Var är publiken?
Alla geografiska förutsättningar finns där. Men var är publiken?
"Das Stadion muss umgebaut werden." mullrar Erwin Staudt.
Det finns en orsak. Titta på läktarna, de står halvtomma. Gottlieb-Daimler-Stadion fylls inte upp. Det är ca 40-44 000 på läktarna stadigt i en arena som tar runt 55 000. Det är långt ifrån dåligt, men då biljettpriserna snittar på 20-25 EURO per match, ger ett snabbt överslag att klubben tappar upp emot 50 miljoner kronor i biljettintäkter på ett år. Tillkommer alla parkeringsavgifter och mat etc som äts runt omkring. Det blir pengar det.
Stuttgart har egentligen alla förutsättningar.
*Runt omkring staden bor det 6 miljoner människor.
*Det är en av Tyskland rikaste städer.
*Domineras av Mercedes, Porsche, elektronik, data.
*Här finns en prunkande studiekultur
*Det den enda Bundesligaklubben inom en radie på tiotalet mil. Karlsruher SC, SC Freiburg och Augsburg ligger alla skapligt nära geografiskt, men ligger en division längre ned.
* Vidare så ligger klubben med i toppen och spelar en härlig anfallsrik fotboll. * Några av de mest intressanta tyska spelarna finns också i laget och borde locka publik.
* Stadion är också ny och moderniserad inför VM och har det allra senaste.
Ändå snittar laget på runt 42000 och en del av läktarsaketionerna gapar tomma.
Erwin Staudt och Dieter Hundt i ledningen på VfB vet svaret på gåtan och den ligger i hur stadion är beskaffad. Sedan många herrans år är Stuttgart också ett center för friidrott och 1993 gick VM i friidrott i just Neckarstadion(numera Gottlieb-Daimler). Varje år genomförs det stora friidrottstävlingar i Stuttgart och naturligtvis är det intressant, men det förstör hela upplevelsen med fotbollen. Avståndet mellan publik och planen är bland det längsta i Tyskland, upp emot 15 meter. Det är en av orsakerna till att Mücneh byggde sig Allianz Arena exempelvis och ser man på den kanske bästa tyska arenan Signal Iduna Park, så sitter man bokstavligen i knät på spelarna.
Men planer är på gång och i Staudts anförande vid årstämman nyligen, så menade han att förutom att vinna en titel, så är planombyggnad först på agendan. Det finns planer, långtgående sådana, men man måste ha med sig Stuttgarter Gemeinde i diskussionen. När Stuttgart arrangerade VM i friidrott 1993 så skapades nåhgonting som heter Stadiongroschen, som är en form av avbetalning som VfB gör på sina biljettpriser farje år. Denna avbetalning är dock i det närmaste klar och man kan inleda diskussionen från ruta 1 igen. I höst går en stor friidrottstävling i Stuttgart, den avslutande för Golden League och det binder upp möjligheterna att starta ombyggnaden, men från 2008 och framåt så skulle stadion kunna byggas om rejält. Då skulle löparbanorna bort, läktarna flyttas inåt och det skulle bli en mysig gosig fotbollsarena.
44000 skall bli över 55 000. När tar man första spadtaget?