Lagbanner
En analys av VfBs magra start

En analys av VfBs magra start

Det blåser lite kraftigare än normalt i Schwaben.
"das verflixte zweite Jahr" brukar det heta. Då laget skall återupprepa sin goda säsong från året innan, när respekten för laget är borta, nyckelspelarna har scoutats och VfBs spel har förståtts. 
"Das verflixte zweite Jahr" är på plats med kraftiga vindar som innebär kritiska röster, rykten om ändringar och dålig utveckling i laget. Vfb Stuttgart huserar på en mager 15e plats med 10 poäng. Det är sju poäng sämre än samma tidpunkt ifjol och naturligtvis kan detta analyseras. Efter 0-1 mot Arminia Bielefeld hemma så stod fansen upp och visslade. Av missnöje kring resultat och missnöje kring lagets sätt att omsätta krafterna. 
Samtidigt manar en hel del till lugn och vissa tar till och med fram Clueso och Fantastischen Viers låt "Zusammen" som en form av kampsång. 
Texten manar till samling och det är detta lugn som Schwabens hjältar behöver. 
Wir sind zusammen groß
Wir sind zusammen alt
Komm lass 'n bisschen noch zusammen bleiben
Nehmt die Flossen hoch
Und die Tassen auch
Wir feiern heute bis zum Morgengrauen
Denn nur zusammen ist man nicht allein'
Komm lass uns alles miteinander teilen
Denn nur zusammen ist man nicht allein'
Komm lass 'n bisschen noch zusammen bleiben.


Elva matcher; endast 2 vinster och sedan också utslagna i cupen av Köln. Samtidigt har VfB - som tur är - haft en enormt bred trupp detta år så att laget har ändå hållit ihop relativt hyfsat. Tittar man på laget så har det varit en skademisär utan like i laget. Vilket annat lag använder sig av 29 spelare på elva matcher. 29(!) spelare under de första elva matcherna. Det går ju naturligtvis inte. Skadorna i laget har varit markanta och enormt viktiga. Under hösten har följande spelare varit skadade eller missat matcher:
Målvaktspositionen: 
Här har den tilltänkte förste målvakten Florian Müller inlett positivt, men fick "Covid-19" och isolerades, vilket gjorde att fabian Bredlow har stått de senaste fyra matcherna med bra resultat. Det kommer att bli en kamp om vem som står framgent. Den givne förstemålvakten finns inte just nu.
Backar:
Under hösten har Waldemar Anton och Konstantin Mavropanos båda varit borta från spel. Därtill Marc-Oliver Kempf avstängd. Det har medfört att japanen Ito- ovan vid tempo och kraft- fått spela mer än tilltänkt. Även Atakan Karazor har fått en hel del speltid i försvaret. Matarazzo har fått växla runt försvaret och mot slutet även spelat den orutinerade Clinton Mola. 
Mittfältet:
Här har vi sett skador på Coulibaly, Mangala, Massimo, Führich, Ahamada, Millot, Silas Katompa Mvumpa, Egloff och Cissé. Det har inneburit att Matarazzo mycket tidigare än trott fått ge Nicolas Nartey och Klement mycket speltid, Atakan Karazor har blivit startspelare och det har också inneburit att Borna Sosa, som är så offensivt duktig - har fått ägna sig mer och mer åt försvarsspel.
Anfallet
Kalajdzic gick ju sönder direkt på säsongen. Chris Führich som skulle vara ett alternativ slog av nyckelbenet på försäsongen. In med Omar Marmousch som alternativ. Det tog några matcher - sedan var han ur spel. Mohamed Sankoh- denna ultralovande holländare - slet av korsbandet. 

Detta ovanstående har inneburit för Matarazzo att han i många matcher fått skicka in spelare som skulle suttit på bänken alternativ varit komplement-spelare. Att Robert Massimo, Daniel Didavi, Atakan Karazor, Hiroki Ito, Hamadi Al-Ghaddioui och Phillip Klement alla varit på planen vid sex matcher eller mer är ett tecken på att det har varit mycket pusslande med laget. 
Nu kommer en välförtjänt vila och återhämtning. Med lite bra rehab så är spelare som Anton, Führich, Millot och Marmousch åter i spel efter vilan, samtidigt som Florian Müller är återhämtad efter Covid-19 och då ser det väl långsamt bättre ut. Men 29(!) spelare använda på 11 matcher. Det måste vara någon form av klubbrekord. 

Magnus Falk2021-11-09 08:00:51
Author

Fler artiklar om Stuttgart