Vårsäsongen har startat lovande men finns det plats för Pierre?

Vårsäsongen har startat lovande men finns det plats för Pierre?

Mainz har fortsatt relativt enkelt för Hannover och 3-0 segern hemma höstas följdes i lördags upp av en 1-0 vinst på bortaplan. Hannover som trots god ekonomi ligger fast i botten av tabellen.

Trenden har spelmässigt varit svag för Mainz. Efter förlusten borta mot Hertha(precis före jul) och likaledes vårpremiären mot Ingolstadt såg det becksvarta mörkret ut att vara kompakt. Två matcher utan en enda riktig målchans. Att då defensiven ser hyfsad ut var en klen tröst. Förlusten mot Audi-laget kom efter en mycket tveksam straff, där Bell håller sina händer upplyfta mot kroppen när han får bollen på sig från nära håll. De där lägena när domarna kan döma efter eget tycke och smak.

Efter det har vi mött två lag vi har relativt enkelt mot Gladbach och Hannover, och två 1-0 segrar har inkasserats med tillhörande mungipeförändring. Mot Gladbach gjorde Christian Clemens ett riktigt praktmål i 21 minuten och därefter vidtog en riktigt svängmatch där Loris Karius i Mainzmålet räddade oss ordentligt några gånger.

Likaledes  mot Hannover fick vi ett rätt tidigt mål, Clemens spelar fram Jairo i 24 minuten som slår en boll i målvaktens högra stolprot. Mot Hannover kan Mainz fortsätta dominera men skapar inga fler riktigt heta tillfällen trots mängder med möjligheter. Hur många 4 mot 4, 3 mot 3 lägen som helst tillåts rinna ut i tomma intet. Att göra sin gubbe verkar vara en omöjlighet just nu för det röda laget.

Hannover är på sätt och vis ett typiskt bottenlag utan självförtroende och utan spets. Att vår gamle Adam Szalai nu sprang omkring på topp kändes väldigt betryggande, Szalai var inte något under av kreativitet ens när han var ung.

Hur ser då vårens Mainz ut just nu?

Jag tycker att vi har en av ligans bästa målvakter i Loris Karius. Vill inte byta honom mot någon annan faktiskt. Tidigare svagheten i luftrummet är nu bortblåst och på linjen är han en av de bästa.
I backlinjen har det skett förändringar. Bussman spelar till vänster istället för Bengtsson och nu gick nyförvärvet Donati in på högerbacken istället för Brosinski. Då både Bengtsson och Brosinski har spelat bra under hösten är dessa ändringar lite överraskande. Pierre Bengtsson fanns inte med i truppen alls så det kan röra sig om skada på honom. Å andra sidan spelar både Bussman och Donati stabilt av vad vi sett såhär långt.

I mittlåset är Stefan Bell kvar men kapten Bungert utbytt mot Balogun. Balogun normalt ytterback är snabbare än Bungert och på sätt och vis ett bättre komplement till Stefan Bell. Nico Bungert spelade i dritteliga för Mainz23 i lördags och har en skada att komma tillbaka ifrån.

På mittfältet får Fabian Frei fortsätta att stå tillbaka för Danny Latza. Den senare startade i den defensiva positionen tillsammans med Baumgartlinger. Det är rena lyxen här för Schmidt som på slutet även slängde in Christian Moritz. 4 kvalificerade sittande mittfältare.

Det är på den sista tredjedelen vi har problem, kreativa problem. Clemens och Jairo på yttrarna är habila men inte mer. De gör sitt hemjobb bra och blixtrar till offensivt men ingen av dem kan bära en offensiv. Yunnus Malli har trötta ögon! Jag vet inte om det är Dortmund han går och tänker på men om det är så är det oproffsigt. Hur som helst är vår offensiva kreatör för tillfället helt ur slag. På bänken finns annars den lille argentinaren de Blasis som jag tycker är underskattad i Mainz. de Blasis är en spelare som kan göra skillnad.

Japans Messi som engelsmännen kallade Muto för i januari är inte heller han på topp. Jag ser inget fel i hans ögon åtminstone, så det är nog en naturlig svacka för en ung spelare. In som avbytare där har lånet Jhon Cordoba kommit in och fått en del speltid. Cordoba bryter av i Mainz flugviktaranfall. Colombianen är kraftig, stark och snabb. Han känns som en spelare Mainz ska behålla!

Mainz har nu på 20 matcher plockat in 30 poäng och är nära de 38 poäng jag tror krävs för nytt kontrakt. Nu är frågan om det finns inställning att slåss om ädlare placering i den här truppen. Är Martin Schmidt rätt man att entusiasmera laget till att fortsätta jobba för en riktigt fin placering? Då krävs nog också lite gnista i Mallis trötta ögon.

Bengt Kleijn2016-02-09 09:01:05
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....