Lagbanner
Genomgång av Union Berlins transferfönster

Genomgång av Union Berlins transferfönster

Det var ett händelserikt transferfönster för Union Berlin. Omtyckta spelare lämnade, VM-spelare tillkom och en sensation avbröts i sista stund. Här är de som lämnade och kom till klubben.

Häromdagen stängde vintertransferfönstret för Union Berlin och det hade kunnat sluta väldigt spektakulärt. Sportchefen Oliver Ruhnert är känd för sin smarta transferstrategi och det har hänt chockartade värvningar förut i klubbens historia med hans metoder. Han har lyckats knyta till sig stora namn förut som klubben egentligen inte skulle ha haft råd med och under detta fönster var något storartat på gång igen. Vad som började som ett skämt blev plötsligt allvar när man såg att den femfaldige Champions League-mästaren Isco var kontraktslös och därmed gratis att hämta in. Man beslöt sig för att närma sig honom och ett par dagar efter derbyvinsten var den bollskicklige spanjoren på plats i Berlin för att göra sin läkarundersökning. Kontraktet var klart och det enda som fattades var att han skulle presenteras efter undersökningen, men sedan hände något tvärt. Förhandlingen avbröts abrupt då Iscos delegation på plats ville justera kontraktet, något som gick emot vad man tidigare kommit överens om. Det gick inte Oliver Ruhnert och Union Berlin med på och den spanske storspelaren fick lämna förhandlingsbordet fortsatt klubblös.
Det var ett par intensiva dagar för supportrarna och hela Fotbollseuropa följde vad som hade kunnat bli en av de mest sensationella övergångarna i Europa, men tyvärr sprack det i sista stund. Trots den misslyckade övergången, så säger det ändå något om var Union Berlin har hamnat. Ett sådant stort namn hade man aldrig kunnat tro skulle skriva på för lilla klubben ifrån Köpenick när man tog klivet upp för sisådär snart fyra år sedan. 

Man lyckades inte knyta till sig en femfaldig Champions League-vinnare, men väl två VM-spelare som gjorde stabila insatser för sina respektive landslag. Dessa två spelare är heller inga färskingar och kommer dessutom från två storklubbar i Europa. Spelarna är Josip Juranovic och Aïssa Laïdouni från skotska Celtic FC och ungerska Ferencváros TC. Med sina klubbar har de redan hunnit med att vinna både cuptitlar och ligatitlar och de har också rutin från spel ute i Europa. Under VM blev Juranovics Kroatien trea och Laïdounis Tunisien stod för en skräll när man slog jätten och världsmästaren Frankrike. De har redan under sin korta vistelse hunnit imponera stort. Senast gjorde de det under cupmatchen mot Wolfsburg. Juranovic med sina fantastiska tillslag på hörnor och frisparkar och Laïdouni med sin uthållighet och styrka. Förutom dessa två, har även erfarna Jérôme Roussillon från Wolfsburg anslutit. Han har också hunnit spela ett par matcher och har visat upp vilken snabbhet han besitter på sin vänsterkant. Det enda han behöver öva på är sina avslut, som i friläget han fick senast i cupmötet mot sin gamla klubb. 

Det har tillkommit lite nya spelare för att kunna ha en bra bredd på viktiga positioner, men även några publikfavoriter har lämnat klubben för att göra plats åt de nya. En av dessa är den hårt slitande vänsterbacken Julian Ryerson som verkligen blommade ut under sin tid i Union Berlin. Så pass mycket att storklubben Dortmund fick upp ögonen för honom och köpte honom under början av året. Han gjorde många minnesvärda matcher och jag minns särskilt hans insats mot Bayern München i höstas. Han släppte inte förbi någon på sin kant och särskilt inte Kingsley Coman. Den andra favoriten som lämnat är Genki Haraguchi. Under hans två säsonger har han hunnit med att få spela ute i Europa med Union Berlin, men även förevigat sig som derbymålskytt. Tyvärr blev det skralt med speltid på sistone och han tappade sin position som startspelare. Nu är han i nedflyttningshotade VFB Stuttgart och ska försöka hjälpa dem att hålla sig kvar. En annan som ständigt är på vift och har gjort få matcher för Union Berlin, är vänsterbacken Tymoteusz Puchacz, Han begär speltid, men har haft svårt att slå sig in i startelvan. Under transferfönstret blev han därför utlånad till den grekiska storklubben Panathinaikos FC som just nu är uppe i toppstriden av den grekiska ligan. Även Tim Skarke, som inte gjort många matcher eller inhopp för Union Berlin, har lånats ut för att få mer speltid och erfarnhet hos Schalke 04

Någon som också varit på andra klubbars radar, särskilt krisande engelska sådana, är Union Berlins poängkung Sheraldo Becker. Han är klubbens främsta målskytt och bidrar med en del assist också, Han har dessutom en del snabbhet, viket är starkt bidragande till hans attraktionsvärde på marknaden. Klubbarna som visat intresse har varit Nottingham Forest och Everton FC, men Sheraldo Becker har själv varit tydlig med och gått och sagt att han tänker stanna denna säsong ut. Sedan får vi se hur det ser ut i sommar för den oerhört viktiga spelaren. Just nu rider Union Berlin på en framgångsvåg och den är han ännu inte beredd att lämna. Det finns trots allt fortfarande chanser även i år att vinna någon titel eller uppnå en plats till Champions League.

Lite mer än halva säsongen är nu spelad och nyförvärven man har fått in har redan hunnit visa upp sig. Union Berlin hade kanske berikats om Isco anslutit. Det skulle kunna ha genererat i ökade försäljningar och klubbens rykte hade spridits sig ännu mer, men samtidigt vet man inte hur det hade blivit med en sådan storspelare i laget. Spelsättet och lagets sammanhållning hade kanske förändrats till det sämre och man hade kanske blivit för beroende av honom. Det finns några exempel på att det inte bara får positiva följder av att ha ett stort namn i sitt lag. Union Berlin spelade bra innan snacket om Isco och fortsätter även att spela bra utan honom i truppen. Man kan nog uppnå stora framgångar ändå, med eller utan honom i laget. Även om man inte fick just honom, så har man gjort ett bra övergångsfönster och de andra nyförvärven har redan hunnit visa upp sina kvalitéer och hur de passar in i Urs Fischers lagbygge. Laget har utvecklats enormt och har ökat sin dragningskraft ute i Europa, vilket är positivt för alla. Det visar sig i vilka spelare man numera kontrakterar och länkas ihop med.
 

Johan Holmberg@Redjohnzo2023-02-02 01:29:39
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig