Lagbanner
Välkommen till Union Berlin på SvenskaFans!

Välkommen till Union Berlin på SvenskaFans!

Nu finns 1. FC Union Berlin på SvenskaFans!

Hej och välkommen till 1. FC Union Berlins Svenskafanssida. 
 
Jag som bestämt mig för att börja skriva om klubben heter David Ronàld, är 22 år gammal och har det senaste året varit hemmahörande i Berlin där jag sett laget på plats flertalet gånger och men är nu tillbaka i Sverige. Det var på plats i Berlin, i skuggan av Herthas dominans som jag upptäckte denna klubb med sina såväl fanatiska fans som sin fantastiska historia. Mitt första besök på Alten Försterei var den 11 Februari 2011 i 3-3 matchen mot Osnabrück som toppades av en missad straff av kapten Torsten Mattuschka i den 93:e spelminuten. 
 
Klubben grundades 1906 som FC Olympia Oberschöneweide i östra Berlin genom en sammanslagning av flertalet mindre klubbar. Det var dock inte förrän 1966 som FC Union Berlin grundades när fotbollen i DDR reformerades och det ledande laget i varje distrikt fick prefixet “FC”. Därtill bildades även det arméfinansierade FC Vorwärts Berlin och det Stasi-finansierade BFC Dynamo, vilka båda numer spelar i de lägre divisionerna. BFC Dynamo som Dynamo Berlin och FC Vorwärts som FFC Viktoria 91. 
 
Union Berlin har aldrig firat några större triumfer, den största hittils är segern i den Östtyska cupen 1968 (ej heller att förglömma är 2-1 segern borta mot Hertha säsongen 2010/11), men var länge, och är fortfarande, en politisk plattform för oppositionella, särskilt under DDR-tiden, då det var det enda civila laget som fanns i Berlin under DDR. Ett exempel på politiska yttringar inom Union Berlin var vid frisparkar nära mål då klacken ropade mot motståndarmuren: "Die Mauer muss weg!" ("Muren måste bort!"), då självklart syftande på Berlinmuren. Rent historiskt är också BFC Dynamo Unions största rival då hatet mellan supportrarna, mest på grund av politiska orsaker men även den naturliga känslan då klubbarna var lokaliserade väldigt nära varandra, var mycket stort och alla matcher lagen emellan sågs som högriskmatcher. Läget är fortfarande likadant även om man nu väldigt sällan spelar mot varandra. Ämnet Stasi är än idag mycket känsligt inom FC Union vilket inte minst märktes när det i Juli 2011 framgick att klubbens president Dirk Zingler tidigare tjänstgjort hos Stasi vilket splittrade supportrarna i två läger då han uträttat mycket gott inom klubben. 
 
Sedan säsongen 2009/10 spelar man åter i 2. Bundesliga, efter att säsongen 2003/04 relegerats från densamma och efterföljande säsong dessutom ramlat ner i Oberliga-Nord. Säsongen 2009/10 slutade man på 12:e plats i 2. Bundesliga och 2010/11 på en 11:e-plats. Målet för klubben just nu är att bygga en stabil grund och på sikt nå Bundesliga, där man aldrig tidigare spelat. 
 
Vi är nu 5 matcher in i säsongen 2011/12:
1-1 i ligapremiären borta mot FSV Frankfurt
0-4 i hemmapremiären mot Greuther Fürth
5-6 (efter straffar) i förstarundan utav DFB-pokal mot Rot-Weiß Essen
3-0 i säsongens andra hemmamatch mot Paderborn
0-4 i säsongens första öst-derby borta mot nykomlingen Dynamo Dresden
 
Jag hoppas att vi kan samla oss svenska Union-supportrar här och sprida budskapet vidare, för för mig finns det bara ett:
 
Immer wieder Eisern Union!

David Ronàlddavid@vilhelmsson.net2011-08-16 14:50:00
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig