Red Bull Arena, 2022-04-23 15:30

RB Leipzig - Union Berlin
1 - 2

Hämnden blev ljuv för Union Berlin

Det var en match som innehöll det mesta. Länge såg det ut som att Union Berlin skulle åka på en andra bitter förlust mot Red Bull Leipzig, men ett mästerligt drag från pragmatikern Urs Fischer ändrade matchbilden på bara ett par minuter. Den här gången kunde Union Berlin gå av planen med glada miner som segrare i en spännande match.

Det var ett revanschsuget Union Berlin som återvände till gamla Zentralstadion i Leipzig efter den bittra förlusten senast. Precis som i förra matchen inledde man piggt och visade att man var där för att vinna. Redan efter ett par minuter hade man sitt första farliga avslut på mål som chockade Red Bull Leipzig lite grann. Det var Taiwo Awoniyi som hoppade högst i straffområdet när han nickade in en boll från Sheraldo Becker som tagit sig ned på vänsterkanten. Peter Gulasci var dock med på noterna och parerade den utåt mot Kapitän Christopher Trimmel som sedan nickade bollen på utsidan av nätet. Det var det första farliga läget i matchen och det skulle dröja länge innan en riktigt farlig chans dök upp igen. Fram till slutminuterna var det mest ett ställningskrig och de båda lagen kände och klämde på varandra innan det hettade till i slutet. Båda lagen kämpade om bollen på mittfältet och spelade bra defensivt, framförallt Union Berlin spelade väldigt bra i första halvlek. Man hade stenhård koll på Red Bull Leipzig och lät dem inte få ett avslut på mål.

I slutminuterna hettade det till två gånger om för Union Belrin, varav Kapitän Trimmel var ytterst nära att göra säsongens snyggaste mål med sitt avslut innan halvtid. Först var det Taiwo Awoniyi som visade vad han var kapabel till med sin snabbhet och styrka när han kommit ned längst med vänsterkanten och hittade en glipa att ta sig emellan två försvarare som var på honom. Sedan tittade han upp och hittade en inrusande Grischa Prömel som fick på ett avslut i fyrtiofjärde minuten som Peter Gulasci räddade. Ett par minuter senare var det dags igen efter att Christopher Trimmel snappade upp en retur på Niko Gieβelmanns hörna som han dundrade på i en fin bollbana mitt på ribban. Det vara bara en liten hårsmån ifrån att bli säsongens mål.

I början av andra halvlek var det istället Red Bull Leipzig som chockade Union Berlin när de efter knappa minuten spelad gjorde ledningsmålet på ett snabbt anfall. I förra matchen var det en svensk som sänkte Union Berlin, nu såg det ut som att även en dansk skulle göra det. Det var Yussuf Poulsen som fick stå helt fri inne i boxen efter att Christopher Nkunku tagit sig ned längs med vänsterkanten och skickat in en boll i boxen som Yussuf Poulsen enkelt kunde skicka in i den fyrtiosjätte matchminuten.

Union Berlin gav dock inte upp och man jagade en kvittering samtidigt som Red Bull Leipzig ville utöka sin ledning. Det svängde fram och tillbaka och i den sextioförsta minuten tittade man på en situation genom VAR för Union Berlin. Det var efter ett inlägg från ett anfall som Niko Gieβelmann föll ned till marken efter att ha blivit hårt stämplad av Mohammed Simakan inne i straffområdet. Niko Giβelmann låg kvar och det dröjde lite innan domaren bestämde sig för att titta på situationen med VAR-teamet. Han tog god tid på sig och alla på och utanför planen blev frustrerade, men efter lite lång betänketid fattade han beslut om att inte blåsa straff och matchen kunde gå vidare. Ingen i Union Berlin och särskilt Niko Gieβelmann och Urs Fischer kunde inte förstå beslutet. Efter VAR-strulet hade Red Bull Leipzig en farlig chans i den sjuttioförsta minuten genom Nordi Mukiele, men hans skott från vänster räddades av den bortre stolpen och Union Berlin kunde dra en lättnadens suck. Dessförinnan var det också en misstänkt straffsituation på Rani Khedira efter att han kolliderat med en spelare från Leipzig, men Union Berlin kom lindrigt undan den gången.

Det gjordes lite byten ifrån båda sidor, men de mest framgångsrika bytena gjorde Urs Fischer. Varken han eller laget ville förlora en gång till i Leipzig, så han valde att göra tre offensiva byten som skulle visa sig förändra matchbilden totalt, i alla fall de två sista bytena. Taiwo Awoniyi gjorde bra ifrån sig med sin snabbhet och styrka, men ibland var hans tajming och spelförståelse inte alltid på topp. Det kostade Union Berlin ett par farliga chanser där han egentligen hade kunnat göra mål. Med bara fem minuter satte han in Kevin Behrens mot Taiwo Awoniyi och Sven Michel mot Dominique Heintz. Han hade inget att förlora på det. De inbytta supersubsen tackade för förtroendet och levererade direkt. Först fixade Sven Michel kvitteringen genom en kraftfull nick på ett inlägg från Sherlado Becker på högerkanten i den åttiosjätte matchminuten. Sedan var det dags igen efter ett par minuter därefter när Kevin Behrens gjorde 2-1 genom fint samspel med Sheraldo Becker och Sven Michel som osjälviskt klackade bak bollen till en beredd Kevin Behrens. Det var ett mästerligt drag av Urs Fischer som den här gången kunde gå av planen tillsammans med sitt Union Berlin som segrare.

Denna match hade man gärna sett i onsdags, men då hade man kanske istället förlorat denna martchen som också var nog så viktig som cupsemifinalen. Det var ett smart drag av Urs Fischer att sätta in tre anfallare och i denna match var man också mer effektiv än i förra matchen, vilket gav resultat. Med denna vinst fick man inte bara en ljuv hämnd för uttåget ur cupen, man kom också upp på femtio poäng i tabellen och en återerövrad Europaplats. Med bara tre omgångar kvar, så har man chans på nytt poängrekord och kan även avsluta med en ny topplacering i ligan. Det finns inga lätta matcher i Bundesliga, men i de sista tre omgångarna har man Greuther Fürth, Bochum och Freiburg kvar att möta. Den avgörande och tuffaste matchen där blir mot Freiburg. Den om vinner där, kan mycket väl sluta på en fjärdeplats eller femteplats och ta sig till de finare turneringarna.