Lagbanner

Schwabens julkalender 3 December

Det tredje stycket ur en schwäbisk julkalender måste handla om historien. Nicht wahr? eller "ge?" som de säger nere i Schwaben.
Vad är då detta och hur kommer det sig att det finns en länk till det svenska kungahuset här?

Jo, det är en lång slingrande historia som egentligen startade för tusen år sedan då hertigdömet Schwaben var en del av östfrankiska riket, Man kan kort säga att det gick från Rhen ned till schweiziska bergen till strax norr om Stuttgart och österut mot Augsburg, Men som det var under senare delen av medeltiden och när det heliga tyskromerska riket bröts itu av inre strider och markgrevars stora högfärdighet och uppror, så sjönk riket ihop och drogs isär i olika delar. Denna del av Tyskland har under många hundratals år varit föremål för uppror av bönder, markgrevar, invasioner av schweizare, allemanner, fransmän och andra tyska släkter. Idag är området nästan synonymt med delen Württemberg av förbundsstaten Baden-Württenberg och går från Schwarzwald upp till strax norr om Stuttgart, till Bodensjön i söder och till Augsburg i Bayern. Det är en mycket viktig gräns i väster- för där bor de farliga badensarna och framför allt Karlsruhe som Stuttgartborna skyr som pesten,

Hohenzollern då? 
Jo, mitt i landet ligger en massa orter som slutar på -ingen. Reutlingen, Metzingen, Tübingen, Hechingen, Bisingen med mera, Här ligger Burg Hohenzollern. Jag var där för två år sedan och knallade från parkeringsplatsen upp dit. Lång jävla backe, men om man kan sitt Schwaben och sitt sydtyskland så sticker man kanske först till Neuschwanstein - Ludwig av Bayerns sagoslott ut- men kanske framför allt Burg Hohenzollern.Historien säger "Nicht weit Würtemberg und Baden, von Bayern und der schönen Schweiz, da ragt ein Berg so hoch erhaben, den man den Hohenzollern heißt-"

Släkten Hohenzollern stammar från Schwaben ch söder om Stuttgart. Cirka 10 mil. Det är den mest framstående kunga och kejserliga släkten i Tyskland. Den siste kejsaren Wilhelm II var från den preussiska grenen av Hohenzollern och tittar man in i Rumänien så hittar man även där den siste kung Mikael från samma ätt. 
Och naturligtvis hittar vi namnen i Sverige också. Kungens syster Birgitta är gift med en Hohenzollern och under 1700-talet var flera drottninhar från denna släkt. 
En kanske annorlunda adventslucka. Långt ifrån fotboll och bollkonster, men vill man veta lite om Schwaben, så måste kan kunna sin historia och sin Burg Hohenzollern. 
Välkomna till lucka 3. 
 

Magnus Falk2020-12-03 12:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart