Lagbanner

Dags för nyckelspelarna att kliva fram

Vi är på upploppet - die Zielgerade som tysken säger- av Bundesliga och den tyska cupen och det är nu agnarna skall sållas från vetet. 
Det är nu kampen på riktigt börjar, gladiatorspelen börjar och slutar. 

Det är sex lag som fortfarande kan ses som del av bottenstriden. Hertha 22, Schalke 04 24, VfB 24, VfL Bochum 27, Augusburg och Hoffenheim 29 vardera. Det är bland dessa som striden kommer att stå. Det magiska 30 poäng brukar historiskt räcka för att klara sig kvar och det verkar vara så även i år. 
VfB hänger mot repen, men fyra enormt viktiga poäng på de två senaste matcherna har givit laget hopp och för oss fans så ser vi hur det börjar växa upp kraft ur den tidigare så fantastiskt halvdöda jorden. Hoeness-effekten? Jo, möjligen. Det har inneburit en tillbaka gång till Matarazzos uppställning, säkerhet i positionerna och en förmåga att rikta kraftpilarna mot samma sak. Att överleva. 

VfB Stuttgart behöver dock mobilisera sina krafter kring de nyckelspelare som finns. De måste nu kliva fram och ta sitt beskärda ansvar. Jag pratar primärt om fyra spelare som definitivt får axla rollen som pådrivare och leverantörer av den glödande kampen. De som står längst fram i frontlinjen och pekar ut riktningen. 

Om man börjar bakifrån så är det Waldemar Anton- der Abwehrchef. 
Efter parentesen med Labbadia så har Anton återigen klivit in som del i det centrala försvaret. Mot Dortmund såg man hur han pekade, styrde, pratade och viftade. Till det två lysande insatser mot Bochum och Dortmund. Hans kapacitet som mittback behövs. Stark i kroppen, brytsäker, täcker stor yta och framför allt har han sina medspelare med sig i den rollen han har. Nu är Mavropanos borta pga avstängning och då behövs han ännu mer. Värt att notera är att han är en av de spelarna i Bundesliga som sprungit mest under året. Efter senaste omgången är han den den fjärde bästa spelaren och faktiskt före vår kapten Endo. 

Nästa spelare är Wataro Endo- der Kampfschwein. 
Japanen har varit i princip lika framträdande i år som ifol med - enligt Kicker -den bästa medelpoängen och har på sitt sedvanliga sätt vunnit massor av dueller och sprungit massor. Men Endos roll under året har ändå växlat. Från att ha varit navet mellan mittfält och försvar och den som krigat till sig bollar i det området så har han gradvis flyttats upp i planen och blivit en box-to-box player. Han passar mycket bra i den rollen också, och man kan se på hans statistik att han blivit smartare då endast ett gult kort skall jämföras med två tidigare års fyra och fem. Han är ingen poängspelare, men ligger bakom massor av speluppbyggnad, bollvinster och är ett mycket bra kaptensämne för VfB. 

Tredje spelaren är Borna Sosa - der Flankengott. 
Man tittar i Bundesligas egen statistik och noterar att den spelare som slagit flest inlägg eller crossbollar är Borna Sosa. Den kroatiske bronsmedaljören från VM har långsamt hittat tillbaka till sin forna form och är väldigt aktiv på sin kant. Håller linjen, jobbar längs med hela kanten, är aktiv i offensiven och är aldrig främmande för att lyfta in bollen centralt. Hittills i år - 7 målgivande passningar. Det var åtta ifjol. 

Fjärde spelaren är Serhou Guirassy - der Ungeheuer
Fransmannen med ett pass från Guinea är på lån från Rennes och man märker vilken viktig roll han har i laget. När denne hårdföre, nickstarke och målsökande gosse inte finns på planen, så är anfallskrutet blött och målen uteblir. Förvisso har Peréa och Silas gjort mål och Gil Diás gjorde mål när han kom till klubben, men det är undantag. Med Borna Sosas inlägg och en stark spelare i boxen som Guirassy så ökart målproduktionen och chanserna att göra mål. Han har precis kommit tillbaka från skada och direkt suger motståndarna upp honom för de ser att han är en viktig och farlig spelare. 

Dessa fyra spelare måste bära laget på sina axlar nu. Enormt viktigt att dessa s.k "Führungsspieler" levererar när ligan nu går mot sitt avslut. 

Magnus Falk2023-04-19 14:10:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart