Lagbanner
Fokus på säsongsavslutningen: Union Berlin

Fokus på säsongsavslutningen: Union Berlin

I en artikelserie tar SvenskaFans tempen på lagen ute i Europa inför den rafflande säsongsavslutningen.

Johan Holmberg - Union Berlin-redaktionen

Hur är läget i laget inför säsongsavslutningen?

- Läget i laget är ganska så harmoniskt, skulle jag säga. I Union Berlin är aldrig någon större än laget och när laget går bra, då mår alla bra. Man njuter av att vara där uppe i toppen och kommer kämpa hårt för att skrapa ihop så många viktiga trepoängare som möjligt för att avsluta på topp.

 Ni parkerar just nu på en tredje plats. Rimmar det väl med förhoppningarna inför säsongen?
- Egentligen inte. Den här säsongen har man återigen överträffat de egna förväntningarna och alla andras förväntningar också. Förra säsongen avslutades sensationellt bra och det gjorde ju säsongerna dessförinnan också. I år trodde man ändå inte riktigt på att man skulle lyckas överprestera igen, men det har man gjort och under hela säsongen har man återigen varit involverad i toppstriden och lyckats kombinera detta med spel i cupen och Europa League. Skrällarna fortsatte komma och även denna säsong kan man lyckas med det oväntade genom att uppnå en placering i topp tre eller fyra och därigenom kvalificera sig till Champions League. Det hade smakat fågel för Union Berlin.

 Kommer laget uppnå sin målsättning?
- Ja, med råge! Målsättningen har inför varje säsong varit att säkra ännu en säsong i Bundesliga. Man ska inte glömma att Union Berlin gör sin blott fjärde säsong i Bundesliga bara, vilket kan vara lätt att glömma med all framgång som hänt. Alla dessa framgångar är bara något extra för att förhöja upplevelsen. Sedan man rekordtidigt uppnådde det minimala poängkravet för nytt kontrakt, så blev den nya målsättningen att försöka ta sig ut i Europa igen. Det är något jag tror man kommer lyckas med, då det inte angavs någon specifik turnering. Målet är bara att ta sig ut i Europa igen.



Vad har varit den största snackisen i klubben under säsongen?
- Det är svårt att välja bara en snackis! Det har hänt så mycket kring klubben i år. Många sensationella händelser. Alltifrån serieledningar till stora matcher, men störst snackis var nog ändå den misslyckade övergången av Isco som sprack i sista stund.

Vilken eller vilka spelare har överraskat positivt eller inte riktigt nått upp till sin nivå?
- Den spelare som fått blomma ut i år och verkligen visat vad han går för, det är Kevin Behrens. Han har visat framfötterna och övertygat Urs Fischer om varför han ska vara med i startelvan och inte bara vara en superinhoppare som han varit tidigare.

En som jag hade större förhoppningar kring och som inte riktigt fått det att funka i Bundesliga, det är Jordan Pefok Siebatcheu. Han öste in mål i den schweiziska ligan och gjorde det bra till en början som partner till Sheraldo Becker, men sedan kom skadorna och han hamnade i en svacka han inte riktigt kunnat komma tillbaka ifrån. Kanske krävs det en eller två säsonger i Bundesliga innan han har hunnit vänja sig vid ligan.

Slutligen, vilka vinner ligan, vilka kniper Europlatserna och vilka åker ur?
- Ifall Dortmund inte tappar skärpan nu i de fyra kvarvarande omgångarna, så tror jag nog att i år är deras år att säga upp smått krisande Bayern Münchens prenumeration på ligatiteln. Det behövs lite förändring och det är också kul ifall det blir en annan vinnare av denna mycket intressanta årgång av Bundesliga. Bayern München, Dortmund, Union Berlin och Freiburg går till Champions League. Sen har man också jokern Bayer Leverkusen, beroende på hur det går för dem i Europa League. Platserna till Europa League kommer stå mellan Bayer Leverkusen och Red Bull Leipzig, tror jag. Ifall de båda får framgångar i cupen och i Europa, så tror jag nog ändå på att Mainz lyckas ta den sista platsen till Europa genom Conference League.

Jag kommer sakna Berlinderbyt nästa säsong, då jag tror att griniga Hertha Berlin åker ut tillsammans med jojolaget Schalke 04. De sistnämnda har lite för tufft motstånd för att skrapa ihop tillräckligt med poäng. Stuttgart kommer med nöd och näppe hålla sig vid liv på kvalstrecket och spela två tuffa matcher i kvalet. Det blir spännande och ovisst ända in i slutet.

SvenskaFans.com2023-05-05 18:00:00

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig