Lagbanner
Borussia-Park, 2024-04-28 15:30

Mönchengladbach - Union Berlin

Inför: Borussia Mönchengladbach - Union Berlin
Unions nye försvarsgeneral Kevin Vogt, i kamp med Augsburgs stjärna Ermedin Demirovic

Inför: Borussia Mönchengladbach - Union Berlin

Tre oerhört viktiga poäng står på spel när Union Berlin gästar Borussia Mönchengladbach. Båda lagen befinner sig strax ovanför kvalplatsstrecket och är i starkt behov av poäng i detta möte som kan beskrivas som en sexpoängsmatch. Här är tränarens tankar, läget i Union och min analys av motståndet inför söndagens möte.

Union har nu fyra raka matcher utan seger och framförallt tre förluster i rad. Det har visserligen varit mot tufft motstånd (Leverkusen 0-1, Augsburg 0-2 och Bayern 1-5) men nu måste den svaga trenden brytas för att hålla Mainz och Köln bakom oss i tabellen. Senare under söndagen spelar även Mainz och Köln en otroligt viktig match för bottenstriden i Bundesliga.

Tränare Nenad Bjelicas tankar

Presskonferensen inleds med att vi får veta att Jakob Busk och Jerome Roussillon missar matchen. Nenad poängterar att laget tränat väl under veckan och att resten av spelarna är redo, däribland Rani Khedira som varit tveksam för söndagens match. Han får frågan om laget förstår den prekära situationen de befinner sig i och svaret är tydligt "Absolut, de är väldigt fokuserade, koncentrerade på deras uppgift". Han fortsätter vidare med att berömma Mönchengladbach, men att vi ändå har goda chanser mot dem. Sedan tar han upp att fullt fokus ligger på söndagens match, att motståndarna är två poäng före i tabellen och att vi fortfarande har chansen att säkra ett nytt kontrakt i egna händer.

I slutet av presskonferensen belyser Nenad att läget i truppen är positivt. "Vi har nästan hela truppen redo i fysisk form och ska göra allt för att ta tre poäng". Han poängterar att vi har 17, 18 kanske till och med 20 stycken spelare som kan vara ordinarie, vilket behövs i ett vinnande lag. Till sist får vi höra om Augsburg-matchen som enligt Nenad var bra fram till misstaget som föranledde ledningsmålet. Han avslutar med att säga att han litar fullt ut på laget och att alla är viktiga.

Motståndet

Det kanske låter klyschigt, men Borussia Mönchengladbach har verkligen inte rosat marknaden denna säsong. Efter 29 spelade omgångar återfinns man först på en 13:e plats, som bekant två poäng före Union. En seger för "Die Fohlen" är alltså minst lika viktig som för oss och värt att notera är att deras form är ännu mer bedrövlig än vår. På de senaste sju matcherna har de endast tagit en seger, vilket var borta mot Wolfsburg. I senaste matchen mot Hoffenheim släppte man dessutom in hela fyra mål i en match som till slut slutade 4-3 efter ett sent mål på övertid.

Tillbaka till den aktuella matchen. Här kommer Gladbach att få klara sig utan en stor mängd spelare: Christoph Kramer, Tony Jantschke, Max Wöber, Julian Weigl och Jonas Omlin samt ungdomsspelarna Simon Walde och Leon Ranos. Osäkra till spel är även den skicklige yttern Franck Honorat, mittfältsstjärnan Manu Kone och utlånade Union-anfallaren Jordan Siebatcheu. Det kommer kännas väldigt bittert om Jordan kommer till spel och är inblandad i ett mål för Gladbach.

Klubbikonen Patrick Herrmann som varit i klubben sedan 2009 gör också sin sista matcher i karriären under slutspurten av säsongen. Det är en spelare som jag uppskattat under alla år jag följt Bundesliga. Han har alltid gett sitt yttersta på planen och har till och med gjort landskamper för "Die Mannschaft". Bara att gratulera till en fin karriär där han varit sin klubb trogen genom hela seniorkarriären.

Jag ska erkänna att Borussia Mönchengladbach är ett av de lag jag sett allra minst under säsongen, men sedan vår ankomst till Erste Bundesliga är det ett av lagen vi har haft allra lättast mot, utan att nu jinxa något. Deras spelsätt och taktik med mycket bollinnehav och en högt stående backlinje har passat oss som handen i handsken med det försvars- och kontringsstarka laget under Urs Fischer. Nu spelar båda lagen en lite annan typ av fotboll, där Gladbach är mer raka och snabba i sina anfall och även starkare på fasta situationer gentemot innan.

Spelarna att se upp för i hemmalaget blir naturligtvis den snabbe yttern Robin Hack som stod för en sensationell flytt förra sommaren när han lämnade ett Arminia Bielefeld, degraderat till 3. Bundesliga för nämnda Borussia Mönchengladbach. Under säsongen har han stått för åtta mål och två assists där hela tre av målen kom senast i 4-3 förlusten mot Hoffenheim. Alltså är det en spelare i glödhet form, som förmodligen kapten Trimmel kommer att få jobba hårt med under matchens gång. Den 21-årige egna produkten Rocco Reitz är numera också en viktig del av lagets mittfält och blir att se upp för, precis som den erfarne franske anfallaren Alassane Plea som är poängstarkast i laget med 12 poäng.

Läget i Union

Det går inte att nog poängtera hur viktiga nästkommande matcher blir för Unions fortsatta existens i Bundesliga. Spelschemat som återstår är förutom mötet mot Mönchengladbach enligt följande i tur ordning: Bochum (H), Köln (B) och Freiburg (H). Det känns helt klart som överkomliga motståndare, men med tanke på vår usla form den senaste tiden och konkurrenternas motsatta form är ett nytt kontrakt långt ifrån givet. Därför tror jag att det är av yttersta vikt att det inte blir ett poängtapp och helst en vinst mot Gladbach.

Det kan även innebära mycket för tränare Nenad Bjelicas framtid i klubben. Min känsla är att han kommer stanna, men spelet har i ärlighetens namn inte sett bra ut förutom i vissa delar av matcherna när vi fått spelet att stämma. Vi får se om den varan förbättras under slutdelen av säsongen, men just nu räknas förstås bara poängen. Enligt mig kommer det förmodligen krävas en maximalt en vinst (2-3 poäng) för att undvika direkt nedflyttning och maximalt 8 till 9 poäng för att undvika kvalspel.

Startelvan

I och med att nästan samtliga spelare är tillgängliga blir startelvan svår att formera. Egentligen är det bara backlinjen och vänstra wingbackpositionen som känns givna på förhand. Här är min förväntade elva:

3-4-1-2

Rönnow
Doekhi - Vogt - Leite
Trimmel - Tousart - Khedira - Gosens
Aaronson
Vertessen - Volland

Bortastödet

Över 2 000 "unioner" förväntas resa de långa 60 milen till Nordrhein-Westfalen och Mönchengladbach i de västligaste delarna av Tyskland. Det får sägas vara en stark siffra. Värt att nämna att det är lite av ett vänskapsmöte mellan supportrarna, då ultrasgrupperingarna hos de båda lagen har nära band och koppling till varandra.

Datum och tid: 2024-04-28 15:30
Stadion: Borussia-Park
Plats: Mönchengladbach
Domare: Sascha Stegemann


Eisern!

Carl Wass@CW_02s2024-04-27 23:57:51
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig