Lagbanner
Der Saison 21/22: Der Angriff

Der Saison 21/22: Der Angriff

När VfB klev upp från Zweite Bundesliga såg det rasande intressant ut på forwardssidan. Det vimlade av intressanta unga spelare, som kombinerade styrka, längd, finess och snabbhet på ett intressant sätt. Sasa Kalajdic var talismanen på topp som skulle nicka in bollar på Borna Sosas inlägg och minsann styrde han inte in dem också under fjolårets säsong. Här fanns Silas, som då hette Wamangituka, men som sedermera erkände att han bytt namn och ålder i en diskussion om uppehållstillstånd och blev Silas Katompa Mvumpa över en natt. Han skadades dock under 20/21 under en lysande säsong. Här fanns den mycket lovande Mohamed Sankoh som öst in mål i juniorlagen och som verkligen pockade på uppmärksamhet och så fanns ju Nico Gonzales, den gänglige argentinaren som klivit fram som ett mycket starkt centeralternativ. Bakom fanns den långe Hamadi al Ghaddioui som varit tongivande i Zweite Bundesliga och som kunde styra in fyra-fem mål per säsong i Bundesliga. Det såg intressant och ungt ut. 
Sedan kom försäsongen 21/22. Tjena moss. Allt rasade ihop. Silas skada var mer långvarig än vad man trott. Ssas Kalajdzic skadade nyckelben och axel tidigt och var borta under hela hösten och när den unge Sankoh började få upp farten i träningsmatcherna så skadade han knäet och föll bort hela säsongen. Nico Gonzales såldes för dyra pengar till Italien och vips fanns inte mycket kvar. 
Säsongen har således blivit en tombola för Matarazzo som snabbt fick skicka ut Mislintat för att hitta nya spelare. Gonzales ersättare var snabbt i sikte och det blev Chris Führich från Paderborn, som dock under säsongen skulle agera mera tillbakadraget som en falsk "nia" och som offensiv mittfältare. Snabbt hämtades Omar Marmousch från VfL Wolfsburg och dansken Wahid Faghir. Den sistnämnde ett klassiskt Mislintat-råämne som skulle växa in i sin roll under året, 
Då Matarazzo större delen av säsongen spelade med en forward så valde han att sälja Hamadi al Ghadduoui tidigt då han inte kunde lova honom speltid, men då skadorna kom löpande och resultaten uteblev så var man återigen tvungna att fylla på så under året kom ytterligare en ung talangfull fransman i Alexis Tibidi och sedan portugisen Tiágo Tomas från Sporting Lissabons reservlag. Tittar man sedan på mängden spelare som florerat i någon form av forwardsroll under året så får man räkna med halva det mittfält jag tidigare beskrivit. Återigen en lagdel som Matarazzo haft fullt sjå med att bygga och få ihop. Ville han spela brett? Ville han spela med spets, ville han spela med target och spets eller hur ville han spela? Frågorna var många.
Här är betygen: 1-6 som vanligt, med 1=Spitze och 6=Schlussverkauf

Sasa Kalajdzic 2,5
(15 BL - 6 mål
Den långe österrikaren leder VfBs anfall. Skadad direkt på försäsongen med en axelskada och VfBs anfall var lamslaget. Ingen att pricka med inläggen, ingen som tog flör sig på hörnor och frisparkar. När han väl började spela efter årsskiftet så kom målen. Seg start men sex mål på 15 matcher måste ändå ses som ett klart godkänt resultat. Han gör målen enkelt. Nick i bortre, en retur i straffområdet, en fot på ett inlägg. Men mål gör österrikaren, som troligtvis lämnar klubben till sommaren och ger VfB många sköna miljoner.

Chris Führich 3,5
(25 BL-. 3 mål, 1 i DFB-Pokal)
En av de första Matarazzo sätter upp i laget. Inledde också skadad. Han slog axeln ur led och var borta ett par mpnader och kunde långsamt finna sin plats i laget. Bakom forwards i en släpande roll spelar denne hårt arbetande mttfältare/forwards, som kommer att bli mycket nyttig under nästa år när han får ännu mer ansvar och har lärt sig spelsystem och hittat kompisarna på mittfält och anfall. 

Silas Katompa Mvumpa 5
(9 BL
Skall vi glömma denna säsong,Silas?  Tillbaka efter sin knäskada i höstas, fick några matcher innan han återigen gick sönder och fick åka tillbaka till rehab-stugan. 

Wahid Faghir - 4, 5
(8 BL - 1 mål, 1 DFB-Pokal)
Danske Fagjir kom från Vejle BK på försäsongen och målet var att låta honom arbeta sig fram till en plats i laget. Gjorde mål mot Union Berlin och då sken solen på honom, Men saknar tempo och styrka. På tok för anonym i anfallet, faller bort ur spelet och man saknar löpviljan. 

Alexis Tibidi - 4
(13 BL - 
Han värvades från Toulouse FC mitt under säsongen. En stark forward som med 1,86cm kommer med kraft. En intressant bakgrund har denne Tibidi, som är fransk ungdomsmästare i Karate. Han gillar främst att spela till vänster och glida in på skott. Än så länge mestadels inhopp, men var med och vann U19-mästerskapet med VfB U19. 

Tiágo Tomás 3
(14 - 4 mål
Portugisen lånades in vid jul och skall stanna ett par år under VfBs vingar. En perfekt plantskola för portugisen som virvlade runt i laget på ett bra sätt och 4 mål på 14 matcher talar för hans framsteg, Han har de egenskaper Matarazzo vill se hos en forward. Snabbhet, god fysik, irrationalitet och arbetskapacitet. Ingen typisk målgörare utan mer som framspelare och grovjobbare i skuggan av en målspruta. 
Omar Marmousch 3,5
(21 BL. 3 mål
En annan av Matarazzos favoritspelare. Egyptiern Omar Marmousch kom från VfL Wolfsburg och lånades in med ett bra resultat. Löpstark egyptier som skapar mycket yta med sina löpningar, drar i sär backlinjen och har ett bra tryck i bössan. Inlånad som säkerligen köps loss inför nästa säsong. 
Mohammed Sankoh - 
(1 BL-1 DFB- 1 mål)
Sy synd det var om Mohamed Sankoh.Holländaren stod inför sitt stora genombrott och skulle spelas in i Bundesliga detta år. Det blev en match och sedan gick knäet på honom. Rehab-träning väntar för ynglingen som är ett ktaftpaket och som vet var målet finns. 

Hamadi al Ghaddioui 3,5
(10 BL. 2 mål, 2 DFB-Pokal 1 mål)
Tysk-marockanen fick några natcher under hösten, men hans framtid var utstakad utanför VfB och när cypriotiska Pafos FC kom med ett bud,så valde han att lämna Tyskland och tjäna sina pengar någonannanstans. Han var dock aktiv på försäsongen med en hel del mål, men Matarazzo valde att satsa på andra.

Hur nästa säsong ser ut återstår att se. Kalajdzic lär lämna, men i gengäld får man tillbaka Sankoh och Silas efter skador. Omar Marmousch lär man vilja köpa loss och från ungdomslaget kommer forwarden Tomas Kastanaras, som öst in mål i juniorlaget. 

Magnus Falk2022-06-08 18:12:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart