Ett stabilt mittenlag

Ett stabilt mittenlag

Efter den remarkabla räddningsauktion Bo Svensson utförde förra våren när han gjorde ett topplag av ett totalt uträknat Mainz är det nu dags att se vart laget står idag.

Säsongsöppningen har varit ojämn efter den fina starten med tre segrar av fyra möjliga kom en ovälkommen svacka. Efter den heroiska insatsen mot Leipzig med ett b-lag på plan körde Svensson en misslyckad repris med exakt samma lag mot ett effektivt Bochum. Därefter återgick vår Bosse till en mer normal uttagning med segrar mot Greuther Furth och Hoffenheim som resultat. Men därefter endast en poäng på fyra matcher fram till gårdagens viktiga match mot Augsburg.
Det har efter Corona utbrottet i klubben (varför är tyska spelare inte vaccinerade?) också varit skador på nyckelspelare vilket påverkade mycket t ex i förlustmatchen mot Union.

Därför var Bosse öppen inför gårdagens hemmamatch med att den var extermt viktig. och viktig för båda lagen.  Den förutspådda tuffa matchen blev istället till en rivstart för Mainz med 3-0 på 26 minuter. Ett mycket nervöst Augsburg radade upp misstag och Mainz utnyttjade nog bara hälften av sina öppna lägen. Men i första halvlek har vi en total dominans som förbyttes i lite självgodhet i den andra, men närmare än ett reduceringsmål fick aldrig bottenlaget Augsburg in. Burkardt (2 målsskytt) fick avsluta med ett 4-1 mål innan han blev utbytt med kvarten kvar och segern var bärgad. Övriga hemmamål av Onisiwo och Stefan Bell.

Om vi jämför spelet nu med det spel Bosse införde när han tog över i januari så är linjerna tydligare nu, intensiviteten och den totala gegenpressen är inte lika tydliga men det finns ett positionsspel och de snabba kontringarna och bollerövringrarna är kvar. Man kan nog säga att taktiken mognat och ett lag kan nog inte fortsätta att spela på ren desperation ett år till.

Bosse spelar ett typ 3-5-2 med vanligen en mer offensiv innermitt. De två offensiva är vanligen formerat med en lite hängande forward. Robin Zentner är precis så stabil han måste vara med de trots allt många kontringar Mainz släpper till, men det är ju så tyskarna spelar och det skapar fina målvakter. 
tre-backs linjen är bra med det är väldigt tunt. Nu med st Juste långtidsskadad finns bara tre backar att tillgå, Niakhete, Bell och Alexander Hack. Blir någon där skadad hoppas jag på en fyrbackslinje. 

Mittfält och anfall har betydligt fler alternativ och där byttes flera spelare ut inför gårdagens match, den jämnhet och konkuranns man vill ha i ett lag. Att Dominik Kohr var tillbaka efter avstängning var viktigt. Burkardt gjorde en mycket bra match men är ingen klinisk striker, gör sig mycket bra som hängande nu när Mainz spelar utan yttrar vilket hade passat honom perfekt. Aaron Martin tillbaka i elvan och han hade en egen spansk hejaklack med sig. Martin har en fin uppspelsfot och placerar sig bra, men kanske passar han inte riktigt som bäst i den ofta kaotiska tyska fotbollen?

Slutligen måste jag säga att jag äntligen gillar Onisiwo. Han är nu riktigt bra längst fram och söker inte frisparkar hela tiden. Han är snabb och teknisk ett ständigt hot.

Bengt Kleijn2021-10-23 08:52:00
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....