Lagbanner

Schwabens julkalender 6 December

Dags för språkkunskaper. I denna LUCKA 6
Som lingvist- ja nästan - så intresserar mig språket vansinningt.I Schwaben så pratas Schwäbisch. 
På tyska säger man "In Schwaben wird schwäbisch gebabbelt" . Det är inget lätt språk. Inte alls. En riktig Schwabe förstår ingen. "Ein Schwoob versteht koane Sau". Men det är en dialekt som är svår att hänga med i och innan man ställer frågan- nä, jag pratar in schwäbisch. När jag pratar tyska och det gör jag rätt ofta, så är nog mitt uttal mer mot det unterfränkiska, eftersom det var där jag bodde en längre tiden. Lite tyngre, längre in i gommen och inte speciellt uttrycksfullt. En blandning av Hessisch, schwabisch, Bayrisch. Men schwäbisch då? Jo, om man vill höra lite extra kring det, så lyssnar man på hur Jogi Löw och Jürgen Klinsmann pratar för de är nämligen från området. 
  Just Jürgen Klinsmann, som möjligen har slipat av sin dialekt något. Lite värre var det när han pratade inför VM2006. 
Den tillhör naturligtvis den germanska språkgruppen och när man letar sig ned så hamnar man i Oberdeutsche Sprache och i Schwaben finns det också olika dialekter.Exempelvis är ju Schwarzwald-dialekten mer utpräglad än den som går mot Aigsburg till, då blir den mera rullande och mer bayrisch. Det som kanske är mest signifikativt för dialekten är ändelsen "-le", som dyker upp här och var. Exempelvis säger man "Pferdle", "Zigle"(tåg), "Haisle"(hus), " Mädle"(flicka) och det är väldigt sällan man uttalar hela ändelser. "Schoffe, schoffe, haisle baue"  är ett klassiskt uttryck för en schwabe som ses som rätt flitig och snål. 

Uttalet varierar men" Dr Ondrschied zwischa ´ra Hochzich ond ´ra Beerdigung? Uff dr Beerdigung isch emmer oi Bsoffener weniger.

Man kan hålla på länge, men en avslutande kurs ges av den legendariske Harald Schmidt från Nürftingen som i sin talkshow Schmidteinander visade upp en schwäbish språkkurs. Se och lär.
 

Magnus Falk2020-12-06 12:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart