Välkommen till resa genom VfB Stuttgarts historia #1 Staden Stuttgart
der Stuttgarter Talkessel

Välkommen till resa genom VfB Stuttgarts historia #1 Staden Stuttgart

VfB Stuttgart är en traditionsförening från Schwaben i sydvästra Tyskland med anor från 1893 och betraktas som en av de stora i Tyskland med fem Bundesligatitlar och tre cuptitlar. Hur började allt egentligen och vad låg bakom deras framgångsrika 50-tal? Vem är VfB:s mest betydelsefulla person genom historien? Magnus Falk på Stuttgart-redaktionen kommer under det närmsta halvåret att skildra klubbens historia som haft både höga toppar och djupa dalar.

Under veckor framöver kommer ni läsare och vänner av tysk fotboll få följa med på en resa genom historien. Denna resa börjar med gröna kullar och slutar med ett fantastisk elva. Den berättar historien om VfB Stuttgart genoim olika tidsepoker och beskriver uppgångar, framgångar, nedgång och att-börja-om-på-nytt. Den skall förhoppningsvis ge er en bild av VfB Stuttgart, denna mäktiga klubb med en röd bröstring. 
Naturligtvis inte heltäckande, men som Schwaben säger: 
A bissle isch emmer no bessr wia gar nix.
Men innan jag beger mig av i historiens vingslag, några ord om staden Stuttgart och jag tar mig friheten att kopiera in en stor del av en gammal text.
Detta är Stuttgart. 

Staden är till skillnad från många andra storstäder vildvuxen, utspridd, naturrik och har stora höjdskillnader. "Der Stuttgarter Talkessel" når höjder på 450 meter och ligger som namnet säger i en gryta, omsnärjd av mindre och större kullar och en del dalgångar. Staden är uppbyggd kring floden Neckar, men staden byggdes norrifrån. Bad Cannstatt, som vi återkommer till sägs vara ursprunget till stadens skapande. Under folkvandringarnas tid så har förvisso folk vandrat ut och in i området. Klostret St Gallen i Schweiz och Bad Cannstatt hade förbindelser och man har hittat ruiner och spår av hus från den tiden när man gjort om exempelvis järnvägsstationen i Stuttgart. Namnet Stuttgart kommer dock från ordet "Stuotengarten", som dök upp i en skrift som beskrev ett slag utanför Augsburg 955. Det handlar om en liten ort, där man helt enkelt hade ett stuteri eller gårdar med kreatur. Stadens grundare sägs vara Liudolf von Schwaben, som var son till den senare förste kejsaren av det heliga romerska riket. Runt 1200 inleddes vinprpduktion och staden flätades samman med Bad Cannstatt, som var känt för sina varma källor. 1482 blev Stuttgart nyckelstad i hertigdömet och sedermera kungariket Württemberg. Staden drabbades dock hårt av 30-åriga kriget och Napoleonkrigen, men levde upp under industrialiseringen då flertalet märkbart kända människor fick fart på teknik, idéer och industri

Floden Neckar flyter som en mindre kopparödla genom floden och ger en nerv till staden. Neckar är en biflod till Rhen och den är 367 Km lång och har sitt källflöde i SchwarzWald, i Mannheim flyter den samman med Rhen.Floden ringlar genom Stuttgart som en meander och har sedan urminnes tider varit en viktig transportled. Den passerar också precis utanför VfBs hemmaborg. 

Staden Stuttgart hade i slutet av 2023 630 000 invånare, och det är Tysklands 6:e största stad.Här finns 23 stycken olika stadsområden. Några kända och några mindre kända. Att notera är att Stuttgarts omkringliggande orter ger staden en fantastisk nerv. Orter som Esslingen, Böblingen, Ludwigsburg,Reutlingen, Tübingen och Geislingen har alla bidragit stort till forskning, utveckling och industriell revolution. Jag har själv studerat i Reutlingen, så jag kan det väl.

Något att notera om staden är att den är
*Bilindustrins vagga
Hemmaplan för både Porsche och Mercedes. Vill man så besöker man deras museum.
*Rik på Kultur och arkitektur
Man man besöka Stuttgarter Staatsgallerie, Staatstheater botaniska trädgården Wilhelmina
* känd för sina mineralrika källor
Efter Wiesbaden så är Stuttgart mest rik på mineralkällor i landet. Just Bad Cannstatt sticker ut. 
* Baden-Württembergs centralpunkt
Här finns slott, parker och statyer på rad. Både det nya och gamla slottet drar folk. 
* Känd för sin forskning 
Stuttgart har i och med detta Tysklands största koncentration av vetenskapliga, forskningsinriktade och akademiska arbetsplatser. Det satsa omkring 40miljarder svenska kronor varje år inom forskning och utveckling. I Staden finns förutom 2 universitet, 8 fackhögskolor, 2 Max Planck institut och ett antal andra forskningscentrum.
*Ett känt Transportnav
Stuttgart har ett strategiskt läge i södra Tyskland och är ett viktigt transportnav för både väg och järnväg. Stuttgart Hauptbahnhof är en viktig järnvägsknutpunkt, och Stuttgart flygplats binder staden till internationella destinationer.Motorvägar passerar genom staden i såväl Nord-sydlig som Öst-västlig. Just järnvägsknutpunkten har varit ett av ortens stora samtalsämnen sedan många år. Projektet Stuttgart 21 är en underjordisk järnvägsstation som skall knyta ihop norra delen med den östliga och den har kostat pengar, pengar , pengar och förseningar. Den skulle ha byggts före pandemin, men pga protester, upphandlingar, politik och ekologi så har den skjuts till 2026.
* plats för många kända bolags europa eller globala kontor
Stuttgart är runt om i världen känt för sin stora andel av högteknologiska företag inom företagssektorn. Finns bland annat företag som IBM, Porsche, Robert Bosch AG, Hewlett & Packard och Daimlerchrysler.

Stadens borgmästare Frank Nopper är anhängare av CDU(Christlich Demokratische Union). Det är konservativt kristdemokratiskt parti.

Det finns naturligtvis en hel del personligheter som kommer från staden också. Lite name-dropping nedan. 
* Carl Benz
* Gottlieb Daimler
* Robert Bosch
* Ferdinand Porsche
* Friedrich von Schiller
* Dr Theodor Heuss
* Richard von Weizäcker
* Georg Friedrich Wilhelm Hegel
' Musikgrupper från staden: 
die Fantastischen Vier
CRO 
Camerata Stuttgart
H-Blockx
Massive Täne
Strax norr om staden huserar legendariska PUR 

Avslutningsvis skall man inte glömma bort Cannstatter Wasen- den fantastiska oktoberfesten som går av stapeln i närheten av VfBs högborg och som tar vid efter Münchens Oktoberfest. En riktigt stilig fest med öltält,karnevaler, fyerverkerier och tivoli. 


Så där, nu är det nog med kultur och vetenskap.
Dags att rulla lite boll... 

 

Magnus Falk2024-10-24 10:28:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart