Lagbanner
Stuttgart im freien Fall: #2: Bruno Labbadia - der Heilsbringer?

Stuttgart im freien Fall: #2: Bruno Labbadia - der Heilsbringer?

Alexander Wehrle är ordförande i VfB AG och den som styr det sportsliga i klubben. Efter att Thomas HItzlsperger avgick för något år sedan så sökte man med ljus och lykta efter en ny chef och hittade i Köln- den i Schwaben födde - Alexander Wehrle. Han kom från en liknande befattning i Köln, men kom från en klubb där hans rykte som ledare inte var utan kritik. Omständlig, svår att ha att göra med, oklara beslut med mera. Men till VfB kom han och hamnade mitt i skottlinjen då VfBs nedåtgående spiral under Matarazzo inte slutade snurra. Han valde att sparka Matarazzo, sätta in Wimmer och sedan fick även Mislintat gå. Den sistnämnde var huvudsakligen ansvarig för VfBs transferpolicy de senaste åren och hade värvat in talang efter talang till klubben. Flertalet av dem hade stannat av eller inte utvecklats medan ett par - Såsom Sasa Kalajdzic, Alexis Tibidi och Naouriou Ahamada kunde säljas vidare med bra förtjänst.
Wehrle kände att ha  behövde få upp VfB på rälsen igen och då behövs en tränare som klarar av en krisande klubb. Tidigre har man anlitat Huub Stevens som hjälpt VfB ett par gånger- nu blev det Bruno Labbadia som fick återkomma till klubben. Den gamle skyttekungen Labbadia skulle rädda upp skutan. "Der Heilsbringer" - eller mirakeldoktor. 
Labbadias legend i VfB var dock ganska bra. Under sin tid för tio år sedan gjorde han en hel del ordentliga saker. Han fick upp VfB från bottenskiktet, tog klubben till cupfinal och nosade på europacuperna innan han fick sparken en tidig höstdag efter några dåliga resultat. Fansen har aldrig varit pro-Labbadia, som de menar spelar en förlegad fotboll. Fyrbackslinje med klar defensiv ådra, en fullkomlig tanke på rutin och med dålig offensiv kreativitet. När nu Labbadia åter klev in i klubben så visste man vad som skulle ske.
Återgång till fyrbackslinje- Jajamensan. 
Talanger och juniorer bänkade - Japp. 
Oklar offensiv - Japp. 

Lägg sedan till en mycket ifrågasatt laguppställning där spelare spelas i ovana positioner. Vi har exempelvis sett Waldemar Anton på en ovan högerbacksposition och i ett läge där han är så osäker offensiv att löpningarna aldrig kommer. Joshua Vagnoman som köptes in för att han skulle vara Wingback- har oftast bänkats och fått se på hur Anton utan framgång spelat en osäker alibi-roll som högerback. Vänsterkanten saknade Borna Sosa länge och väl. Då valde Labbadia att spela danske Nicolas Nartey på den kanten eller flytta ut japanen Ito. Detta innebar att VfB vid något tillfälle spelade fyra mittbackar i fyrbackslinjen. 
Jag fortsätter min odyssé och tycker synd om juniorspelarna i klubben, som fullkomligt marginaliserats. Det har varit ett klockrent Labbadia-drag genom åren att gå på rutin när laget står på plankan och skall hoppa. Juniorernas speltid begränsas och spelare som Lilian Egloff, Enzo Millot, Laurin Ulrich och Thomas Kastanaras har knappt luktat på gräsmattan de senaste matcherna. 
Det offensiva spelet har egentligen bara en lösning, Serhou Guirassy. Den starka franske-Guinearen är mannen man vill hitta i straffområdet, men när han är borta finns inget. När Sasa Kalajdzic försvann värvade man in nästan lika långe Luca Pfeiffer- det har inte lyckats. Pfeiffer är inte lika stark och rörlig. Man hittade Gil Dias i Portugal, som någon form av ytterforward. Snabb och rapp i steget, men också en spelare som är enkel att radera ut. Tiágo Tomás och Juan José Peréa är dussinspelare som inte gör avtryck och den spelare som skall leda spelet offensivt - Chris Führich tar för många felbeslut och är för ofarlig i sina avslut. Silas Katompa Mvumpa, som var "der Senkrechtstarter" innan han slet av korsband och fick avstängning för att han hade sprungit runt med fel pass- ja han är en skugga av något som fanns. 
Labbadias offensiva spel saknar kuggar, saknar inriktning och  möjligheter till förändring. 

Under den nye tränarens matchning har förvisso VfB tagit sig till kvartsfinal i den tyska cupen och möter 1.FC Nürnberg, vilket är en riktig drömlottning; men i ligan har det gått sämre och sämre. Inför omstarten ligger nu VfB på sista plats i Bundesliga. Förvisso med två pinnar upp till Hoffenheim, Hertha Berlin och Schalke 04 och med matcher mot Bochum, Augsburg och Hertha Berlin inom de nästa fem matcherna så finns det goda chanser till bättre placering, men Labbadia måste vända på skutan. Nu!!

Magnus Falk2023-03-29 09:25:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart