Inför Borussia Dortmund - Union Berlin

Inför Borussia Dortmund - Union Berlin

Union ska till Ruhr och bjuda upp Dortmund till dans. Här är förutsättningarna inför söndagens möte!

Första europamatchen på två decennier är avklarad. Torsdagens fight borta mot Slavia Prag i Europa Conference League slutade med en 3-1 förlust. Paul Jaeckel drog på sig sitt andra gula och fick lämna planen i slutet av första halvlek, tjeckerna blev numret för stora och Union klappade ihop fullständigt den sista kvarten. Nu mot nästa uppgift: Borussia Dortmund borta, avspark 17:30 söndagen den 19 september.

Läget inför matchen
Nog finns det lättare matcher att ta sig an, särskilt med en förlust i ryggen, än BVB på Signal Iduna Park. Eller Westfalenstadion om man föredrar det. Haaland, Bellingham, Reus och grabbarna räknar förmodligen med att göra processen kort mot järngänget från huvudstaden. De gulsvarta från färgsprakande (eller?) Ruhrområdet parkerar på tredje plats med nio tagna poäng av tolv möjliga. De har givetvis öst in mål, 13 stycken för att vara exakt, flest i ligan tillsammans med Bayern München. Och Haaland, ja han har på fyra matcher stått för fem mål och tre assist. Men den offensiva lusten tar ut sin rätt i andra änden av planen. Samtidigt som målen flödat framåt har man släppt in nio, och det mot ganska beskedligt motstånd. Iallafall ur Dortmunds perspektiv. I senaste ligamatchen mot Leverkusen släppte man in tre, men gjorde själv fyra och gick av planen med alla poäng. Det är med andra ord gasen i botten och öppna spjäll bakåt som varit melodin i säsongsupptakten för Marco Roses manskap.

Med det sagt så är Dortmund ändå Dortmund, det är en bjässe och Union behöver göra en stark insats för att kunna rå på dem imorgon eftermiddag. Union har, till skillnad från motståndet, stått för en relativt stabil inledning, om än med en lägre poängskörd. Man ligger just nu på åttonde plats och inför denna femte omgång finns sex poäng på kontot, fem mål har gjorts och fyra har släppts in. Max Kruse har tagit ett litet steg åt sidan vad gäller målskyttet när Taiwo Awoniyi hittills står noterad för tre mål, ett per match i de första tre. Senast klev Awoniyi av mållös i 0-0 matchen mot Augsburg. Ett resultat som innebar att Die Eisernen är ett av fyra lag som fortsatt kan stoltsera med en nolla i förlustkolumnen. Drömmen om en obesegrad säsong lever vidare, det kan Dortmund glömma efter deras oväntade torsk mot Freiburg i den andra omgången. Så det så!

Läget i Union-truppen är bra men som alltid efter en veckomatch finns en liten risk att trötta ben visar sig framemot matchens slutskede. Bortsett från det finns inga frågetecken. Skadelistan är tom och Urs Fischer har möjlighet att ställa ut bästa elvan. Dortmund som även dem hade europamatch i veckan har å sin sida en gedigen skadelista. Hazard, Brandt, Can och Schmelzer är några av dem som inte kommer finnas varken på planen eller bänken imorgon.

Mot tre poäng
En vinst imorgon och man är uppe på samma poäng som Dortmund, vars försvar bevisligen inte är det tightaste i ligan. Ös på, säger jag!

Prost und ein schönes Wochenende!

Ludvig Jorikson2021-09-18 17:00:00
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig