Lagbanner
Höstbetyg

Höstbetyg

Var skall man egentligen börja?
Från början, längst ned i systemet- med målvakten? 
Det blir för enkelt. Framförallt när man skall sätta betyg på hösten, för betyg är komplexa, innehåller så mycket, påverkas av så många parametrar och då kan vi inte starta med att helt enkelt ge Nübel, Bredlow och Seimen betyg.
Vi börjar från en annan början, Från starten av säsongen. Det ger en bredare kontext och förklaring.  

Jag startar med Sebastian Hoeness. Sonen till legendaren Hoeness kom som en räddare i våras när först Labbadia och sedan Wimmer kört fast. Han tog laget genom en vår och en kross av HSV i kvalet. Han fick in lugn och ro, kunde bygga upp ett lag, en taktik och strategi. Det andades morgonluft och hopp. 
Men denna morgonluft blev snart tunnare då VfBs stjärnspelare började lukta på andras lag. Vips försvann Wataro Endo till Liverpool, Mavropanos till West Ham, Flo Müller till Freiburg  och så Borna Sosa till Ajax. Länge var det oklart om lagets bäste målskytt Serhou Guirassy skulle stanna, men till slut skrev han på; men laget behövde förstärkningar rakt över. Det kom spelare; Maxi Mittelstädt, Jamie Leweling och Woo Jeong-Yeong - alla tre bänkspelare i sina respektive lag. Sedan hände det ett par intressanta saker då Alexander Nübel lånades in från Bayern München och Deniz Undav kom från Brighton. Lägg till Angelo Stiller från Hoffenheim och ..hmm... vad skall det bli av detta? 

Parallellt med detta pågick ett spel om politiken i förengen. Claus Vogt baxade sig igenom som president igen, han rensade ut lite oliktänkare och sedan skrev man  kontrakt med MHP för nytt namn på arenan. Därtill ett samarbete med Porsche som stöttar ungdomsverksamheten. Sedan kom Vinamax in som sponsor. Det hade kunnat vara guld och gröna skogar, men fansen uppskattade inte sponsorn eftersom de tycker att det strider mot VfBs motton och ideal. Det blåste dock över. Det också.
Så när VfB startar säsongen så känns det i efterhand som att en ny lugnande känsla satt sig. En tränare som fått en sommar att se över sin trupp. Nya spelare som han önskat har kommit in, oron i klubben hade lagt sig, sponsorer på plats. Let´s go, ny säsong!

Årets betyg så- Enligt Kickers lista 1-6, där 1 är ultraklasse och sex kreisklasse. 

Statistik - endast liga)
Målvakter

Alexander Nübel (16 matcher- 1440 minuter) - 2,5
Målvakten som är inlånad från Bayern har etablerat sig i toppen av Bundesliga igen. Enormt stabil, bra med fötter, lysande i luften och på att läsa spelet. Någon blunder mot Leipzig i början men rakt igenom en stabilitet som ger backlinjen trygghet

Fabian Bredlow inledde skadad och skulle möjligen stått i cupen, men Nübel tog hans plats. Dennis Seimen har varit skadad under hösten och Florian Schock har fått ta bänkplatsen.  Inga betyg således

Backar
Waldemar Anton (16 matcher, en assist- 1409 minuter) - 2,5
Stark bjässe centralt. Landslagsaktuell och en ledartyp som driver hela laget framför sig. Har under året vuxit ut till en urkraft. 

Joshua Vagnoman(6 matcher, ett mål-257 minuter) - 3,5
Har långsamt jobbat sig tillbaka efter skada men sett hur Stenzel och Mittelstädt spelat bra på sina kanter och haft det svårare än han trott att ta sig in i laget. Vältränad och skadefri så borde han vara ordinarie på högerkanten. 

Maximilian Mittelstädt(14 matcher, 2 assist- 704 minuter) - 3,5
En spelare som överraskat positivt och länkat mycket bra med Führich på vänsterkanten. Två assists är bra utdelning för den bollsäkre backen. 

Pascal Stenzel(11 matcher, 3 assist, 763 minuter)- 3,5
En annan spelare som verkligen överraskat. 11 matcher? Vem trodde det när säsongen startade och hans högerinlägg har varit mycket farliga under större delen av matcherna. Mindre tid de senaste matcherna dock. Våren blir spännande.

Leonidas Stergiou(5 matcher - 35 minuter) - 
Några minuter här och där för den unge schweizaren som är med för att lära sig det hårda yrket. 

Hiroki Ito(12 matcher, 2 assist- 983 minuter), 3
Japanen blev skadad sent in på hösten och återkommer under våren, men har varit habil och stark i en trebackslinje och vikarierat till höger när han behövt göra det. Alltid spelbar och väldigt säker med bollen. 

Dan-Axel Zagadou(16 mål, 1 mål-1183 minuter)- 3
Ok, Att "Daxo" skulle återvinna sin forna BVB-sorhet.. jag trodde inte det, men med Anton bredvid sig och i en säker roll som mittback har han spelat säkert, vunnit mycket närkamper och varit farlig i straffområdet på fasta situationmer. 

Anthony Rouault(11 matcher, 1 assist- 463 minuter)- 4
Fransmannen som kom från Toulouse har haft problem med tampot och mest varit inhoppare. Bollskicklig och bra passningsfot dock, men måste få upp tempot. 

Mittfältare
Angelo Stiller(14 matcher, tre assist, 1189 minuter) - 2,5
Hoeness visste vad han ville ha när han hämtade Stiller från Hoffenheim. Löpvillig och passningsskicklig och ett nav centralt. 

Enzo Millot(14 matcher, 2 mål, 2 Assist, 1033 minuter) - 3
Den offensive Millot fortsätter att överraska i sin roll bakom forwards. Kvalhjälte i våras och dyker upp i straffområdet i andra-våg och vinner boll. 

Wooyeong Jeong(12 matcher, 2 assist, 376 minuter) - 4,5
Koreanen sitter mest på bänken och kommer få fortsatt begränsat med speltid. Inget lyft när han kommer in även fast han jobbar hårt. 

Atakan Karazor(16 matcher, 2 assist, 1367 minuter) - 2,5
Oerhört stabil och bollvinnande framför försvaret. Karazor tar tacklingar, vinner närkamper och spelar enkelt. 

Genki Haraguchi(1 match- 20 minuter) -
Knappt rört bollen när han spelat. Tiden blir begränsad och kanske lämnar han under vinterpausen. 

Chris Führich(16 matcher, 5 mål, 5 assist- 1264 minuter) - 2
Vilken explosion från denne vänsterbreddare som nästan alltid är spelbar och skapar något. Landslagsman under året och mycket bra höstsäsong. Kreatör, målskytt, dribbler och passningsläggare. 

Lilian Egloff(5 matcher, 103 minuter) 4,5
En av alla dessa talanger som aldrig lyckas få till det och sedan kombinerat med skador., ja då blir det inte mycket gjort. 

Roberto Massimo(3 matcher-58 minuter) - 
Borde väl lämna klubben när han kan. är inte på Hoeness lista i alla fall. 

Luca Raimund(1 match- 19 minuter) - 
Kul med en ny ung VfB-are som fick några minuter. Ingey större avtryck, men några minuter i alla fall för den tekniske Luca. 

Nicolas Nartey och Laurin Ulrich har båda varit skadade.

Forwards
Serhou Guirassy (14 matcher, 17 mål,1 Assist-1055 minuter) - 1
Svårt att ge något annat än världsklass på 17 mål på 14 matcher. Guirassy har givit laget något som inte funnits på mycket länge. Spets, målfarlighet, genombrott och mångsidighet. 

Silas Katompa Mvumpa(16 matcher, 3 mål, 1 assist-727 minuter) - 3,5
I skymundan försöker Silas att hitta tillbaka till den spelare han var, men har svårt att hitta till målet. Han skapar chanser, han missar dem och har fått agera inhoppare mestadels. 

jamie Leweling(16 matcher,1 assist- 543 minuter) 3.5
En positiv överraskninbg då snabbe Jamie oftast har skapat tryck när han kommit in. Avig i sina dribblingar och är ofta med i förspelet till målen. 

Jovan Milosevic(4 matcher - 25 minuter) - 
Några inhopp för den gänglige Milosevic. Han får nog mer minuter under våren. 

Deniz Undav(13 matcher, 9 mål, 2 assist-782 minuter) - 2
Han köptes in som tänkbar ersättare för Guirassy, men när man sett hur målfarlig och effektiv han är så har Hoeness gått över på "doppel-Spitze" och spelar Undav och Guirassy. Nio mål är riktigt bra Därtill mål i cupen. Undavs "schlitzohrigkeit" är viktig för VfB då han är en riktigt bra box-spelare. 

GOTT NYTT ÅR önskar jag(redaktionen) 

 

Magnus Falk2023-12-31 14:50:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart