Dortmund - Werder Bremen
5 - 7

Bremen till kvartsfinal efter galen match i Dortmund
Max Kruse sekunderna efter sitt avgörande mål. Foto: Getty Images.

Straffläggning och en kaosartad förlängning skickade Werder till kvartsfinal i DFB-Pokal.

Werder Bremen är klart för kvartfinal i DFB-pokal efter seger på Westfalenstadion i en match som hade allt. Bremen tog ledningen efter bara fyra minuter när Milot Rashica skarvade in Max Kruses frispark. Precis den start man vill ha i en av årets svåraste matcher. Därefter handlade det för gästerna om att ligga lågt, ligga rätt och anfalla när tillfälle gavs. Den enda rimliga matchplanen när man möter serieledarna på bortaplan, och en plan som fungerade ända fram till första halvlekens sista spark. Marco Reus förvaltade ett fint frisparksläge på bästa sätt och lagen gick till halvtid vid ställningen 1-1. I den andra halvleken fortsatte Werder att genomföra sin matchplan på ett bra sätt. Dortmund hade ett stort övertag i bollinnehav, men skapade inte många möjligheter. Kohfeldt genomförde tre taktiska byten under halvleken, varav de två viktgaste skulle komma att bli avgörande; Harnik in, Rashica ut och Pizarro in, Bargfrede ut. Det sistnämnda ett oerhört offensivt byte som kom i den sista ordinarie spelminuten, och som signalerade att Werder inte tänkte parkera bussen i förlängningen.

Väl där skiftade matchen karaktär totalt. Dortmund överlät bollinnehavet till gästerna, låg och avvaktade misstag och tillät intensiteten att höjas. Werder skapade flera lägen under den första förlängningskvarten, men kom att bli straffade i sekunderna innan dess halvtidspaus. Bolltapp på mitten, en rad blixtsnabba kortpassningar från Dortmund, en Sebastian Langkamp som halkar framför eget straffområde och en frispelad Christian Pulisic innebar 2-1 till Dortmund inför sista 15. Tungt, tungt för Werder, som hade varit närmast ett ledningsmål i spelet efter ordinarie tid. Den andra förlängningskvarten utspelade sig till en smått kaosartad katt-och-råtta-lek, där det inte alltid var tydligt vem som var vem i leken. Dortmund fortsatte att, på ett icke-Dortmundaktigt sätt, låta Bremen hålla i bollen, men bara tre minuter in i den sista kvarten lyckades Maximilian Eggestein öppna upp det gulsvarta försvaret med en löpning in i boxen och via en hemmafot hitta den odödlige Claudio Pizarro (med sex DFB-pokaltitlar, att jämföra med Dortmunds fyra), som på volley får med sig bollen, vänder sig mot målet och åter på volley placerar in 2-2. Hur kallt som helst. Pizarro är den främste icke-tyske målskytten i turneringens historia, den femte bästa totalt, och bara Bastian Schweinsteiger har vunnit den fler gånger.

Sju minuter kvar till straffläggning. Werder Bremen hade varit i ledning och i underläge och på något sätt klamrat sig fast i en match de på pappret borde förlorat första 90. En misstänkt hands på hemmaspelare i mittcirkeln får de vitklädda Bremenspelarna att stanna upp och tappa fokus, Augustinsson slarvar kort därpå i pressen ute vid sin hörnflagga och en snett-inåt-bakåt-passning från Philipp når Hakimi som omarkerad placerar in 3-2 inne i boxen. Avancemanget var återigen på väg ut ur Bremens grepp. Några sista intensiva minuter av grönvit press resulterar i en hörna från vänster. Två minuter till ett Dortmundavancemag. Pavlenka springer upp. Hörnan till synes misslyckad, men leder till ny hörna. Från samma håll. Minut 119. Kruse slår den, betylidgt längre denna gång. I bortre ytan finns 185 cm långe Martin Harnik. Österrikaren når högst, men bollen tappar all sin fart och debuterande Oelschlägel i hemmamålet är bra placerad. Men den unge keepern får inte grepp om bollen, som letar sig in intill ena stolpen. Hans första misstag i matchen resulterar i 3-3. Helt osannolikt. Sista minuten spelas av och staffläggningen inleds med slantsingling. Straffarna slås framför bortaklacken, och Dortmund får gå först.

Max Kruse: Mål, 5-7

Max Kruse placerar in segermålet intill sin högra stolpe och årets fetaste seger är ett faktum. En solid matchplan, en diciplinerat genomförande och ett förmåga att slå ur underläge skickade Werder till kvartsfinal i DFP-pokal 2019. Sist Werder Bremen vann en cupmatch i Dortmund var våren 2009. En åttondelsfinal. Senare samma vår lyfte Werder pokalen i Berlin. Kan det gå hela vägen 10 år efter den senaste titeln? Just nu finns själ att tro på det. Självförtroendet, rutinen och historiken är på Werders sida. Klubben är turneringens näst mest framgångsrika någonsin med sex titlar. Ett smärre mirakel krävs förstås, men ett sådant krävdes även denna kväll i Dortmund. Stranger things have happened.

Kvartfinalerna lottas 10 februari och spelas 2 eller 3 april. Oasvett utång är det viktigt att ta med sig energin från den här segern in i ligaspelet. Även om cupen är den kortaste vägen ut till Europa är topp 6 i ligan fortfarande inom räckhåll. Det kommer krävas en kanonvår, men efter den här kvällen känns allt möjligt. Nästa match för Werder är Augsburg hemma, söndag 15:30.

BVB - SVW: Höjdpunkter
Ordinarie matchtid
4’ 0-1 Milot Rashica
45’ + 2’ 1-1 Marco Reus
Ordinarie machtid över: 1-1

Förlängning
105’ 2-1 Christian Pulisic
108’ 2-2 Claudio Pizarro
113’ 3-2 Aschraf Hakimi
119’ 3-3 Martin Harnik
Förlängningen över: 3-3