Lagbanner

Inför VfB - Gladbach

Efter segern mot Augsburg har det blåst en del vindar internt hos VfB. Thomas Hitzlsperger, fotbollssektionens VD håller på att spela ett spel gentemot klubbpresidenten Klaus Vogt och han har i en skarp ton anklagat honom i media. Det handlar mycket om att han inte ser honom som en klubbman som vill klubbens bästa utan en som jobbar för mycket med industrin. Hitlzsperger gick dock ut i veckan och bad om ursäkt för att han varit för brysk i tonen. Alla aktviteter siktar mot en medlemsförsamling i mars, då en ny Klubbpresident skall väljas. 
Fotbollsmässigt har det varit rätt mycket som vanligt. En kompis på jobbet, som är Köln-anhängare, ringde och undrade vad som händer i VfB. "Letztes Jahr, Probleme in Zweite; jetzt die ûberraschung. Magnus, was passiert in Schwaben?" ja, många är intresserade av vad Matarazzo gör med laget och att det funkar tyder på att fler och fler spelare förlänger kontrakten. Nyligen målvakten Bredlow, som stannar kvar. 

Nu väntar Mönchengladbach, som senast knäckte Bayern München. En hård nöt att knäcka naturligtvis och nedan lägger jag min hand på lagen. 

Gladbach

"Spring, spring, spring, spring, spring
Släpp hästarna fria
Spring, spring, spring, spring, spring
Släpp hästarna fria"

Det är ju då enkelt att utnyttja Tomas Ledins sångtext, men även glida iväg på broderier om hästar,stall och ponnys när man pratar om VfBs fantastiska motståndare Borussia Mönchengladbach. För överallt i Tyskland så säger man naturligtvis "die Fohlen-elf" efter Hennes Weisweilers fantastiska elva på 70-talet där spelare som Vogts, Hacki Wimmer, Ewald Lienen, Allan Simonsen och Jupp heynckes höll till.
Dagens "Fohlen-Elf" drivs av den mycket entusiastiske och sifferkunnige Marco Rose. Han har en bakgrund från RB Leipzig, där han tillsammans med sin spelarstab i mångt ich mycket sysslade med "Moneyball" eller snarare "Numberball". Han hade en taktisk stab, som med analyser av matchers skeende, hur motståndarna byggde upp spelet, i vilka minuter visa spelare var starka oich inte, vilka som tog flest frisparkar, var på planen de var sårbara för frisparkar etc.. och med denna bakgrund har Rose byggt upp Mönchengladbachs lag, som nu även tar stiora steg i Champions League. 
Senast slog man Bayern München med 3-2 och det var den tredje raka segern. Man huserar på en sjunde-plats, men man har ett slagkraftigt lag,så en Championsleage placering måste vara i sikte. Under hösten klev Florian Neuhaus, Jonas Hofmann och Mathias Ginter fram som tre spelare Jogi Löw kan ta med till EM2021 och här finns även Christoph Kramer och Lars Stindl, som tillsammans utgör en kraftig tysk dominans i lagen. Med Yann Sommer har man en av Bundesligas bästa målvakter och återigen ett schweiziskt möte i målet. Målen har för det mesta Stindl gjort men Alassane Plea på topp har gjort sex mål i Champions League. På bänken sitter Oscar Wendt troligtvis. En av de mest bortglömda svenskarna i utlandet som nu är tio år i laget och faktiskt har gjort 235matcher i Bundesliga. Det är riktigt bra det. 

laget
Sommer - Lainer, Ginter, Elvedi, Bensebaini - Kramer, Neuhaus - Herrmann, Stindl, Hofmann - Plea

VfB Stuttgart
Efter stabila 4-1 mot Augsburg förväntas inte Matarazzo att göra någon förändring i laget. Han har studsat mellan Kalajdzic och Klimowicz på topp och har kan möjligen österrikaren med sitt huvudspel ges chansen, men jag låter det vara osagt. Men jag förväntar mig en rejäl kamp på mittfältet och här finns det absolut en möjlighet att Matarazzo ställer om till en trio framför försvaret, tar in Förster eller Stenzel och stänger det centrala spelet.
Men ändå, troligen
Kobel - Mavropanos, Anton, Kempf - W. Endo, Sosa - Wamangituka, Mangala - Castro, Klimowicz - Gonzalez

Match 18:30 ikväll.

Magnus Falk2021-01-16 07:55:45
Author

Fler artiklar om Stuttgart