Lagbanner

Schwabens Julkalender 20 December

Innan jag tömmer ur mig det sista fotbollsmässiga så skall jag ge er en bild av det som varit det största vansinnet i Stuttgart det senaste decenniet. 
Stuttgart 21

Detta är utan tvekan ett av de största byggnadsfiaskona i tysk modern historia. Helt i klass med byggnandet av Berlin-Brandenburg och det som tidigare var Münchens flygplats - Franz-Jozef Strauss Airport. Stuttgart 21 är i samma härad. Ett hemskt projekt; försenat, förkastligt och fördömt. 
Vad är då Stuttgart 21?
Jo,ett trafik- och stadsplaneringsprojekt, därStuttgarter Hauptbanhof skall kopplas ihop med bland annat flyugplatsen under jord. Väldigt mycket skall byggas till under jord och det är en del av den nya centrala förbindelsen mellan Paris-Wien-Budapest. Denna går rakt genom Stuttgart och kallas helt enkelt "Das Herz Europas".Det låter ju trevligt, men är ett hemskt spektakel, som har rivit upp protester, demonstrationer, mot-projekt, politiska aktioner och så många plakat kring stationen att det är fullkomligt omöjligt att förstå. Jag gick förbi det för några år sedan och det var verkligen ett drama. Det startades upp 2010 och det är en riktig skamfläck med en irriterande trafiksituation, flyttade busshållplatser, skynken framför nedgångar till tunnelbana och stängda delar. Budgeten har gått från 2,5 miljarder Euro till 10 Miljarder EURO. 
Nedan följer lite info om detta. Värt en lucka? Nja, men ändå.. 
 

Magnus Falk2020-12-20 12:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart