Lagbanner

Mot nya djärva mål

Den första tävlingsmatchen för den nya säsongen står inför dörren. Union Berlin har skördat framgångar under sina fyra år i Bundesliga och känns allt mer som ett etablerat lag i ligan. Imorgon är det dags för tyska cupen. Nästa stora steg för klubben skulle kunna bli att vinna pokalen.

Förra säsongen avslutades på allra bästa sätt för Union Berlin. Den storartade bragden blev sann och i höst spelar man med de riktigt stora i Champions League. Det blev precis som de förra gångerna det handlade om Europaspel ganska så dramatiskt. Allting avgjordes in i det sista och i slutändan blev Union Berlin den största vinnaren av dem alla. Platsen till den finaste av turneringar säkrades och nu när nästa säsong står inför dörren, då kommer fotbollens jättar till den tyska huvudstaden. 

Efter att förrförra säsongen ha uppnått en historisk femteplats och därmed också Europa League, så trodde jag ett tag att Union Berlin nog nått kulmen och att de nästa säsong skulle bli svårt att matcha den prestationen igen. Så tänkte jag också säsongen dessförinnan när Union Berlin för första gången på väldigt länge kom ut i Europa genom Conference League på en grymt bra sjundeplats. Då lyckades man överträffa sina egna förväntningar och alla andras också. Mot alla odds upprepade man bedriften med att nå Europa igen och vara involverad i toppstriden. Hur blev det senast då? En upprepning av de föregående säsongerna, fast snäppet större. Denna gång kröntes den bästa säsongen hittills med 62 poäng, en fjärdeplats och biljett till den finaste av turneringar, Champions League. Det tycks aldrig upphöra och man undrar vad som blir nästa steg och hur kommande säsong kommer arta sig?

Säsongsmålet är och förblir alltid att säkra ett nytt kontrakt i ligan. Det känns som att Union Berlin varit med ganska länge nu, men det var för inte mer än fyra år sedan de klev in i den tyska fotbollens finrum. Men under denna korta tid har de hunnit med så mycket, så mycket som vissa klubbar som funnits längre inte ens varit nära vid. Frågan är vad målsättningen för i år kommer bli? Ska man våga gå för en titel kommande säsong? Det kan kanske sägas att man hade tur med tanke på att många av de etablerade toppklubbarna hade lite grus i sina maskinerier, men det tar ändå inte ifrån Union Berlin att de kunde vara där uppe i toppen och leverera så som de gjorde. Dessutom kom man långt i cupen och ända till åttondelen i Europa League.

Att försöka vinna ligan vore nog inte ett realistiskt mål, men tyska cupen är nog ingen omöjlighet. Viljan finns där och om man ska fortsätta vara i en euforisk känsla, så känns en titel rätt. Nu har man ändå vunnit platser till alla europeiska turneringar. Skrällarna har kommit på rad och nästa stora skräll att hända vore om man tog sin första tunga titel. Där ser jag den tyska cupen som en stor chans för klubben. Detta är kanske storhetsvansinne från min sida och det är inte en del av Union Berlin-andan att sätta upp sådana stora mål. Ödmjukheten är viktig och att ha fötterna nere på jorden, men ibland får man låta sig sväva iväg på drömmarnas moln.

Imorgon är det så äntligen dags för den första tävlingsmatchen för säsongen. Alla matchtröjor har blivit presenterade, spelare har lämnat truppen och nya starka förvärv har tillkommit. Resultaten i träningsmatcherna har blandat och gett, men nivån känns hög och imorgon är det upp till bevis när man åker till Baden Würtemberg för att möta FC Astoria Walldorf hemmahörandes i Regionalliga Südwest. Det första steget mot att ta en första stor titel ska härmed inledas, men det gäller att hålla skärpan uppe eftersom tyska cupen har en tendens att bjuda på överraskningar. Union Berlin känns dock väl förberedda och är mer än redo att anta den svåra utmaningen. Denna säsong ska man återigen vara med i tre tävlingar och lyckas prestera i dem alla.

 

Johan Holmberg@Redjohnzo2023-08-12 12:53:00
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig