Lagbanner

Inför VfB - Dortmund

En av de första tyska matcherna jag någonsin såg var VfB Stuttgart - Borussia Dortmund. Det var våren 1992 och jag minns den som om det vore igår. Jag behandlades som paria av omgivningen, publiken gick omvägar kring mig och många runt omkring mig fruktade slagsmål. Var jag intoxinerad eller sökte bråk? Inte alls. Det gör jag sällan. Eller aldrig. Denna gång inte alls. 
Jag pluggade i Reutlingen 1992 och det var ju då jag upptäckte VfB Stuttgart, som detta år skulle gå ända till vinst av Bundesliga under ledning av Christoph Daum och Guido Buchwald. Just denna helg var det påskvecka och vi hade tillbringat en vecka i Ötztal med skidåkning, besök i St Moritz och Sölden. Väl uppe på Gaislachkogl i Sölden hade jag valt att sätta mig på uteserveringen, hinka bärs och fullkomligt glömma bort sol, tid och solskyddsfaktor. När mina kompiar väste "du börjar bli lite röd", så frustade jag lätt, beställde in en Gösser till och tyckte livet var lattjo. På morgonen efter hade jag världens brännblåsa på kinden. En av mitt livs största ånger slog in och jag plåstrades om med plåster på kinden(rätt stort) och ett litet i pannan. Sedan föll det sig så att vi skulle på match. Neckarstadion väntade. Match mot Borussia Dortmund. När vi väl tagit oss till stan, så äntrade vi tunnelbanan ut till stadion och det var då jag märkte att folk gick omvägar runt vår klick med ungdomar i VfB-mössor och halsdukar och där en hade plåster i hela ansiktet. Det var nog senare jag insåg att de troligen var livrädda för dessa ynglingar. VfB vann sedan matchen med 4-2 efter en fantastiskt spelad kanonad och senare titeln. 
Denna gång dyker ett annat sargat gäng upp i Stuttgart. Dortmund kommer. Revanschsuget. 1-5 mot VfB på hemmaplan, försmädliga 1-2 borta mot ManCity, där de blev bortdömda av en blind rumänsk domare och viktiga 1-2 mot Frankfurt. Därtill Haalands evinnerliga flört med andra lag. Kan i någon mån tycka synd om killen, som förleds av Raiolas penninghunger. Någon borde väl påtala för killen att han faktiskt står under kontrakt några år till. Kan vara klädsamt. Till detta gick Moukoko sönder och är borta. Så BVB med sin ungdomstränare Terzic kommer från Westfalen med ett lag som vill bevisa motsatsen, ta tag i sina Europadrömmar och visa VfB att mycket av det som hänt nyligen inte behöver bli en negativ trend. Skador på Zagadou, Sancho, Witsel och Moukoko stökar till det för Terzic dock. 
Game-on! 
Till det; ett VfB med 1-0 mot Werder Bremen i bagaget. Ett svenskt självmål på ett patenterat kroatiskt inlägg gjorde susen. Borna Sosa är namnet som många storklubbar lägger på minnet. Uppvuxen i sydvästra delen av Zagreb med närhet till floden Sava, så har den Dinamo-fostrade ynglingen tagit långsamma men agila steg till en position som en av ligans bästa vänsterbackar. Han bombar in inlägg från sin sida och senast var det tydligt att Bremen gjorde vad de kunde för att stänga hans vänsterfot. Men längst in i straffområdet väntar två meter österrikare och då blir det farligt. Peregrino Matarazzo förväntar sig en tuff match mot Dortmund. Det kommer inte bli en match som VfB leder, utan det kommer att bli en kamp centralt och att försöka undvika att Reus--Haaland-Bellngham-Dahoud får ytor. Anton-Kempf-Mavropanos kommer att behöva mycket stöd från Endo och troligtvis Stenzel, möjligen Atakan Karazor eller Ahamada. 
Silas Wamangituka, Nico Gonzales och Orel Mangala saknas fortfarande. kanske dags för Erik Thommy på kanten, då Klimowicz inte riktigt kom till sin rätt senast. 

Lagen
VfB
Kobel - Mavropanos, Anton, Kempf - P. Stenzel(Karazor), W. Endo, Sosa - Castro - P. Förster, Klimowicz(Thommy) - Kalajdzic

BVB
Hitz - Morey, Akanji, Hummels, Guerreiro - Delaney - Bellingham, Dahoud - Reus, Knauff - Haaland

Det är den 102a matchen mellan lagen. VfB har ett övertag i vinster dock, men de senaste tio åren har VfB bara vunnit en gång. 
Match imorgon. 

Magnus Falk2021-04-09 15:16:04
Author

Fler artiklar om Stuttgart