Lagbanner

Inför VfB - 1.FC Mainz

Efter en fantastisk försäsong, gick det smolk i bägaren för VfB med smärtsam straff-förlust mot Leverkusen i supercupen och därefter en miserabel insats mot Freiburg när Bundesliga drog igång. Revanschen- om man kan kalla det- kom mot Preussen Münster i DFB-Pokal. En klockren 5-0.seger och det som var önnu mer glädjkande var att den breda truppen fick visa upp sig. Chase, Woltemade och Rieder tog för sig med allt vad de orkade. Två nya spelare har dykt upp under de senaste veckorna också- El Bilal Touré och Ameen Al-Dakhil och truppen ser riktigt intressant ut. 
Nu kommer narrarna från Mainz på besök och de har inte direkt haft ett halvår av lugn och ro, snarare- precis som det skall vara i en stad dör Fasching finns, karnevaklståget marscherar till höger och vänster och narrarnas sång sjungs i varje Knepie, pub och hörna. Nej, FSV Mainz 2034/24 och transfersommaren gjorde tidningssäljare och tabloidmakare glada. 

FSV 05 Mainz
För att starta denna lustiga resa måste vi tillbaka till klubbens ursprung. Såsom lagets namn säger, så startade klubben 1905. Killen som startade upp laget var Eugene Solomon, en kille av judisk börd och religion som levde som köpman i den judiska kvarteret Magenza. Denna del av Tyskland- som inkluderar Speyer och Worms- var en av de rikaste delarna i Tyskland, med mängder av affärer, köpmän, marknader och ett område där judiska familjer fanns och byggde upp rikedomar, stadsdelar och brödraskap. Solomons ryktbarhet och notabla märkbarhet i klubbens historia gör sig känna om man knallar upp till stadion, för då går man på Eugene-Solomon-Strasse. 
I klubbens stadgar finns skrifter om likaberättigande och att man tar avstånd från politiska åsikter, mycket i syfte att få bort en del konflikter och fikusera på det skriftliga. 
Under förra hösten, när gaza-konfikten startade, så drog cirkusen igång. Med holländaren Anwar el-Ghazi(med rötter i oroshärden) i spetsen, så kom det ut ett inlägg på sociala medier, där man stöttade Palestina. Direkt blev det konflikt i klubben. Dels pga av de historiska rötterna, men också då man inte vill ha någon form av politisering. el-Ghazi stängdes av, protesterna var oerhörda och det gick så långt att man valde att säga upp hans kontrakt. Men det slutade inte där, för elGhazi tyckte att Mainz gjort fel och drog klubben inför skranket. Utebliven lön och förmåner uppskattades och dömdes av till hans fördel och El Ghazi gick triumferande ut med en check och sade lätt retfullt att han tyckte det var bra att Mainz får betala och pengarna skänker han till de lidande i Gaza. 
Stoppade det där?
Nej, faktiskt inte. 
Kaishu Sanos namn började snurra i media. Den unge lovande japanen skulle följa duktiga kollegors fotspår och göra karriär i Bundesliga. FSV Mainz tog hand om den snabbe och spelskicklige gossen, bara för att hamna i ett nytt rättsfall, då han var anklagad för våldtäkt i Japan. 
Detta friades dock- på samma sätt som Ataman Karazor för övrigt-, men inget som gav Mainz lugn och ro. 

Fast nu verkar lugnet ha lagt sig. Bo Henriksen- ny tränare- kan lägga kraft på lag och resultat. Oavgjort mot Union Berlin och ett lag som har tappat starka spelare och möjligen förstärkt hyfsat likvärdigt. Barreiro, van den Berg och Gruda lämnade ett hål. Sedan följde Richter, Krauss och Jenz. Med Shooting-Star Sieb från Greuther Fürth och japanen Sano, så har man möjligen nått en väg, men saknar fortfarande spelare, Det ryktas att koreanen Hong kommer, men han lär inte bli spelklar till matchen mot VfB. man får helt enkelt förlita sig på spelare som Burkhardt, Bell, Barkok, Mweene, Widmer, Kohr, Leitsch och Admiri. Inte helt fel det heller dock, men ett lag som VfB borde slå. 

Lag(enligt Kicker:
Zentner - Kohr, Leitsch, Hanche-Olsen - Caci, Sano, Amiri, Mwene - Onisiwo, J.-S. Lee - Burkardt

VfB Stuttgart
Seger mot Preussen Münster och lite lugn och ro i laget. Två nya spelare har kommit in och den El Bilal Touré lär väl i alla fall sitta på bänken. Fortfarande oroligt i backlinjen med många skadade mittbackar. Daxo Zagadou, Stergiou och Rouault är alla borta, så japanske Chase lär få fortsätta som mittback. I övrigt, stort sett samma lag som Hoeness borde kunna ställa upp om laget är som starkast..

Nübel - P. Stenzel, Chase, Chabot, Mittelstädt - Karazor, Stiller - Millot, Führich - Undav - Demirovic

Magnus Falk2024-08-30 17:20:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart