Är Mainz prototypen för välskött förening?

Är Mainz prototypen för välskött förening?

Mainz är en av flera tyska klubbar från relativt små städer som målmedvetet bygger sig allt starkare, Freiburg och Augsburg är liknande exempel. En bra scoutverksamhet och stort försäljningsöverskott är grunden till den goda ekonomi som idag gör att klubben kan behålla spelare som tidigare hade vuxit ur Mainz rocken. Det är idag inte längre tyska mittenklubbar som ska köpa våra bästa spelare utan europeiska toppklubbar som krävs för att ro hem dessa affärer.

Det finns en diskussion där ute i poddar och på twitter om att Bundesliga är på tillbakagång, att Spanien och Italien drar ifrån tillsammans med giganten Premier Leauge såklart. I de spelarflöden jag ser stämmer det dåligt. De tyska mittenklubbarna typ Mainz konkurrerar utan större problem med samma kategori av klubbar i Spanien och Italien. Vad som är sant är att Bayern tappat sin dragningskraft mest beroende på en inkompetent tysk klubbledning, typisk tyskt självgod och verklighetsfrånvänd. Att gruvklubben Schalke inte längre är en storklubb är inte konstigare än att Leksand inte längre vinner elitserien och att Stuttgart och Hamburg för tynande tillvaro beror på , ja se Bayern, uppblåsta egon.

Men det finns många goda exempel i Bundesliga förutom de nämnda småklubbarna finns Leipzig, Hoffenheim och Gladbach som alla sköts proffesionellt men bra träningsförhållande och fin ungdomsverksamhet och framförallt styrelser som har mer än bratwurst bakom pannbenet. Man bör nog omvärdera klubbarnas status innan man dömer ut Bundesliga.

Åter till Mainz och låt oss börja med Sandro Schwarz. Efter ikonen Klopp och en av världens skickligaste tränare Tuchel blev det en identidetskris på tränarposten. Efter ett danskt mellanspel valde man Martin Schmidt Lill-Klopp det gick väl hyfsat ibland med klubben var inte nöjd. Martin är nu i Augsburg medan Mainz plockade in Sandro. SS är ingen Klopp skolad tränare, det blev defensiv först och ett mer bollhållande lag som andra ingrediens. vi pressar fortfarande men utan yttrar de har vi avskaffat. Det är väl det jag saknar kantspelet i övrigt har SS lyckats med sin transformering. Och i vintras efter 8 förluster på 9 matcher fick han förlängt. Våren blev efter det riktigt bra och därifrån bygger vi nu. Med ett 4-3-1-2 systen signerat Sandro Schwarz.

Rouven Schröder, sportchef är troligen den viktigaste spelaren i Mainz. Rädda var vi när den mytomspunne Christian Heidl värvades av Schalke men vi fick Schröder och inget har blivit sämre, då ska ni veta att Hedl gjorde ett fantastisk jobb i Mainz under många år. Förra sommaren sålde Mainz,Diallo till Dortmund för 28 miljoner euro. Diallo är den bästa försvare ( potentiellt) jag sett i Mainz utan tvekan, men man köpte honom från Monaco året innan för 5 miljoner euro. Förra sommaren såldes även Suat Serdar för 10 miljoner euro, den spelaren var inre ordinarie i Mainz samt japanen Muto till Newcastle för lika mycket. Den tidigare stösta affären var sommaren 2017 när Malli såldes till Wolfsburg för 12 miljoner euro.

Vi har inte gjort några stora försäljningar i år, då ska ni veta att vi har sex unga spelare 23 år eller yngre som samtliga är värderade till minst 10 miljoner euro. Gbamin till hela 28 miljoner och där har Arsenal varit intresserade. Från Espanol har vi löst ut lånespelaren Aaron Martin för 6 miljoner, han är redan värderad till 20 miljoner och eftertraktad av Simeone i Atletico. Visst kan det bli någon försäljning men den blir inte billig och det blir inte till någon tysk mittenklubb.

Jag planerar att återkomma snart med genomgång av de olika lagdelarna och givetvis nya transfers.

Bengt Kleijn2019-07-16 10:43:00
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....