Truppen inför 2013/14

Truppen inför 2013/14

En lång och avslagen vår för Mainz del ska nu övergå i en något mer spännande silly-season. Vi tar en titt på laget inför nästa säsong.

Målvakter

Christian Wetklo 33 år (kontrakt till 2014)
Heinz Muller 34  (2014)
Loris Karius 19 (2014)

Wetklo har gjort en stark säsong ändå tog det tid innan kontraktet förlängdes. Anledningen var att Mainz fiskade efter en ny målvakt. Muller har tyvärr visat i de matcher han spelat att han ej längre håller i Bundesliga. Det gör mig då betänksam när Thomas Tuchel säger att unge Loris Karius inte är påtänkt som andremålvakt än. Karius har gjort ett inhopp när Wetklo blev utvisad samt spelat en del i Mainz andralag. Får vi Wetklo skadad är det m.a.o. katastrofläge därför är det önskvärt med en ny målvakt redan i sommar.

Ytterbackar

Zdenek Pospech 34 (2014) Vänster/Höger
Stefan Bell  21 (2014) IB/HB
Junior Diaz 29 (2015) VB
Radoslav Zabavnik VB, får ej nytt kontrakt
Malik Fathi 29 (2014) VB har varit utlånad hela säsongen.

Pospech är den enda klasspelare vi har på den här positionen. Han spelar dessutom lika bra på båda kanter. Stefan Bell som egentligen är noterad som innerback har spelat lovande på högersidan. Varken Diaz eller Zabavnik övertygar. Malik Fathi har under våren spelat i 1860, inte heller han ser ut att vara någon uppgradering. Zabavnik behöver ersättas med helst en vänsterback men det kan också fungera med en högerdito.

Innerbackar

Nikolce Noveski 34 (2014)
Bo Svensson 33 (2014)
Nico Bungert 26 (2014)
Jan Kirchoff lämnar för Bayern

Det har varit en mycket tung vår för gamlingarna Noveski och Svensson, skador på Bungert och Kirchoff har satt sina spår. Långsamheten har blivit allt tydligare nu på slutet när spelarna säkert varit en aning slitna. Det har helt klart kostat några poäng. En ny innerback i sina bästa år står högt på listan inför sommaren. Jag vill dessutom se en snabb förlängning av Bungerts kontrakt. Avsaknaden av Nico Bungert styrka och fina huvudspel har varit stort under skadeperioden men nu är han åter i träning.

När det gäller Stefan Bell är han fortfarande oprövad som innerback men hans spel på högerbacken gör att jag tror det är bäst att låta honom fortsätta där.

Defensiva mittfältet

Julian Baumgartlinger 25 (2015) DM
Elkin Soto 32 (2015) DM/VM
Yunus Malli 21 (2015) DM/VM
Niki Zimling 28 (2017) DM/OMC
Christoph Moritz 23 ny från Schalke DM

Vår starkaste position! Baumgartlinger har varit en klippa hela säsongen och både Soto och Zimling har gjort bra ifrån sig. Malli har potential väger kanske lite lätt men klubben tror på honom. Vi kan nog utgå från att Tuchel fortsätter med två defensiva mittfältare som grunduppställning. Inget behov av nyförvärv.

Offensiva Mittfältet

Nicolai Muller 25 (2015) HM
Marcel Risse 23 (2014) HM
Maxim Choupo-Moting 24 (2014) VM
Chinedu Ede 26 (2016) OMC
Nikita Rukavytsya 25 (2015) VM
Marco Caligiuri får ej nytt kontrakt
Andreas Ivanschitz får ej nytt kontrakt.

Nicolai Muller är vår bäste offensiva mittfältare! Men han kan komma att utmanas av Choupo-Moting som tyvärr har haft flera skador under säsongen. I dagsläget ser det ut som att den starkaste formationer på det offensiva mittfältet består av Muller-Zimling-Choupo-Moting. Risse har haft det tungt med att komma tillbaka efter sin långa skadeperiod. Rukavytsya har varit en katastrofal värvning och förhoppningen är att han kan säljas under sommaren. Ede har också varit mycket skadad och är svårbedömd. Jag har ovan angivit spelarnas favoritposition men flera av spelarna kan givetvis flyttas något steg hit eller dit. Ska man få ut max av spelarna är det dock grundpositionen som gäller och med det i åtanke känns det som mest angeläget att kontraktera en ny central mittfältare.

Elkin Soto har fungerat mycket bra till vänster på mittfältet där även Malli kan spela.

Att ej försöka förlänga med Ivanschitz är kontroversiellt. Jag håller dock med Tuchel om att han fungerar rätt dåligt ihop med likaledes löpsvage Adam Szalai på topp.

Forwards

Adam Szalai 25 (2015)
Shawn Parker 20 (2017)
Anthony Ujah 22 (2015) har spelat i Köln denna säsong
Ivan Klasnic Får ej nytt kontakt

Szalai ska ha en utköpsklausul på 8 miljoner Euro. Chans/Risk finns att han köps av något lag högre upp i näringskedjan. Szalai har periodvis haft en mycket bra säsong men samtidigt är Parkers utveckling enormt lovande. Man bör dessutom fundera över hur bra Ujah är med bundesliga mått mätt. Hans utlåning till Köln har varit väldigt lyckosam. Mainz lär var intresserade av att köpa Daniel Ginczek från Dortmund. 22 åringen har imponerat storligen i St Pauli under den gångna säsongen. 4 forwards känns dock som en för mycket.

Sammanfattning

Ekonomin är god. Lönebudgeten ökar en del till nästa säsong. Vi bör ha råd att uppgradera några positioner! Med tanke på att 5 spelare lämnar truppen så finns utrymmet i allra högsta grad. Dyker ett seriöst bud upp på Szalai (minst 7 miljoner euro) så tror jag Mainz nappar på det. Vi behöver främst en ny (reserv)målvakt, två nya backar samt en offensiv central mittfältare.



 

Bengt Kleijn2013-05-14 16:19:22
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....