Lagbanner

Inför VfB - Greuther Fürth

Låt mig ta er tillbaka åtta år och tre månader.
4 Maj 2013. 48000 åskådare på Mercedes-Benz -Arena. 
Strax efter halv sex blåser domaren av matchen och förkunnar bortaseger. 
Greuther Fürth tar sin fjärde och sista seger i Bundesliga 2012/2013. Det är deras senaste seger i Bundesliga och den skedde på den plats de nu återkommer till. Intressant att se var att VfB på plan hade två spelare som numera är Premier League-mästare(Okazaki) och Champions League-mästare(Rüdiger). Die Kleeblätter äkte ur med dunder och brak. Många är de som tror att samma sak sker i år. Laget har inte rustat speciellt mycket och samtidigt tappat en del matnyttigt från ifjol. Å andra sidan kommer VfB inte ur sin Corona-bubbla och saknar ett halvdussin ur sitt ordinarie plock av spelare. 

15:30 imorgon startar Bundesliga i Stuttgart. Då går det igång. Cannstatter Kurve marscherar från innerstan, broarna över Neckar svämmar över av röda bröstringar, skrålande och ropandes. De möts av grönvita fans från Mittelfranken, från klassiska Fürth- en gång i tiden ledande i tysk fotboll. Nu skall det starta. LIgan. Budesliga 21/22. Låt mig ge er lite hållpunkter.

VfB Stuttgart
Efter 6-0 mot BFC Dynamo kunde inte Matarazzo, Mislintat och andra göra annat än att le. Man åker till ett uppspänt klassiskt lag med andra-uppställningen och vinner enkelt med 6-0. Det såg bra ut, det var spännande, det var snabbt och engagerat. Spelarna ville visa upp sig och klä sin fjäderskrud inför seriestarten. Det behövs, för VfB är brandskattat. Det saknas nyckelspelare på grund av skador, jet-lag, Corona och annan sjukdom. 
Tre spelare - Kalajdzic, Coulibaly och Nartey) har Covid-19 eller sitter i karantän. 
Silas Katomba Mvumba är skadad och avstängd
Cissé, Ahamada,Führich, Mangala och Egloff alla skadade, turken Beyaz är inte spelklar ännu- 
Det positiva är att britten Mola åter är spelklar och kan ge Matarazzo en möjlighet. Tveksamheter på Endo - om han orkar hela matchen efter att ha anslutit från OS i veckan som gick och på Massimo, som fick en smäll på foten på träningen. 
Så Matarazzo för pussla en del med laget, men man förväntar att han ställer upp med ett 3-4-2-1, som mera blir som en 3-5-2 i försvar. 
Troligt lag
Müller-Mavropanos,Anton, Kempf-Massimo,Karazor,Endo,Borna Sosa-Förster,Didavi-Al Ghaddioui
Tveksamheter på Massimo - då kan möjligen Klimowicz eller Thommy kliva in. 

Lite extra koll på
* Müller - debut i VfB
* Borna Sosa - kroaten med killer-inläggen
* Hamadi Al Ghaddioui - som skall ersätta Kalajdzic och balsamera sin form 


SpVgg Greuther Fürth
Har ni varit i Fürth? 
Jag har varit det. Eller inte. 
När jag bodde i Tyskland, jobbade jag för ett företag som jobbade med zink-gjutgods. Det var ont om jobb och då såg de att en konkurrent i Fürth var på väg att gå i putten. De skickade mig dit i bil för att utanför företaget- i bil - skriva upp alla företag som kom och hämtade varor, i syfte för oss att övertaga den kundkretsen. Som en privatdeckare satt man nedsjunken och noterade. Efter fyra timmar blev jag lätt trött, gick runt hörnet till en klassisk Imbiss och tog en currywurst. Sedan drog jag. Men jag har varit i Fürth. 

1906 klev SpVgg Fürth ur TSV 1860 Fürth och bildade den första fotbollsklubben i den mittelfränkiska Fürth. Staden har 130000 invånare och hänger ihop meed Erlangen och Nürnberg. Staden har som symbol den trebladiga klöver som stammar från historien och som också klär SpVgg Greuther Fürths klubbmärke. Men vänta lite nu.. de hette ju SpVgg Fürth väl? Jodå.. en gång i tden så. Då var de också starka. Tre gånger tyska mästare runt 1VK och 20-talet. Efter 2VK spelade de fortfarande på en hög nivå, men resten av den federala förbundsrepubliken kom kapp och gick förbi. De kom inte med till Bundesliga 1963 och ramlade genom seriesystemet, fick problem med ekonomin och i början av nittiotalet valde man att ta beslutet att gå ihop med TSV Westenbergreuth- ett lokalt lag som i Tyskland är kända som jättdödare i cupen då de 1995 slog ut FC Bayern. Den matchen minns jag väl, då jag bodde i Tyskland då och det var rejäöt med nyhetssändningar om detta. 
2012/13 var de uppe och vände i Bundesliga och efter en andraplats i Zweite ifjol, så är de nu uppe igen. 

Laget då? Jo, alla känner väll till Branimir Hrgota. "Brani" med alla i Fürths omgivning. Numera kapten och storskytt i klubben. I övrigt känner vi VfB-are till Julian Green och Hans Nuno sarpei, som var i klubben en kort stund. På bänken sitter också gamle målvaktstalangen Marius Funk, som lämnade VfB som junior. Deras transfersäsong har varit väldigt blek. De tappade Stach, Jaeckel och Raum. Tre starka spelare, som de inte lyckats ersätta riktigt. Gideon Jung från HSV är väl hyfsat vettig. Ungdomslandslagsmatcher bakom síg, men det var ett tag sedan. Nils Seufert från Armina Bielefeld kan göra nytta och möjligen Bayern-talangen Fein. 

Viktigt att notera också- Fürth kommer från ett  debacle i cupen, då de åkte ut direkt mot berlin-laget Babelsberg efter straffläggning. Tränare Stefan Leitl var inte helt nöjd efter detta, men insåg samtidigt att sådant kan hända. 

Laget: 
Burchert - Meyerhöfer, M. Bauer, Jung, L. Itter - Sarpei - Seguin, Seufert - Green - Nielsen, Hrgota

Några extra-blickar på
* Branimir Hrgota - svensken som gör målen
* Håvard Nielsen - dennes kollega som samarbetar bra med Hrgota
* Nuno Sarpei- som varit en av de starkare "kleblätter" under förberedelsen inför starten. 

match imorgon -Auf geht's VfB. 

Magnus Falk2021-08-13 22:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart