Lagbanner
Viktig match väntar för VfB

Viktig match väntar för VfB

Oliver Burke dundrade in 2-2 i sista skälvande sekunderna i borta-mötet. VfB tappade två enormt viktiga poäng i kampen om överlevnad och nu väntar ett hungrigt Werder Bremen igen. Denna gång inför en vilt hejande och tjoande Commando Cannstatt, en segersugen Bruno Labbadia och en trupp innehållande två nyförvärv och tre återkommande spelare efter skada, personliga skäl och VM. VfB Stuttgart skall börja sin marsch tillbaka till en normal Bundesliga-livsform igen, de skall kliva upp och lyfta bort det damoklessvärd som hänger över dem, jaga bort gamar, hyenor och korpar från Bad Cannstatt och istället låta älvorna och sjöjungfrun i Neckar sjunga sina vackra sånger. Efter sista-minuten-segern i Paderborn som efter 17 hörnor, en massa extraminuter, frustration, elände, förbannelse och missar fick ett avslut med hjälten Serhou Guirassys nick skall nu Werder Bremen mötas, besegras och sändas hem till Weser med noll poäng. Så skall det bli. 

VfB Stuttgart
Bruno Labbadia skattar sig lycklig efter Paderborn. Inte bara gick man till kvartsfinal utan han kunde konstatera att laget hade moral. Efter Mavropanos fullkomligt sanslösa självmål satte laget upp en fart och attack mot Paderborn, som borde genererat mer mål än två, men fortfarande lider laget av svagheter i form av för lite spelare i boxen, för dåliga avslut, miss-kommunikation mellan yttrar och forwards och saknaden av en riktig playmaker. Chris Führich försöker och försöker men hans felkvot är för hög och trots att Labbadia numera lyfter Endo till en offensivare roll, så är japanen mer en arbetsmyra ocjh bollvinnare än en spelare med Midas-touch. Som tur är visar sig lånet av Guirassy från Frankrike att vara en guldgruva att ösa ur och gossen från Guinea vet hur man avgör matcher eller skaffar pinnar. Men in i truppen med Genko Haraguchi, Gil Diás- som redan betalat sin övergångssumma från Benfica med kvitteringsmålet mot Paderborn-, DanAxel Zagadou(åter efter skada) och så äntligen kroaten med vänsterknorren - Borna Sosa. Borta från spel är Silas Katompa Mvumpa som varit skadad och även Tiago Tomás. 

Viktigt för VfB är att hålla rent i början. Laget har haft en förnämlig förmåga att släppa in bollar första kvarten och ser man på statistiken så har det gått en väldigt lång tid sedan man höll nollan på hemmaplan. Men sannerligen var det 4 April 2021- jo faktiskt- och mot Werder Bremen. Då vann man med 1-0. Intressant att notera att Florian Müller i VfBs mål fortfarande inte varit med om det. 
I övrigt börjar man ser Labbadias linjer med fyrbackslinje, men frågetecken varför Anton går högernack och senast Vagnoman- som normalt sett är högerbreddare- löper vänsterback. Nu finns alternativ. Kanske spelar Sosa från start, annars finns även danske Nartey som möjlighet, Ito-Haraguchi centralt är en möjlighet. Peréa ser jag som en svaghet i startelvan, men startar troligen. 

Troligt lag
F. Müller - Anton, Mavropanos, Ito, Nartey - Karazor - Haraguchi, W. Endo - Perea, Führich - Guirassy

Werder Bremen
Unge tränaren Ole Werner har sedan han anslöt från Holstein Kiel revolutionerat Werder Bremen och fått tillbaka den härliga grönvita färgen kring Weser. Jag flyger ofta in till Bremen och ler varje gång jag ser Werder Bremen på flygfältets startbanor, Nu känns det också som att laget har fått en rejäl Take-Off och det med ganska små medel på transfermarknaden. Värvningar av spelare som Mitchell Weiser och Anthony Jung har givit stabilitet i laget och när Nicklas Füllkrug visar vägen i landslaget såväl som i klubblaget blir det en bra säsong. 
Bremen spelar helst 3-1-4-3, man skiftar möjligen till en rakare uppställning för att möta VfB. 
Det är ett offensivt lag med  29 mål på inledande matcherna och en Füllkrug som själv gjort 13 stycken och leder Bundesligas skytteliga. Problemet Werner har med sin attackfotboll, som han nog gärna själv kallar det - är försvarsspelet där 37 mål är det tredje sämsta i Bundesliga. Målvakten Pavlenka har förhållandevis lågt snitt i räddningar och det har varit svårt att få ihpå ett bra och effektivt samarbete mellan de rätt offensiva Stark och Friedl el Pieper och mittbacken Veljkovic. Mot VfB är Weiser borta dock, vilket försvagar. 
Senast slog man Wolfsburg med 2-1. 

Laget
Pavlenka - Stark, Veljkovic, Friedl - Pieper, C. Groß, A. Jung - Bittencourt, Stage - Füllkrug, Ducksch

Magnus Falk2023-02-04 22:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart