Union Berlin vann en prestigeseger mot RB Leipzig
Union Berlin vann en prestigeseger mot toprivalen RB Leipzig.

Union Berlin vände och vann i det laddade mötet mot toprivalen RB Leipzig.

Det var höga förväntningar på helgens toppmatch och de förväntningarna införlivades också. Det var ligatvåan mot ligafyran och båda var hungriga efter de tre viktiga poängen för att inte halka efter Bayern München. Här är en sammanfattning av vad som skedde.

Matchbilden blev ungefär som man väntat sig. Det var ett Red Bull Leipzig med mycket bollinnehav och passningar mot ett Union Berlin som fick springa mycket och som var effektiva med bollen. Leipzig hade högt tryck på Union Berlin och i den tjugofjärde minuten kom ledningsmålet för Leipzig. Då kunde Benjamin Henrichs dra på en riktig kanon mot Union Berlins mål efter att ha fått lite mycket yta till vänster utanför straffområdet. Ett samlat men bolltittande och passivt försvar satte ingen press på honom och han skickade iväg projektilen mot Frederik Rønnow som efter lite tveksamt agerande släppte förbi den i sitt vänstra hörn. Union Berlin låg nu under och hade en tuff uppförsbacke mot ett skickligt bollrullande RB Leipzig. Man höll dock ut och producerade bland annat ett farligt försök till kvittering i den trettiosjunde minuten när Sheraldo Becker kom fri på en djupledsboll fint serverad av Aïssa Laïdouni. Han kom förbi på sin vänsterkant, skickade in den snett inåt mot bortre stolpen men såg den tyvärr slinka förbi efter att Leipzigs målvakt fått några fingrar på bollen. Detta missade dock domarna och bollen blev en utspark istället för en hörna. Sedan hände inte mycket mer och Union Berlin gick av planen i underläge i halvlek.

I andra kom Union Berlin ut som ett starkare lag i jakt på kvittering. Man försökte ett antal gånger på hörnor och frisparkar med att få till en kvittering och kanske var det just det som behövdes för att vända matchbilden till sin fördel. I den sextionde minuten satte man äntligen dit den viktiga kvitteringen när Janik Haberer gjorde ett mål som är en kandidat till årets mål. På en bra slagen hörna tog han emot en nick nedåt till honom från en stressad försvarare i Leipzig som han sedan förvaltade på allra bästa sätt. Precis utanför straffområdet dundrade han in en volley som ingen målvakt i hela världen hade kunnat stoppa. Den perfekt slagna volleyn innebär att det nu stod 1-1 och att det plötsligt blev till en match igen.

Union Berlin gjorde några byten för att få in lite friska ben och för att fortsätta hålla igång det höga tempot i bolljagandet. Ut gick de hårt jobbande och pressande anfallarna Kevin Behrens och Sheraldo Becker. In kom Sven Michel och Jordan Siebatcheu. Union Berlin fortsatte med sin press och bolljagande och det hela lönade sig i en till fast situation efter att det tagit hands på en försvarare inne i Leipzigs straffområde. Straffen tog den säkre skytten Robin Knoche i den sjuttioandra minuten och han förvaltade den lika bra denna gång som de andra gångerna han gjort det. Union Berlin hade nu återigen vänt ett underläge.

Efter vändningen till 2-1 blev det nu dags för hela Union Berlins lag att tappert försvara sig mot ett RB Leipzig som fått in lite nya offensiva krafter. De hade fått nytt bränsle och det märktes i antalet chanser och att trycket ökade på Union Berlin. I den sjuttioåttonde minuten hade glädjeruset kunnat ta slut när man krånglade lite för mycket med bollen vid ett bakåtpass. Då såg Yussuf Poulsen sin chans och satte retfullt dit den bakom Frederik Rønnow. Deras kvittering skulle dock bli kortvarig, då man med VAR tittade på en misstänkt offside innan målet. Videogranskningen fällde Leipzig som blev vansinniga på beslutet och Union Berlin kunde återinfinna sig som ledare igen.

Pressen på dem tog dock inte slut där. Det skulle bli en intensiv och dramatisk avslutning mot ett frenetiskt motstånd. För att vara beredd på anstormningen och kunna försvara sin sköra ledning, så gjordes det därför lite defensiva byten hos Union Berlin. In kom Paul Seguin, Morten Thorsby och Jérôme Roussillon. Ut gick Aïssa Laïdouni, Niko Gießelmann och Janik Haberer. De var med om att försvara ledningen till varje pris. I de sista minuterna blev det svettigt för Frederik Rønnow som stod för några riktigt bra räddningar, men också för hela laget som nästan allihop befann sig inne i eget straffområde för att hålla bollen borta. I den nittiosjätte minuten lyckades man precis att rädda bollen från att gå över mållinjen. Det kom en perfekt slagen boll in i straffområdet som gick över alla där inne. Där och då trodde man att det skulle sluta oavgjort, men den rejäla uppoffringen av alla fyra eller fem spelare plus målvakt lyckades hålla undan bollen. Otroligt nog gick den inte över mållinjen och Union Berlin kunde dra en suck av lättnad. Sedan hördes domarens slutsignal. Union Berlin kunde fira ännu en triumf och att man ännu hänger kvar i toppen som obesegrade sedan återstarten. Den otroliga fotbollsresan fortsätter.