Hannover 96 - Werder Bremen
0 - 1

Hannover 96 - Werder Bremen: 0 - 1

Stabil trepoängare i Hannover fick inleda Werders 2019

Under uppehållet signalerades det för att en förändring i den annars så oföränderliga backlinjen hos Werder Bremen var aktuell. Sebastian Langkamp var plötsligt Kohfeldts förstaval på mittbacksplatsen bredvid Niklas Moisander, den plats som Milos Veljkovic prenumererat på under hösten. Att Langkamp tog plats i startelvan kom således inte helt utan förvarning, även om det inte var helt givet heller. Några andra överraskningar bjöd Werders startelva dock inte på. Med Yuya Osako borta och Bargfrede nyss tillbaka från skada fanns ingen större konkurrenssituation på mittfältet eller i anfallet. Pizarro är inte aktuell för 90 minuter annat än i nödfall, och Sahin ligger klart ovanför Möhwald i rangordningen på innermittfältet. Bargfrede är egentligen den enda som kan konkurrera där. Kruse, Harnik och Rashica utgjorde således den offensiva kraften, medan Sahin, Eggestein (Maximilian), och Klaassen bildade mittfältet. Konstanterna Augustinsson, Gebre Sealssie, Moisander och Pavlenka var givetvis också med i startelvan.

Den första halvleken kontrollerades av Werder Bremen, som gavs mycket utrymme. Hemmalaget var passivt i sin press, och initiativfattigt i sitt anfall. Det märktes att självförtroendet inte var på topp efter sju poäng på åtta hemmamatcher denna säsong. Hannover låg istället relativt lågt och lät Bremen styra spelet och tempot. De grönvita (eller vitgröna för dagen) rullade tålmodigt runt bollen och letade luckor och ytor till kombinationer och uppluckringar av sitt motståndarförsvar. Detta fungerade relativt väl, Hannover slarvade en del i sin markering och 0-1 hängde i luften ett antal gånger första halvtimmen. Hemmalaget stack upp emellanåt, men kom aldrig riktigt nära ett mål. Istället var det logiskt nog Werder som tog ledningen i den 32:a minuten. Ett fint uppspel landade hos Max Kruse som med ett perfekt instick hittade kollegan Martin Harnik, som på ett tillslag fick till en lurig klack som tvingade Esser i hemmamålet att släppa en retur. På returen var en helt omarkerad Milot Rashica först och kunde enkelt placera in 0-1 i en tom bur. Resten av halvleken tillhörde också Werder, och ledningen bevakades utan större besvär in i halvtid.

I andra halvlek ryckte Hannover upp sig och fick bättre fart i sitt anfallsspel. Werder var fortfarande snäppet bättre under långa perioder och skapade både ett och två lägen att döda matchen, men hemmalaget var farligare i sina uppstick än under första halvlek. Ett friläge för norske Iver Fossum efter en misslyckad offsidefälla med kvarten kvar stoppades av Pavlenka, och det var matchens största möjlighet för Hannover. Under de sista minuterna kom en viss forcering för en utjämning, men Kruse & co. hade situationen under kontroll. Så våldsamt nervöst behövde det aldrig bli, och Werder håller undan och vinner 2019 års första Bundesligamatch med 1-0. Matchvinnare: Milot Rashica!

Bundesligas artonde omgång spelas färdigt under söndagen, och klart är att Werder ligger åtta eller nia när den är fullbordad. Minst ett kliv upp i tabellen denna omgång med andra ord. En bra start på 2019 års vårsäsong. Ska de grönvita få till ännu en urstark vår, precis som de två senaste? I sådana fall är det berömda Europaspelet en högst realistisk målsättning.

Nästa match för Werder är Frankfurt hemma lördag 26 januari klockan 18:30.