Lagbanner

Robert Schlienz skulle ha blivit 100 år idag

Vem?
Jo, den spelare som VfBs andra fotbollsplan är uppkallad efter. 
Robert Schlienz hette han och idag skulle han ha blivit 100 år.
Detta firas stort i VfBs kretsar och runt Stuttgart och man måste nog vara Schwabe för att förstå detta.
Utan Robert Schlienz - inget VfB. Så säger man i de inre kretsarna. 

Vem var då denna gosse?
Jo, född 3 Februari 1924 i den lilla förorten Zuffenhausen utanför Stuttgart. Redan som ung en fantastisk talang, men hans karriär hann inte starta då kriget drog igång, Mot slutet av kriget blev han inkallad och skickades till östfronten, blev skadad och hemförlovad. Detta var 1944. Årer efter slutade kriget och det nya Tyskland byggdes upp. Robert Schlienz anslöt till ett VfB Stuttgart som byggdes upp av spillror.1945/46 gjorde han 45 mål på 30 matcher i serien. Man sade att han gjorde fem mål på tre chanser. En bombastisk centerforward som öste in bollar. 
Men olyckan var framme 1948, då han var med om en biloycka och var tvungen att amputera sin högra arm. 
Avslutade han sin karriär? Inte alls. Han omplacerades till mittfältet, från en position han skulle styra VfB Stuttgart till två ligatitlar och två cupguld under ett fantastiskt 50-tal. Tack vare honom fick VfB den glans som idag finns. VfB Stuttgart fick ligatitlar och var ett av lagen det talades om på 50-talet och när 60.talets Bundesliga kom så var VfB självklara. 
1995 avled han efter en hjärtinfarkt och VfB valde att döpa fotbollsplanen som VfB II spelar på till Robert-Schlienz-Stadion.
Idag skulle han fyllt 100 år och VfB tänker lite extra på denne enarmade legendar som klubben har så mycket att tacka för. 
 

Magnus Falk2024-02-03 18:11:56
Author

Fler artiklar om Stuttgart