Vad händer i Mainz?

Vad händer i Mainz?

Efter fjolårets minst sagt turbulenta säsong förbereder sig 05 just nu som bäst i de österrikiska alperna. Detta med en trupp som ser ovanligt tunn ut med flera kännbara förluster och få nyförvärv. Men med Bo Svensson , den danske mirakelmannen vid sidlinjen gror förhoppningar om en positiv säsong.

De som följer minns hur totalt uträknade Mainz var för ett drygt halvår sedan. Hur hela klubbledningen sparkades och den förlorade sonen Christian Heidel tog över som regisör i sin hemstads Mainz 05. Det hade varit bråk, spelarstrejk och idel förluster. Men in kom den nya trojkan Heidel, Martin Schmidt och den före dette Mainzspelaren Bo Svensson. Efter att sagde Svensson tog över radades segrar upp, och hade man endast räknar vårsäsongen hade 05 spelat i europa. 

Efter tränarbytet spelade laget med en enorm press, det var helt och hållet gegenpresse. Allt eftersom resultaten kom lugnade man ned sig något och spelade inte riktigt lika intensivt men resultaten fortsatte att trilla in. Att en så pass oerfaren tränare når dessa resultat med en helt utdömd trupp är anmärkningsvärt. Troligen är stämningen en helt annan i laget idag och förhoppningsvis finns den taktiska grunden intakt. Men jämfört med det spelarmaterial som fanns förra sommaren är det tunt idag. 

 Under förra säsongen försvann Ridle Baku och J-P Mateta. båda mer eller mindre skänktes bort. Den första för runt 100 miljoner kr, den andra på ett 2 årigt lån till PL. 
Nu har även Danny Latza, Robin Quaison, Florian Muller, Kunde-Malong, Philip Mwene och Levin Öztunali lämnat. Flertalet mer eller mindre gratis.
Man kan hävda att truppen tidigare var onödigt bred, men idag är den tunn som ett asplöv. Mainz har klargjort att intentionen är att ha en smalare trupp, det finns en fin akademi i bakgrunden så förhoppningen är att kunna plocka spelare ur reservlaget vid behov. 

Svensson har spelat ett 5-2-1-2 så vi kan utgå från att det inte förändras. Då ser förutsättningarna ut enligt följande.

Robin Zentner är fortsatt förstemålvakt med unge och mycket lovande Finn Dahmen bakom, Mainz har en strålande målvaktsfabrik.

Innerbackar är de givna Niakhete och St Juste båda värderade till runt 150 miljoner och med kontrakt till 2023. St Juste har en klausul på 170 miljoner. Leverkusen kretsar kring St Juste och jag tror tyvärr risken är överhängande. Kvar finns Stefan Bell och Alexander Hack båda mycket rutinerade. Samt den mycket lovande David Nemeth österikisk U21 landslagsman. 

Vänstervingen är intressant Aron Martin har de senaste åren haft svårt att ta plats. Han är en av klubbens dyraste inköp men spelade förra säsonen framgångsrikt i Celta Vigo. Jag tycker Martin är perfekt i Svenssons system med mycket fina offensiva egenskaper. Tveksamt givetvis vad Martin själv vill, etablerad i ett betydligt bättre la liga lag. På vänsterbacken finns annars Lucoqui inplockad gratis från Bielefeld. 

På högersidan är det fina lånet Da Costa åter i Frankfurt. Förutom den gamle kämpen Brosinski har Silvan Widmer langslagsman från Schweiz plockats in. 

På det mycket viktiga defensiva mittfältet har det tunnats ut för mycket. Latza drog till Schalke och Kunde såldes. Den senare kanske hade svårt att passa in, men jag gillade honom. Kvar finns Dominik Kohr inlånad ett år till från Frankfurt ( Vi tackar och bockar) Kohr är mycket viktig med sitt ihärdiga spel. Finliraren Barreiro har förlängt till 2024. Spanjoren Fernandez som aldrig slagit sig in är kvar än så länge. Dessutom två tyska U20 spelare Papela och Taurer. Rykten om Fernandes ut finns och då hoppas jag en ersättare till Latza finns tillhands. 

Anfallet är riktigt tunt. Boethius är en bra 10:a och Onisiwo med Burkhardt kan fungera på topp, men frågan är vem som ska göra målen. Här saknas en spelsugen Mateta oerhört. Adam Szalai såg fin ut i EM. På Boethius position finns ett intressant nyförvärv Jae-sung Lee från Kiel. 
Kvar i truppen finns även Kevin Stöger.

Det är långt kvar på fönstret och en striker behövs. Försvinner St Juste vilket jag inte hoppas finns pengar för att förstärka flera positioner. Men den nya inriktningen att satsa på egna talanger och bygga mer hemvävt istället för att fiska utomlands och göra stora men kortfristiga klipp tror jag är rätt väg. Att ha spelare som vill vara i Mainz som grund. 

Jag är inte redo för några tips än, men det finns ett par klubbar som riktigt svaga ut och några till som Mainz bör ha bakom sig. Så finns den inställning kvar som lyfte laget förra året ska det räcka till en respektabel placering. 

Den stora frågan återstår är Bo Svensson efterföljaren till Klopp och Tuchel?
 

Bengt Kleijn2021-07-23 09:44:45
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....