för och nackdelar med alla åtgärder. Men jag ser inte just 51% regeln som en garant för en genuinare fotbollsvärld. FFP känns än vanskligare, jag ser ett typiskt franskt byråkratiskt monster växa upp. Då jag jobbat en del inom EU tror jag att jag just på den punkten vet vad jag talar om.


 

Bengt Kleijn2014-04-28 15:01:42
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....