Lagbanner

Statusläge VfB

Det är nästan kod röd i Stuttgart just nu. Men omvända världen. 
Under många år som jag följt VfB så har krisen och de stora diskussionerna handlat om laget. VfB Stuttgarts formkurva, tränarens vara och bliva, möjligheter att fostra spelare, de ibland inte så sylvassa s.k toppvärvningarna, succéer och misslyckande med ungdomsspelare och den eviga kampen mot nedflyttning. Parallellt har det varit en hyfsat stabil förening i ledningen. Förvisso har en del presidenter kommit och gått efter att Erwin Staudt klev av 2011, men det har ändå varit skapligt stabilt i ledningen med presidenterna Mäuser, Wahler och Dietrich. Sedan avgick Wolfgang Dietrich av hälsoskäl  och Claus Vogt tog över som interimsledare. 
VfB landade i andra divisionen , bytte tränare ytterligare en gång och med Peregrino Matarazzo inföll ro, vila, klubbkänsla, en satsning på yngre spelare och laget kändes harmoniskt. Det gjordes mycket mål, laget var ett av de yngsta i ligan, klev upp i Bundesliga och där har segertåget fortsatt med bra, offensivt, snabbt spel som lett till framgångar och stora ord om ett piggt och intressant lag. 
Men nu verkar oron ha återkommit till klubben och tyvärr inte bara i spelet utan med kraft i ledningen. 

Jag har tidigare skrivit om en maktkamp i VfB. Claus Vogt- President för klubben och Thomas Hitzlsperger, som är VD för delen Fussball AG har gått ut i media och kritiserat varandra. Mycket handlar om hur man hanterat en hantering av data inför omröstningen om att man skall skapa en "Fussball AG". Kontaktuppgifter och medlemsdata har hanterats på ett sätt som GDPR säkert skulle haft åsikter om och det är föremål för öppen utrredning. Det skylls till höger och vänster och samtidigt skall nu en President i klubben väljas på riktigt, då Vogt bara varit interimslösning. I media har ett par stycken lyft fram sin kandidatur, men inom klubbens rådgivande styre och inom styrelsen har det diskuterats, kokats, brusats upp och förvånats. Skall man välja Vogt direkt eller med val? Skall man skjuta på valet den 28 mars för att det är Covid-19 eller skall det röstas on-line? Vilket ansvar har egentligen Vogt och styrelsen när det gäller data-affären? 
Frågorna har varit många och de senaste dagarna har det fullkomligt brustit. 
Under tre dagar har sju stycken personer avgått från olika positioner i företagets ledning. 
Claudia Maintok, Wolf-Dietrich Erhard och James Bührer avgick från den delen av klubben som kallas Vereinsbeirat och som har som uppdrag att ta fram presidentkandidater, De kände sig överkörda, ha matats med desinformation och otydlighet.
Jochen Röttgerman - marknadschef och Stefan Heim - finanschef - avgick från styrelsen. De bleb s.k entledigade. 
Rainer Mutschler och Herrman Ohlicher - klev båda av från styrelsen. Båda två hävdar oegentligheter, osäkerheter och har svårt att jobba med ledningsstrukturen. Thimas Hitzlsperger valde också att kliva av från valet som VD för föreningens bästa. 
Nyligen gick sedan VfB ut och gav beskedet att endast Claus Vogt är aktuell som president för VfB och att man ger Thomas Hitzlsperger sitt fulla stöd i sin roll som VD för Fussball AG. 
Man undrar ibland vad som händer i klubben. 

Sedan hade man ju hoppats att lugnet skulle ha funnits i fotbollslaget och fortfarande kan man naturligtvis inte klaga så mycket på lagets insats.En tiondeplats i en tabell där de flesta slår varandra eller tar poäng. Igår tog Bielefeld poäng av Fc Bayern exempelvis och man ser en liga där lag knuffas upp och ned i tabellen. VfB måste dock få form. Tre vinster de senaste tio matcherna är inget bra alls. Därtill fem förluster och det som en gång såg så intressant ut har börjat få frågor. Lahget släpper in för mycket mål, det skapas för lite chanser och man har svårt mot snabba omställningar. Förvisso är det fortfarande relativt bekvämt långt ned till kval och nedflyttning och nästkommande matcher mot Köln och Schalke 04 blir väldigt viktiga för VfBs vår och hur man skall gestalta sin framtid. Nico Gonzales är skadad, Gonzalo Castro har varit skadad, men är på väg åter. Tyvärr lyckas inte Matarazzo helt att hitta den tredje länken i försvaret bredvid Anton-Kempf och det växlas ganska mycket bredvid de fasta punkterna Endo-Mangala och Silas i anfallet. Men nästkommande veckor ger en kontur och då ser vi vidare. 

Välkomna till Stuttgart. Ett kaos. 
 

Magnus Falk2021-02-16 08:25:24
Author

Fler artiklar om Stuttgart