Lagbanner

Glöm Silas Wamangituka. Välkommen Silas Katompa Mvumpa.

En av de mera skumma härvorna har nystats upp i Stuttgart. En tragisk sådan, men samtidigt inte så ovanlig eller oväntad sådan. 
Handeln med afrikanska fotbollsspelare har alltid varit omtvistad, kritiserad och omhuldad av frågetecken, bisarra avtal, tveksamma agenturer och felande dokument. 
Silas Wamangituka född 1999 i Kongo-Kinshasa slog igenom på Bundesliga-himlen under 20/21. En fullkomligt lysande säsong med 11 mål, vindsnabba yviga ben och ett 80-meters-löp med mål som följd mot Bremen som väckte stor uppmärksamhet. Mot Bayern München blev han dock skadad och missade sista fem-sex matcherna. Men denne Silas bar på en hemlighet och har så gjort under hela sin tid i Europa, som startade i den lilla klubben Alés 2018. När han kom till Europa, så övertalade hans agent honom att ta namnet Silas Wamangituka och att säga att han var född 1999. 
Men i själva verket är hans man Silas Katompa Mvumpa och han är född 1998. Under tre år har han spelat med fel identitet och fel födelseår. 
Nu är inte jag agent eller spelare, men jag förstår inte logiken att byta ett år i ålder. Handlade det om spelartillstånd eller att han skulle spela juniorlagsfotboll? 

Men nu uppenbarade sig detta falskspel och den unge kongolesen menar att han tvingades av sin agent att göra det och sedan har det rullat på. Bröstet har tyngts av sambete och under maj var han tvungen att berätta det. Nu kommer DFB att fundera på vad de skall göra. Skall Silas stängas av under ett tag för att han spelat med fel uppgifter? VfB ser sig själva som oskyldiga eftersom de hade dokument i handen där födelsenamn och datum stod. 

En mindre skandal således. Synd om Silas som hamnar i blåsväder, men återigen tveksamheter kring dessa transfers, födelsedata och dokumentation som hägs runt afrikanska spelare som transfereras. 

Magnus Falk2021-06-08 13:59:57
Author

Fler artiklar om Stuttgart