Union Berlin spelar bland de bästa nu

Trots begränsade ekonomiska medel, lyckas de ändå hänga kvar och ta sig upp mot nya höjder som ingen förväntat sig av dem. De är en frisk fläkt i den moderna fotbollen och visar att det ibland inte alltid är en fet kassa som ger framgång, utan det gäller även att spela sina kort rätt i spelet som heter fotboll. Om man älskar sporten för vad den verkligen är, så går det inte att tycka illa om den lilla kultförklarade klubben från Köpenick i sydöstra Berlin.

Det är något särskilt med Union Berlin, eller die Eisernen, som deras smeknamn på tyska lyder. De har för det mesta fått kriga i motvind och väntas varje år få kämpa för sin överlevnad, men hitintills har de efter två och en halv säsong i Bundesliga överträffat allas förväntningar. Trots begränsade ekonomiska medel, lyckas de ändå hänga kvar och ta sig upp mot nya höjder som ingen förväntat sig av dem. De är en frisk fläkt i den moderna fotbollen och visar att det ibland inte alltid är en fet kassa som ger framgång. Det var bland annat detta som fick undertecknad att förälska sig i föreningen. Om man älskar fotboll för vad den verkligen är, så går det inte att tycka illa om den lilla kultklubben från Köpenick i sydöstra Berlin.

Formen och dagsläget

En av nyckelspelarna i Urs FIschers lagbygge, Bundesligas rockstjärna Max KruseEfter lite mer än halva säsongen spelad, så ligger Union Berlin ofattbart nog på en fjärdeplats som i Bundesliga innebär en direktplats till den allra största av turneringar, Champions League. Så sent som i höstas fick Union Berlin pröva på europaspel i nystartade Conference League efter att ha blivit tilldelad platsen när de kommit sjua i tabellen. Om än deras vistelse i Bundesliga fortfarande är kortvarig, så var fjolårets säsong deras mest framgångsrikaste hittills. Det var verkligen ett gastkramande race om att få den sista biljetten till Europa och det avgjordes i allra sista sekunden mot RB Leipzig när superviktiga Max Kruse nätade i slutminuterna på tilläggstid. Det var en bra erfarenhet för dem att få pröva på europaspel för första gången på tjugo år, även om målgöraren själv egentligen inte var så sugen på just den turneringen. Nu rullar även denna säsong på ganska bra med en fjärdeplats bara en poäng efter Bayer Leverkusen på tredjeplatsen och nio poäng efter Dortmund på andraplatsen. Nu kanske någon säger att man inte ska sätta sig på för höga hästar, men det här är en liga där allting kan hända och man får ju lov att drömma lite. Klubbens målsättning är och har sedan uppflyttningen alltid varit att säkra kontraktet och etablera sig i ligan. Det har man klarat av med råge och det andra som skett får väl ses som en liten bonus som förgyller tillvaron. Bredvid topplaceringen har det också flutit på bra i DFB Pokal. Där vann man senast i derbyt mot ärkerivalen Hertha Berlin och färgade för andra gången denna säsong den tyska huvudstaden i rött. Sedan de riktigt stora favoriterna blivit utslagna och die Eisernen tagit sig till kvartsfinal, så talas det plötsligt om Union Berlin som favorit att ta hem pokalen. Vilken dröm det hade varit!

Förändringen och lagbygget

Bakom framgångarna finns det också mycket hårt och gediget arbete från tränare, klubbpresident, scouting, rekrytering och naturligtvis fansen. Fotbollen är ingenting utan fans och Union Berlins fans är något extra. Så sent som i förra veckan hamnade hemmaarenan die Stadion An der Alten Försterei på åttonde plats bland Europas mest omtycka arenor. Hör och häpna, man hamnade till och med före Wembley i rankingen och före Olympiastadion! Fansens roll är alltså en viktig del, men ej att förglömma är den ödmjuke och målmedvetna schweizaren Urs Fischer. Pragmatikern Urs Fischer är dirigenten bakom Union Berlins sätt att spela så fantastiskt bra som de gör just nu. Jag säger pragmatiker, därför att han vet vad han kan göra med sitt manskap beroende på vilka spelartyper som finns ute på planen. Han låter sig heller inte påverkas av vad pressen skriver, utan är fullt fokuserad på sina uppgifter.
Stadion An der Alten Försterei, Union Berlins högljudda fästning
Idag spelar de bra fotboll som ett bollförande lag, men riktigt så var det inte i början. Som nykomlingar visste de om att det skulle bli tufft att möta etablerade lag i Bundesliga med mycket hårdare krav och annat tempo. Lösningen blev att ha en targetanfallare i form av Sebastian Andersson och nyttja fasta situationer så mycket som möjligt. Det och att man spelade tufft och fysiskt. Ett gult kort gjorde inte så mycket. Man tog ett för laget. Receptet fungerade och man kunde som ett mittenlag med 41 poäng fira att man säkrat kontraktet. Inför nästa säsong började det Union Berlin vi ser idag ta form på riktigt. Man agerade smart på transfermarknaden och knöt till sig spelare med utgående kontrakt och de som inte hade något kontrakt samt att man tog in spelare på lån. En billig men effektiv lösning på det nya lagbygget som skulle ta form inför nästa säsong. Den största och kanske viktigaste värvningen som totalt förändrade Union Berlins sätt att spela fotboll på, var när den kontroversiella playmakern Max Kruse anlände till Köpenick. Hans spelförståelse, blick för spelet och vana att göra mål var en bidragande effekt till att man hamnade så högt upp i tabellen som man gjorde och till slut även nådde europaspel i en oförglömlig match. Under den säsongen föddes det spelförande Union Berlin vi ser idag och som inte stressar iväg bollarna, utan låter dem rulla och hitta smarta passningar.

Framtiden och mot nya triumfer

Succén från ifjol har inte upphört ännu. Den byggs vidare. Union Berlin fortsätter att överraska sina motståndare och bjuder upp till dans mot topplagen i Bundesliga. Stämpeln som underdogs sitter nog i ett par säsonger till, men den håller på att sakteliga tyna bort och Union Berlin börjar ta över rollen som den respekterade skräckmotståndaren ifrån huvudstaden. Ifall nuvarande läge håller i sig, så har vi en riktig dunderknall att se fram emot med potentiell tredjeplats och spel i den bästa av turneringar. Det har varit mig ett sant nöje att få hänga med på deras resa och jag hoppas på ännu fler framgångar framöver för die Eisernen!
 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-01-26 21:13:11
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig