Lagbanner
VfB i Champions League

VfB i Champions League

Det skall spelas fin-cup för ligatvåan VfB Stuttgart. Fint värre också när VfB Stuttgart får inleda mot Real Madrid-titelförsvararen. 
Intressant också att den senaste matchen för VfB I Champions League också ägde rum i Spanien. Våren 2010 fick man riktigt med struk mot Barcelona i åttondelen. 4-0 gjorde ett överlägset Barcelona på ett VfB med Lehmann i mål och spelare som Celozzi, Pogrebnjak i laget. Det var tider det. 

VfB har inte många uppträdanden i Europacupen eller Champions League, men en del är väldigt minnesvärda.
Kanske inte den första som ägde rum 1984/85 då man åkte ut direkt mot Levski Sofia efter att fullständigt spelat ut bulgarerna, men de gjorde 2-2 och gick vidare. Mer minnesvärt är det 1992/93.
Det året är sedan urminnes tider inristat i VfBs historia. 
Efter ligaseger 1992 fick man engelska Leeds i första omgången. Efter 3-0 hemma, så kändes det ganska klart. Leeds forcerade dock på Elland Road och vann med 4-1. VfB vidare på bortamål. Men?
Det var ju inte riktigt så, för i förvirringen hade Christoph Daum glömt bort hur många utländska spelare han hade på planen och skickade in Jozo Simanic istället för Maurizio Gaudino. Nu hade VfB fyra stycken utländska spelare på planen och UEFA dömde Leeds som segrare med 3-0. Det blev omspel och då förlorade VfB. 
Intressant att Jozo Simanic endast gjorde dessa fem minuter för VfB och hans namn är för evigt förknippat med just denna händelsen. 

Nästa gång VfB dyker upp är det roligare. Då finns det ett gäng som gick under smeknamet "de unga vildarna". Det var ett lag som var utbildat av Matthias Sammer och Felix Magath och som bestod av unga, innovativa, tekniska och löpstarka spelare. Man noterar att VfB lånat in Phillip Lahm från Bayern, som fostrades i VfB under två år. Här fanns Andi Hinkel, Timo Hildebrandt, Alex Hleb och Kevin Kuranyi. 
2003/04 var året. VfB gick igenom gruppspelet, slog Manchester United hemma med 2-0 och störde Chelsea i åttondelen. Hela staden var i eufori och Tyskland, hela Europa pratade om dessa unga vildar som förtrollade fotbollsvärlden. 

2007/2008 var nästa runda för VfB. Denna gång gick det inte alls och man hamnade fyra i gruppen. Även denna gång var Barcelona i gruppen och gjorde det tufft för dessa gossar från Schwaben. 

Så var vi tillbaka 2009/2010 och då vet vi sedan tidigare hur det gick. 

Nästa match är Real Madrid i Madrid. Kan det bli en svårare start på återkomsten i Champions League?

Magnus Falk2024-09-15 21:27:50
Author

Fler artiklar om Stuttgart