Lagbanner

Inför DFB-Pokal: BFC Dynamo - VfB

"Berlin, Berlin, wir fahren nach Berlin"
Klassisk sång när den tyska cupen rullar igång och när VfB drar igång säsongen 21/22 är den mer aktuell än någonsin. VfB Stuttgart har satt sig i bussen och korsat landet till huvudstaden för att möta det ultraklassiska laget BFC Dynamo. Jo, detta lag från Lichtenberg i centrala Berlin står för motståndet i dagens första omgång i den tyska cupen. Det var inte alls säkert att så skulle vara fallet, då laget fick protester emot sig och ett särskilt utskott skulle ta beslut. Till slut blev det dock så. Klassiska Dynamo Berlin väntar VfB på Stadion im SportForum.

BFC Dynamo
Detta är forna DDRs mest kända, mest hatade och mest frangångsrika lag. Som ett Dynamo-lag så var det den hemliga polisen Stasis lag och ordförande i klubben var den legendariske Erich Mielke, som också var Stasis chef. Under 80-talet vann de 10 raka mästerskap under en tid då resultat manipulerades, domare köptes, extra tid lades till och laget drabbades av väsentligen bättre domslut än konkurrenterna. Analyser har gjorts om denna tid och det är nog ganska säkert att så var fallet även fast det oficiellt aldrig sagts något, mer antydningar, i efterhand-bestraffade domare, som ofta var anställda Stasi-medarbetare etc.. Laget misslyckades trots sin dominans i Europa och möjligen straffade DDR sig själva genom denna manipulation och förhindrade därigenom utvecklingen av fotbollen i öst. Under 80-talet var stjärnor som Andreas Thom, Rudwaleit, Ernst och Doll framstående. 
När muren föll uppdagades mycket av de "friheterna" som Dynamo Berlin fått och laget försvann från fönstret, störtade ned i avgrunden och gick i konkurs. Namnet ändrades till BFC Dynamo och till slut fick man ordning på skutan och lyckades långsamt ta sig upp genom systemet igen. Sedan några år spelar man i Regionalliga Nordost - den fjärde högsta ligan i Tyskland och tog sig til DFB-Pokal genom vinst i Berlin-cupen. 
Laget tränas av Christian Benbennek, som är utbildad i Wolfsburgs regi, och som lyckats få till ett rätt så slagkraftigt lag av relativt okända spelare. 

Laget
Stajila - Breitfeld, Reher, M. Blum, Klump - Brandt - Siebeck, Pollasch - Steinborn, Geurts - Beck
Här har Andreas Pollasch och Christian Beck spelat bra roller under försäsongen och de kommer från en lycklig "engelsk vecka" med tre vinster i träningsmatcher. Så se upp VfB.

VfB
Efter förlusten mot FC Barcelona och en hel del Corona-fall i truppen har VfB gått på ett farligt låg-varv inför matchen mot BFC, Många spelare har inte matchats alls och efter att ha haft det svårt mot Hansa Rostock i cuperna de senaste åren, så är inte BFC Dynamo en lättare motståndare. VfB saknar forwards då Kalajdzic(Corona), Führich(brutet nyckelben), Silas(knäskada) alla är borta. Därtill saknas Cissé, Ahamada, Endo och Mangala. Matarazzo måste plocka ihop ett lag som har brister och skavanker inför cupmatchen. De många skadorna och osäkerheterna har gjort att Mislintat är aktiv på transfermarknaden och inte sålt av Klement eller Thommy ännu. Helt möjligt är att Matarazzo väljer att ge den unge lovande holländaren Sankoh mycket speltid. Han har varit superpigg under försäsongen. Al-Ghaddioui gjorde hattrick i första träningsmatchern och lär starta. Tävlingstart för Florian Müller. 
Laget nedan: 

F. Müller - Mavropanos, Anton, Kempf - Karazor, Sosa - Massimo, Klement - P. Förster, Didavi - Al Ghaddioui


Match i eftermiddag. Nu börjar säsongen. 


 

Magnus Falk2021-08-07 10:06:05
Author

Fler artiklar om Stuttgart