Lagbanner
Weserstadion, 2023-04-16 15:30

Werder Bremen - Freiburg
1 - 2

Inför: Werder Bremen - SC Freiburg

Inför: Werder Bremen - SC Freiburg

På matchdag 28 gästar SC Freiburg Bremen på Weserstadion på söndag klockan 15.30

KORT OCH GOTT OM FÖRENINGEN FREIBURG
Ny helg och ny chans att distansera sig från nedflyttningstrubbel. Med Freiburg kommer en ytterst sympatiskt och kvalificerad motståndare upp till Bremen. Freiburg har denna säsong anslutit till den uppåtgående trenden laget visat sedan de senaste åren. Framgångsformeln är lika simpel som den är svår att faktiskt lyckas med: En liten medlemsägd förening med passionerade medarbetare som lyckas ta fram det bästa ur spelarna som, till följd av väldigt begränsade ekonomiska medel, köps in för en liten peng och sedan säljas till storklubbarna. En av huvudaspekterna som övervägs innan en spelare får kontrakt i laget är dock den mänskliga aspekten. Laget är fullspäckad av hårt jobbande och jordnära grabbar som sätter lagets framgång i första rummet.

En av de huvudansvariga för att Freiburg lyckas med detta konststycke är tränaren Christian Streich. Han har varit huvudtränaren sedan 2012 då han, nästan motvilligt, accepterade befordringen till att ta över A-laget och nyligen förlängt sitt kontrakt igen. Efter lagets nedflyttning till 2. Bundesliga säsongen 2014/15 höll klubben fast vid sin tränare, ett val som fotbollstyskland riktade stor uppmärksam på då Freiburg vågade gå emot trenden att sparka tränare eller övriga ansvariga så fort föreningen får ett bakslag. Under Streichs regi gick klubben sedan omedelbart upp till Bundesliga igen och en framgångssaga som alla vi fotbollsromantiker älskar började.

Men det Streich ledda Freiburg står inte bara för bra bollspel ”trots” att de ekonomiska medlen är knappa, utan visar också med gott exempel att fotboll och politik inte kan och därför inte heller ska hållas isär. Om och om igen uttalar sig bland annat Streich i media på ett kvalificerat och reflekterat sätt i ämnen som berör samhället. Han är en utmärkt förebild för spelare och supportar som man bara kan lyfta sin hatt för. Streich’s reflekterade sätt tar dock slut när matchen väl är igång. Vid sidlinjen känner vi honom som den passionerade och känsloladdade tränaren som inte tvekar att låta spelarna eller domarteamet veta när han är missnöjd.

FREIBURGS FÖRFATTNING
Under Streichs styre befinner sig laget nu för andra året i rad i striden om europeiskt spel och parkerar just nu på plats 5. Årets äventyr i Europa avslutades för ett par veckor sen då laget åkte ur Europa League mot storlaget Juventus Turin. I tyska cupen har laget från den idylliska staden i södra Tyskland precis slagit ut Bayern München och ställs i semifinalen mot RedBull Leipzig. Mötet mot RedBull är också nyupplagan från förra årets cupfinal då Freiburg för första gången i klubbens historia spelade cupfinalen men till slut drog det kortare strået.

BREMENS FÖRFATTNING
Bremen visade moral i sista match men ändå var ingen riktigt nöjd men lagets insats. Försvarsspelet var till stora delar bättre än förr, men två fatala fel gjordes ändå som utnyttjades av Mainz. Spelet framåt hackade mestadels då mittfältarna hade svårt att utnyttja sin kreativitet som resulterade i svårighet med att försätta anfallarna i bra lägen. Och hoppet om att se ett bättre anfallsspel mot Freiburg är begränsad i och med att Niclas Füllkrug tvingas pausera till följd av en mindre skada. Oklart är också om den unge anfallstalangen Eren Dinkci kommer att vara tillgänglig för spel. Frågan blir då om coach Ole Werner kommer ändra formationen för spelet med boll eller om Maximilian Philipp kommer få spela bredvid Marvin Duksch. Philipp och Füllkrug är väldigt olika typer av anfallare, det skulle därför inte förvåna mig om Philipp får chansen från start men i en kreativ roll bakom Duksch.

Ett oavgjort vore, med hänsyn till Freiburgs goda form och behov av poäng för att hänga kvar i toppstriden, våra spelproblem samt bortfallet av Füllkrug, en framgång ur vårt perspektiv. Det viktigaste är dock att se ett Bremenlag som är i form, redo för att ta poäng i kommande matcherna mot våra direkta konkurrenter.

KURIOSA SOM GÖR MATCHEN SEVÄRD
Freiburgs målskytt i tidigare nämnda cupfinal mot RedBull förra året var förövrigt Maxi Eggestein, ett välbekant namn i Bremen. Han återvänder för första gången till Weserstadion och Bremen. Det var hos oss han gick i fotbollsinternatet och sedan tog sina första kliv i proffslivet, etablerade sig till en ledare som styr och ställer i mittfältet. Han personliga utveckling belönades sedan med att han kallades till det tyska landslaget. Efter Bremens nedflyttning lämnade han för Freiburg, en övergång som alla parter var väldigt nöjda med. Därav kommer han också få ett varmt välkomnande när han på lördag kliver ut på Weserstadion igen.
                   
Ett annat namn som kommer ingå i Freiburgs matchtrupp är Nils Petersen. Den tyske anfallaren bar Brementröjan i två och ett halvt år innan han 2015 anslöt till Freiburg. Det kommer dock vara sista gången Nils spelar en tävlingsmatch hos sin före detta arbetsgivare då han har bestämt sig att avsluta sin fina karriär efter säsongen. Han avslutar sin karriär som Freiburgs främste målskytt någonsin och spelaren som håller rekordet för flest mål efter att ha blivit inbytt.

Petersen är dock inte den enda Freiburg-anfallaren med anknytning till Bremen. Förstavalet Lucas Höler är från Bremen och berättade 2019 om sin barndomsdröm att en dag få spela för laget från från staden han växte upp i. Lucas, du kommer alltid vara en av oss om du bränner två till tre topplägen imorgon...

Forza Werder!
 
 

Lukas Todtenhaupt2023-04-15 13:51:00
Author

Fler artiklar om Werder Bremen