BVB anno 2005 - så mycket mer än bara fotboll
Den senaste säsongen har varit riktigt jobbig för klubben. Under hösten fungerade inte fotbollen och ekonomin var i stort sett obefintlig. Men under våren och med den nygamle presidenten Reinhard Rauball vände Borussia Dortmund på steken på båda planen.
Det har länge varit känt att Dortmund har dragits med sin dåliga ekonomi. Vilket kan tyckas mycket konstigt eftersom klubben snittar över 70 000 på sina hemmamatcher. Men till skillnad från England och Italien finns inte de stora tv-pengarna som ger klubbarna mängder med sköna miljoner. Klubben sålde för två år sedan Westfalenstadion, ett stort misstag, då man nu får betala en mycket hög planhyra för varje match. Ekonomin har varit så dålig att klubbens existens stod på spel ett tag. Men i och med bytet av president började det hända saker och ting på det planen. Reinhard Rauball tog över efter Gerd Niebaum, saneringsplanen för ekonomin godkändes i mars och klubben fick sin elitlicens för kommande säsong.
Här ser undertecknad tillbaka på den gångna säsongen, både fotbollen och ekonomin, och tillsist hur vi ska gå vidare. Det kan tilläggas att elitlicensen inte är den samma i Tyskland som i Sverige. I Tyskland handlar det om att kunna betala spelarlöner, något som kan vara viktig att veta för kommande läsning.
Klubbens ansträngda läge ekonomiskt sätt kan ha påverkat spelarna under hösten och spelarna kan säkert ha varit oroliga för om man skulle få ut sina löner eller inte. Förhoppningarna efter fjolårssäsongen var stora, laget hade precis som årets säsongen inlett dåligt i ligan men under våren kom man på rätt köl igen. Trots att den nye tränare Bert van Marwijk inte fick ett enda nyförvärv skulle klubben försöka nå Champions League och spela om de stora pengarna.
Spelet fungerade inte i början av säsongen och i november placerade sig Dortmund precis ovanför nedflyttningssträcket. Något var tvunget att göras. Presidenten Gerd Niebaum lämnade sin post och detta var början till vändningen. Vid klubbens börsnoterande hade Niebaum i hemlighet pantsatt varunamnet Borussia Dortmund och klubbmärket, för närmare 16 miljoner euros, plus att nu klubben drogs med skulder på upp emot 140 miljoner euros. Att pantsätta varunamnet försämrar aktiens värde och när man inte har berättat att man gjort det anses det som ett grovt brott och man kan i värsta fall uteslutas från börsen. Till sommaren lämnar även Michael Meier sin post i klubben efter 15 år på sin post. Som sportchef fortsätter den förre kaptenen Michael Zorc några år till. En viktig figur i framtidens Dortmund är ekonomichefen Hans-Joachim Watzke som fungerar som herr Rauballs högra hand.
Den femtonde februari genomförde klubbens supportrar en fredlig protest mot klubbledningen i ett regnigt Dortmund. 1 500 fans hade samlats och tågade lugnt igenom staden med en banderoll med texten "Not for sale". Protesten mot klubbledningen gick först och främst ut på att förklara för dom att supportrar inte var några klossar på läktarna. På fotbollssidan hade Bert van Marwijk börjat få ordning på sitt lag. Den polske anfallaren Ebi Smolarek lånades in och gav anfallet ny fart samtidigt som Lars Ricken fick förnyat förtroende. Van Marwijk hittade en säker fyrbackslinje och när laget hade vant sig vid den nya formationen, 4-3-3, började det plötsligt se riktigt bra ut.
Man kunde under våren tydligt se att spelarna var mer motiverade för fotbollen och det spreds en ny säkerhet i truppen. Allt det som inte fanns där under hösten fanns där nu och när man började vinna fanns hoppet om att nå Europa kommande säsong. Orosmålet för ekonomin fanns fortfarande där och det var som sagt inte förrän i mars saneringsplanen godkändes. I början av april uttalade sig Dede enligt följande; "Tankarna är fria för fotbollen", spelarna hade på nytt förtroende för klubbledningen och i omklädningsrummet snackades det nog om betydligt gladare saker än klubbens ekonomi.
Under herrarna Niebaum och Meiers tid utmanade man Bayern München med höga spelarlöner. Man lyckades när man vann ligan 2002 och säsongen därpå var man nära att nå kvartsfinalen i Champions League. Torsten Frings var en utav flera som lyfte en hög lön och han var också en utav de spelare som man snodde mitt framför ögonen på Bayern. Visst blev många förvånade när Frings gjorde det oförlåtliga, att byta från Dortmund till Bayern, men i ärlighetens namn var det nödvändigt om man tänker på klubbens ekonomi. Frings var en utav anledningarna att Dortmund kunde vända under våren 2004 och skulle ha behövts under hösten. Men jag kan förstå Frings att han ville spela i Champions League och ha möjligheten att vinna Bundesliga. Lyckan efter Frings skulle ha fyllts med Sunday Oliseh som kom tillbaka och fick en andra chans i klubben efter att spelat de senaste säsongerna i Bochum. Oliseh fick spela i början av säsongen men skadade sig. I stället klev Florian Kringe fram och var en utav säsongens bästa spelare.
Duon Jan Koller och Amoroso, samt numera Tomas Rosicky lyfter, eller har lyft, feta lönecheckar. Koller är absolut förtjänt av sin då han producerar mängder med mål. Amoroso vann skytteligan 2002 men sen blev det inte mycket mer spel i den svartgula dressen. Skador spolierade två säsongen för brassen och med hans lön var det en omöjlighet att ha kvar honom när han inte kunde spela. När Rosicky kom var han en utav Europas största mittfältslöften och han har utvecklats mycket i Dortmund. Men även han har haft problem med skador. Men han har kommit tillbaka gång på gång även om den här säsongen har varit si så där.
Koller och Rosicky är ju som bekant kvar i klubben men båda har sänkt sina löner med tjugo procent. Detta gjordes efter att man missade Champions League hösten 2003. I årets trupp är det ingen som har en överdrivet stor lön men det är lite väl många som fått lön och då inte ens varit nära att få spela, och detta beror inte på skador utan det är främst under vårsäsongen detta gäller. Spelare som Malte Metzelder har väl inte många nollor på sin lönecheck men han har inte spelat en minut i Bundesliga i år. Och så sent som för några veckor sedan valde Bert van Marwijk spela Marc-André Kruska som högerback i stället för Andre Bergdölmo, som trots allt är försvarare. Inget ont om ovan nämnda spelare men det är sådana här spelare en klubb som har ekonomiska problem inte har råd med.
Vad kan du som supporter göra för att hjälpa klubben, hur ska BVB gå vidare på det sportsliga och det ekonomiska planen. Allt som klubben får pengar av hjälper klubben och som supporter är det ju först och främst att besöka Westfalenstadion eller att köpa souvenirer. Sen är det viktigt att man håller isär fotbollen och ekonomin. Spelarna ska kunna fortsätta, som de kan göra nu, fokusera hundra procent på fotbollen och förhoppningsvis kan klubben köpa tillbaka arenan, vilket skulle hjälpa klubben avsevärt. Borussia Dortmund behöver all hjälp dom kan få ekonomiskt och det är en utav anledningarna till att man nu släppte den här speciella derbytröjan. Den andra, var ju som bekant, var som tack till fansen som stöttat klubben under hela säsongen. I alla fall jag ser fram emot nästa säsong och tror att Dortmund kan hamna bland topp fem.