Bundesliga Europas nummer tre?
När det ska diskuteras fotboll med arbetskamraterna eller med polarna på krogen, brukar det höjs ganska många ögonbryn när man nämner och vill diskutera Tysk fotboll. Några tråkningar och ironiska kommentarer brukar man också få när man nämner att nästa fotbollsresa går till Tyskland. Mina lyriska föreläsningar om en fantastisk ölkultur, publikfester och underhållande fotboll möts med skeptiska blickar, och samtalen flyter snabbt över till arbetskamratens senaste fotbollsresa till England. Fulham mötte visst Stoke, och ja det smäller naturligtvis högre.
Det talas hellre om England, Spanien och Italien som om det skulle vara något närmast religöst i fotbollsvärlden. Premier League. Serie A och La Liga är det bästa och så är det bara. Den fotbollstokige har det praktiskt taget i modersmjölken. Svenska kvällspressen skriver spaltmetrar om Engelsk, Spansk och Italiensk fotboll, och propagerar för dessa lags ligor som de hetaste i fotbollseuropa. Krönikörer som Erik Niva och Simon Bank öser superlativ över det de anser vara fotbollsgräddan i Europa, och nämner man Serie A för Expressens Marcus Birro får han något vått och frireligiöst i blicken.
Egentligen borde det skrivas och snackas mycket mer om Tyskland och Bundesliga. Den tyska högsta ligan i fotboll har de överlägset bästa publiksiffrorna i Europa, har högst målsnittet i jämförelse med de övriga toppligorna, dessutom gick man nyligen om Italienska serie A i Uefas ligaranking. Något som innebär att fyra tyska lag nästa säsong har chansen att spela Champions League, mot bara tre Serie A-lag. Något säkert Marcus Birro glömt att nämna i sina krönikor.
I Bundesliga är det ett galet tryck kring matcherna, och mycket handlar om att publiken ska trivas. Det bjuds på offensiv fotboll med mycket mål . Något som lockar storpublik till arenorna. Förra säsongen snittade serieledande Dortmund nästan 77.000 åskådare på sina matcher, mest av alla lag i hela Europa. Dessutom brottas inte ligan med några större huliganproblem, folk dricker öl umgås och hejar fram sitt favoritlag utan att det blir bråk. Det finns ett genuint fotbollsintresse, och fotbollssnacket på en tysk pub handlar mest om kärlek till sitt eget lag och inte om hatet till andra.
Jag säger inte Marcus Birro har fel, eller att kvällspressen i Sverige ska sluta bevaka Serie A eller några av de andra toppligorna. De jag efterlyser är ett erkännande av Bundesliga för vad det är. Att man skriver om publiksuccén, den offensiva fotbollen, fina spelet och det rikligt förekommande nätrasslet. Tysk fotboll är underhållande, problemet är att ingen får läsa om det. Nämns tyska lag i huvud taget är det för att man gjort bra ifrån sig i Europacuperna, eller för att man råkar möta något av de stora lagen som Arsenal eller Real Madrid. Bundesliga skrivs det nästan inte alls om, och det är synd att de som inte letar sig till Svenska Fans eller Eurosports hemsida inte kan läsa om ligan.
Bundesliga förtjänar bättre, och om du är en av de som ännu inte upptäckt ligan så är mitt råd att ge den en chans. Många mål, en stämning och inramning som tränger genom rutan och en snabb och underhållande fotboll tycker åtminstone jag förtjänar en ärlig chans.
Publik- och målsnitt i Europas toppligor
Publik och målsnitt i de fem främsta europeiska fotbollsligorna.
Bundesliga, Tyskland
Publiksnitt:42.336 åskådare
Målsnitt: 2,83 mål per match
Premier League, England
Publiksnitt: 34.151
Målsnitt: 2,77
La liga, Spanien
Publiksnitt: 27.596
Målsnitt: 2,71
Serie A, Italien
Publiksnitt: 24.694
Målsnitt: 2,61
Ligue 1, Frankrike
Publiksnitt: 20.248
Målsnitt: 2,45